Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προς «επισφράγιση» της... «ισχυρής επένδυσης» των ΗΠΑ

Τα Ενεργειακά, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο

Τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, υποδέχεται σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια επίσκεψη που έρχεται να «επισφραγίσει» την πλήρη στοίχισή της με τα προτάγματα της Ουάσιγκτον, μέσα από την οποία εκτιμά ότι μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί πρώτα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών για συνάντηση με τον υπουργό Ν. Κοτζιά. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Η επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα είχε προαναγγελθεί ήδη κατά το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και την εκεί συνάντησή τους στις 30 Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τότε, ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε για τα «πολύ πιο ευήκοα ώτα» που βρήκε η κυβέρνησή του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των αντιλαϊκών παζαριών που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, «από εκείνα που βρήκαμε στις Βρυξέλλες». Ο δε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «επαναβεβαίωσε τη στενή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου της ΕΕ» και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχέως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν «την επιστροφή της στην ευημερία και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».

Η... «προετοιμασία εδάφους»

Από τότε και μέχρι τη σημερινή επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα, μεσολάβησε η έλευση στην Ελλάδα μιας σειράς υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων για την «προετοιμασία του εδάφους».

Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε η επίσκεψη που πραγματοποίησε τέλη Οκτώβρη στην Αθήνα η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Κοτζιά.

Ερωτώμενη τότε για το περιεχόμενο της επίσκεψης Κέρι στην Αθήνα, δεν είχε κρύψει λόγια: «(...) Πιστεύω ότι όταν έρθει, θα είναι για να επιδείξει την ισχυρή επένδυση και υποστήριξή μας γι' αυτή τη διμερή σχέση. Για να μιλήσει για τα οικονομικά θέματα, για να μιλήσει για τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, για να μιλήσει για τη δουλειά που κάνουμε μαζί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Συρία κ.λπ. Και επίσης ενδιαφέρεται πολύ για τις ευκαιρίες ενεργειακής ασφάλειας εδώ».

Η Β. Νούλαντ είχε ακόμα εκφράσει την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την ψήφιση των αντιλαϊκών πολυνομοσχεδίων, τονίζοντας την ανάγκη «η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες αυτές», προσθέτοντας ότι «οι αμερικανικές εταιρείες ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα Ενεργειακά, μεσολάβησε και η επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν, η οποία και λειτούργησε ως καταλύτης για το «τρέξιμο» από την ελληνική κυβέρνηση των ενεργειακών σχεδίων της ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, από τότε καταγράφεται μια επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ, με σκοπό τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως και μια έντονη κινητικότητα για την προώθηση του διασυνδετήριου ελληνοβουλγάρικου αγωγού IGB. Ο Α. Χοκστάιν, μάλιστα, είχε «δείξει» και στην κατεύθυνση της διάθεσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω των δύο αγωγών. Σε συνέντευξή του τότε στο «Βήμα» σημείωνε: «Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον αγωγό, αλλά επίσης την ενίσχυση και την περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων και τωνεγκαταστάσεων LNG στην Ελλάδα(...) Υπάρχουν, όπως γνωρίζετε, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και τα σχέδια για εγκαταστάσεις LNG στην Αλεξανδρούπολη. Ολα αυτά είναι τελείες που πρέπει να τις συνδέσουμε. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα: LNG - IGB - TAP. Τότε η επένδυση αποκτά αξία»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ