Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια γύρω από τη δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική

Καμιά προσδοκία δεν μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι από τα παζάρια για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης και των όρων που στηρίζουν την κερδοφορία της
Καμιά προσδοκία δεν μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι από τα παζάρια για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης και των όρων που στηρίζουν την κερδοφορία της
Μετά τις 27 Γενάρη και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) αναμένεται η επάνοδος στην Αθήνα των υψηλόβαθμων κλιμακίων της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) για τη συνέχιση της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση.

«Και εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο η άφιξη της τρόικας, ώστε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που από ό,τι φαίνεται θα είναι καλύτερα από αυτά που περιμέναμε κι εμείς και η τρόικα», δήλωσε, αναφερόμενος στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά τη χτεσινή συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα εμφανιζόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα», η αντιλαϊκή ατζέντα συμπληρώνεται με νέα «ισοδύναμα» μέτρα, προκειμένου να γεφυρωθούν οι «διαφορές» που χωρίζουν τις δυο πλευρές. Στα 14 δισ. ευρώ υπολογίζουν πλέον οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί το «χρηματοδοτικό κενό», δηλαδή τις πρόσθετες δανειακές ανάγκες για τη διετία 2014-2015, καθώς έχουν συμπεριλάβει και τις «αστοχίες» από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την παρεχόμενη πληροφόρηση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι «διαφορές» με την τρόικα εντοπίζονται στα παρακάτω:

-- Γύρω από το βαθμό «εισπραξιμότητας» του νέου «ενιαίου φόρου ακινήτων» που φορτώνεται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Η κυβέρνηση υπολογίζει να βάλει στο κρατικό ταμείο το 82% από τα προβλεπόμενα χαράτσια και η τρόικα το 78%.

-- Γύρω από το ύψος των απωλειών που θα επιφέρει η απόλυτα δεδομένη παραπέρα ελάφρυνση της εργοδοσίας για καταβαλλόμενες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 3,9%. Οι απώλειες στα Ταμεία σύμφωνα με την κυβέρνηση φτάνουν στα 300-400 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την τρόικα στα 800-850 εκατ. ευρώ.

Στην ατζέντα της επικείμενης διαβούλευσης υπάρχουν επίσης τα ζητήματα που αφορούν στους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η σταδιακή κατάργηση των «φόρων υπέρ τρίτων», η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και οι «απελευθερώσεις των αγορών» που έχει προτείνει και ο ΟΟΣΑ.

Διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης στα παζάρια για τη διευθέτηση του χρέους και τη διεκδίκηση όρων ευνοϊκών για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των ντόπιων μονοπωλίων είναι τα «πρωτογενή πλεονάσματα», τα οποία είναι απόρροια των σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, οι «εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου».

Να σημειωθεί ότι στις 29 και 30 Γενάρη αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζουν το ρόλο και τα πεπραγμένα της τρόικας. Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να μη συμπέσουν χρονικά, αναφέρεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επανόδου της τρόικας για τις αρχές Φλεβάρη.

  • Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών συγκροτείται Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο με αντικείμενο την προώθηση των προγραμμάτων διαθεσιμότητας και απολύσεων υπαλλήλων της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για παραπέρα μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασίες για παζάρια και αντιλαϊκά μέτρα(2014-01-03 00:00:00.0)
Κρίκος μιας επίθεσης χωρίς ημερομηνία λήξης(2013-11-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τα μέτρα και την προπαγάνδα(2013-09-24 00:00:00.0)
Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας αύριο(2013-09-21 00:00:00.0)
Εργαλείο για επιτάχυνση και βάθεμα της επίθεσης(2012-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ