Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ολα τα «δύσκολα» θέματα στην ατζέντα των επαφών

Αναβάθμιση της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή διεκδικεί η ελληνική αστική τάξη μέσα από την πιο ενεργό εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου, στις ΗΠΑ για εφ' όλης της ύλης επαφές με τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Υποδεχόμενος τον Ε. Βενιζέλο, ο Τζον Κέρι τον συνεχάρη για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, δηλώνοντας «προσβλέπουμε σε συνεργασία» και του απένειμε τα εύσημα για τις «δύσκολες αποφάσεις που λάβατε» και «που δεν είναι εύκολες πολιτικά». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «έξοχη συνεργασία αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή», τονίζοντας με νόημα ότι «υπάρχουν ένα σωρό θέματα όπου μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε για άλλη μια φορά την Ελλάδα σαν «παράγοντα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή και ανέφερε με χαρακτηριστικό για τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης τρόπο ότι «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες απόψεις» με τις ΗΠΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και «έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας ως φίλοι και σύμμαχοι».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, καθώς και ότι συνομίλησαν για «θέματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, της προστασίας των συνόρων, ακόμα και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Είμαστε σύμμαχοι και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για πιο ενεργό εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης. Οπως ήταν αναμενόμενο, στα θέματα «ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος» βρέθηκαν όλα τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής πάνω στα οποία εκδηλώνονται οξύτατοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί: «Μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή μας και τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και για θέματα της Νότιας γειτονίας. Μιλήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή υπογράμμισε ότι «στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή και προσφερόμαστε να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, για όλα τα θέματα που αφορούν τη "Γενεύη 2" για τη Συρία».

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο φόντο της «νέας κατάστασης που υπάρχει στην Τουρκία» και το Κυπριακό, για το οποίο ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι «πρέπει να λυθεί βιώσιμα, δίκαια στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και (με δεδομένο) ότι πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου, από τις δύο κοινότητες».

Τα θέματα της οικονομίας και της παραπέρα «προώθησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, συζητήθηκαν τόσο στη συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τον Τζον Κέρι, όσο και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα χτες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Ζητήματα δηλαδή όπου έχουν κατά καιρούς παρέμβει οι Αμερικανοί, προκρίνοντας άλλα μείγματα αστικής διαχείρισης για έξοδο της οικονομίας από την κρίση, με πρώτη έγνοια φυσικά τα δικά τους μονοπώλια, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Σημειωτέον, η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει χρονικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Ε. Βενιζέλος αναμενόταν να μεταβεί στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), όπου θα έχει γεύμα με σημαντικά στελέχη «δεξαμενών σκέψης» (think tanks). Πρόκειται για το γνωστό Κέντρο που πέρυσι είχε φιλοξενήσει και τον Αλ. Τσίπρα και κατά καιρούς το σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού της ελληνικής αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ