Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φόβος για χιλιάδες απολύσεις στα αρχαιολογικά έργα

Καταγγελία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) κατήγγειλε χθες με ανακοίνωσή του τις «επαπειλούμενες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα ΕΣΠΑ». Στην καταγγελία αναφέρεται ότι, ενώ προ μηνών ζητήθηκε από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων να αποστείλουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, προκειμένου να εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) για να είναι δυνατές οι ανανεώσεις/παρατάσεις συμβάσεων εργασίας για χιλιάδες συμβασιούχους που δουλεύουν σε έργα ΕΣΠΑ, αλλά και η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού σε έργα που θα ξεκινήσουν προσεχώς και η πλειοψηφία των Εφορειών έχουν αποστείλει τα στοιχεία - πολλές από τα μέσα του Σεπτέμβρη - «ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη ΠΥΣ, με αποτέλεσμα ήδη αρκετοί εργαζόμενοι να έχουν απολυθεί τις προηγούμενες μέρες, ενώ κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αφού οι περισσότερες συμβάσεις λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2013».

«Εκτός από τις θέσεις εργασίας, κινδυνεύει και η Πολιτιστική Κληρονομιά αφού πολλοί χώροι θα μείνουν "στα μισά", αφύλακτοι και μάλιστα χειμώνα. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες, αφού -εφόσον υπογραφεί κάποτε η ΠΥΣ- θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν όλες οι θέσεις, να βγουν αποτελέσματα, να εξεταστούν τυχόν ενστάσεις και να δημοσιευθούν τα ονόματα των εργαζομένων στο ΦΕΚ.

Αυτή είναι η "ανάπτυξη" και η "πτώση της ανεργίας" που διαφημίζει η κυβέρνηση. Τα έργα που θα έδιναν δήθεν δουλειά, τελικά είναι μοχλοί ομηρίας των εργαζομένων, που βιώνουν μία συνεχή ανασφάλεια με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και με τη γραφειοκρατία. Οι fast truck διαδικασίες είναι μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους, με τη λεηλασία του πλούτου της χώρας. Για το λαό υπάρχει μόνο το χαράτσωμα και η βάρβαρη πολιτική "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης και της ΕΕ», τονίζει ο ΣΕΚΑ και απαιτεί:

«Να ανακληθούν οι απολύσεις, που έγιναν λόγω μη έκδοσης της ΠΥΣ, σε έργα ΕΣΠΑ που δεν έχουν ολοκληρωθεί και έχουν πάρει παράταση.

Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε όσα έργα οι συμβάσεις λήγουν τις επόμενες ημέρες.

Να εκδοθεί άμεσα ΠΥΣ, που να λύνει το πρόβλημα και να έχει αναδρομική ισχύ για όσα έργα έχουν πάρει ήδη έγκριση για παράταση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ