Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11749

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Δικομματικό παιχνίδι μακριά από τα προβλήματα του λαού

ΣΕΛ.  7
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

ΣΕΛ.  5

Να αμφισβητηθούν ο ευρωμονόδρομος και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης

Με αποπροσανατολιστικά διλήμματα τοποθετήθηκαν, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή με θέμα την «Επανεκκίνηση της ανάπτυξης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τα κόμματα της κυβέρνησης όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι τα διλήμματα ΔΝΤ ή ΕΕ, αν το μνημόνιο ήταν λάθος ή σωστή συνταγή, αν μπορεί να υπάρξει μνημόνιο και ανάπτυξη ταυτόχρονα, αν θα πρέπει να επιλέξουμε το ευρώ ή τη δραχμή, δεν αφορούν καθόλου τις ανάγκες της εργατικής τάξης, δεν αφορούν καθόλου την υπόθεση ικανοποίησης των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί όποια απάντηση και αν δοθεί, είναι εχθρική για τους εργαζόμενους, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού.


ΣΕΛ.  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την εμπλοκή της σε μια ακόμα ιμπεριαλιστική επέμβαση με την ομπρέλα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα και πάλι τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια χώρα όπου υποδαύλισαν την αλληλοσφαγή του λαού της. Οι σχεδιασμοί για την επέμβαση ΕΕ - ΝΑΤΟ, ενώ ήδη ο γαλλικός ιμπεριαλισμός συνεχίζει την επέμβαση στη χώρα από τον περασμένο Δεκέμβρη, προβλέπουν εμπλοκή των υποδομών της Ελλάδας, με αυξημένο ρόλο στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο που εδρεύει στη Λάρισα, και τη «φιλοδοξία» της ελληνικής αστικής τάξης, Ελληνας στρατιωτικός διοικητής να συντονίζει τις επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει σε μια περίοδο που τα μονοπώλια της ΕΕ επιδιώκουν να πάρουν μερτικό από την τεράστια λεία, τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην Αφρική, που όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι αποτελεί πεδίο σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ανάμεσα σε παλιότερες και αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους (όπως η Κίνα και η Ρωσία ή η Βραζιλία).

Η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν τον ανταγωνισμό συμφέρει τους αστούς, που διακρίνουν δυνατότητα για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, ωστόσο εγκυμονεί νέους κινδύνους για τον ελληνικό λαό. Αυτή η πολύ επικίνδυνη κατάσταση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ - τη συνδρομή της οποίας ζήτησε η Γαλλία και οι αστικές κυβερνήσεις σπεύδουν να ικανοποιήσουν - είναι μια διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση που οι λαοί σε κάθε χώρα πρέπει να παλέψουν για την αποδέσμευσή τους απ' αυτήν.

Η εξέλιξη διαψεύδει και όλους αυτούς, τους διάφορους οπορτουνιστές, που επιχειρούν να εξωραΐσουν το χαρακτήρα της ΕΕ. Οπως, π.χ., ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε όλους τους τόνους διατυμπανίζει τη δυνατότητα να αλλάξει η ΕΕ επί το φιλολαϊκότερον εάν αλλάξει ο συσχετισμός στο εσωτερικό της. Πριν δύο μέρες σε συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι: «Να αλλάξουμε την ΕΕ και όχι να την αποσυνθέσουμε». Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην απόφαση της ΕΕ για επέμβαση, προσπαθεί να χρεώσει εντέχνως αυτή την απόφαση στον Ολάντ, που από ...«άνεμος αλλαγής προς τα αριστερά» που πλασάρονταν το 2012, έγινε «γαλλική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση», και τους «Ευρωπαίους νεο-αποικιοκράτες». Αποκρύπτοντας ουσιαστικά ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις βρίσκονται στο DNA της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης. Την ίδια στιγμή, δίνοντας συμβουλές στους λαούς της Αφρικής, τους προτείνει να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω μιας άλλης καπιταλιστικής διακρατικής ένωσης, της «Αφρικανικής Ενωσης».

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν πείρα και από αγώνες ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους όπου συμμετείχε η χώρα μας, και από τα «φούμαρα» περί καλών και κακών ιμπεριαλιστών. Να βγάλουν συμπεράσματα για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ. Να σηκώσουν κίνημα αντίστασης για να σταματήσουν τα σχέδια εμπλοκής της χώρας σε νέο μακελειό.


Motion Team

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λαϊκή πάλη κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Παρέμβαση, με αφορμή την προώθηση ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, κάνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η ιδιωτικοποίηση του πιο ζωτικού αγαθού, του νερού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλεί το λαό να οργανώσει τη συμμαχία και την πάλη του για να μην περάσει. Μόνη φιλολαϊκή λύση είναι η κοινωνικοποίηση των οργανισμών ύδρευσης.


ΣΕΛ.  8


Απεργούν πανελλαδικά αύριο οι εμποροϋπάλληλοι

ΣΕΛ.  10
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την ακύρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου

ΣΕΛ.  13
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σύσκεψη με Ομοσπονδίες - Συνδικάτα για τις Συμβάσεις

ΣΕΛ.  11
Το ΜΑΣ για τα οργανογράμματα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΣΕΛ.  15
Ο Δ. Κουτσούμπας στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ιταλίας

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, αναχωρεί για τη Ρώμη για να παραβρεθεί σήμερα και αύριο στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας που πραγματοποιείται με κεντρικό σύνθημα: «Είναι η ώρα να ιδρύσουμε το κόμμα, να οργανώσουμε την πάλη». Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο.


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ