Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη, ανοίγοντας τη συζήτηση της Επερώτησης ως εισηγήτρια, αφού ανέφερε ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης «οι σαφείς πλέον διατυπώσεις του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα έχει πολλά λάθη και αυτοαναιρείται από τη μεγάλη ύφεση» κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός της, σημειώνοντας ότι «το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να μετασχηματιστεί ριζικά και να στηριχθεί σε ένα κράτος δικαίου, με μία αναδιοργανωμένη δημόσια διοίκηση, ισχυρή και φιλική προς την αναπτυξιακή διαδικασία», με «χρηματοδότηση των επενδυτικών πρωτοβουλιών» και γενικά «χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας» που «μπορεί να ενισχυθεί από τους περιορισμένους πόρους, από το τραπεζικό σύστημα το οποίο επιτέλους πρέπει να προχωρήσει πιο ενεργά στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης, που έφεραν και το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα», και στις αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου, με τις οποίες δόθηκαν νέα προνόμια και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ επισήμανε τη μεγάλη απορροφητικότητα που πέτυχε η κυβέρνηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, βασική στόχευση των οποίων βέβαια είναι η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι, ανάμεσα σε άλλα, «ο περιορισμός του κράτους και η ενίσχυση της παραγωγικότητας», ενώ σε σχέση «με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ότι «σύντομα θα παρουσιάσουμε νόμο - πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων». Πρόκειται για νομοσχέδιο που, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έρθουν να «κουμπώσουν άλλες επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων Τουρισμού, Υγείας, Περιβάλλοντος, δηλαδή όλων των υπουργείων που σχετίζονται με αδειοδοτήσεις». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «προχωρούμε με το νομοσχέδιο για τα Logistics, διότι θεωρούμε ότι είναι κομβικής σημασίας, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης, αφού τάχθηκε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας σημειώνοντας ότι «οι υγιείς επιχειρήσεις δεν παίρνουν θαλασσοδάνεια», σημείωσε «αν η Ελλάδα δεν είχε άθλια διακυβέρνηση και διαφθορά δεν θα είχαμε ελλείμματα, χρέη, μνημόνιο, καταστροφική ύφεση», καλύπτοντας πλήρως το καπιταλιστικό σύστημα που έχει την κρίση στο DNA του, καθώς και την πραγματική αιτία των ελλειμμάτων που βρίσκεται στην αντικειμενική στον καπιταλισμό πολύμορφη στήριξη των μονοπωλίων από το αστικό κράτος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ