Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Προμηθέων Τόποι»

Μέχρι και τις 31 Γενάρη, συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ιωαννίδη με τίτλο «Προμηθέων τόποι», που φιλοξενείται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει 22 έργα που εμπνεύστηκε ο ζωγράφος από το ομώνυμο έμμετρο αφήγημα της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή που εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή» το 2008.

Στο κέντρο της προσοχής των έργων του Γιώργου Ιωαννίδη βρίσκεται ο άνθρωπος που βιώνει τα τρομερά αδιέξοδα του σημερινού κοινωνικού - πολιτικού συστήματος, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οπως ανέφερε η Μπετίνα Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός, μιλώντας για το έργο του Γ. Ιωαννίδη, στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, «ο λαϊκός αγωνιστής, αναγεννησιακή μορφή, ορθώνει το ανάστημά του, για να κατακτήσει την πλέρια ελευθερία τη δική του και όλης της ανθρωπότητας που πονεί. Το σώμα του είναι εύρωστο, ρωμαλέο και γυμνό για να τονιστεί η αγνότητα, η αθωότητα, η καθαρότητα του νου και της καρδιάς του και να αναχθεί σε σύμβολο οικουμενικό. Είναι μια μορφή φωτεινή. Παίρνει φως από τον ήλιο, του πιο ζωογόνου στοιχείου της φύσης, και φωτίζει όλη την ανθρωπότητα. Γίνεται σύμβολο υπέρτατης θυσίας, σύμβολο ελευθερίας και δικαιοσύνης, αισιοδοξίας, νίκης της ζωής έναντι του θανάτου, φως, ηλιαχτίδα, φάρος που θα εμπνέει τους αγώνες των λαών μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Στα έργα του, ωστόσο, που εμπνέονται από το Μακρονήσι υπάρχουν και μορφές σκελετωμένες, αποστεωμένες από τη βία και το κράτος του φασισμού που ασέλγησε πάνω στο σώμα τους, αλλά έμεινε άναυδος από τη δύναμη του μυαλού και της καρδιάς τους, αποσβολωμένος από την αντοχή, την καρτερία, και την αγωνιστικότητα των σύγχρονων Προμηθέων στη Μακρόνησο, που ξόδεψαν τη ζωή τους υπηρετώντας όχι το κέρδος μα τον άνθρωπο, που ανάγουν σε υπέρτατη αξία όπως και την ίδια τη ζωή. Μια ζωή, που εμπνέεται από τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και αντρώνεται όσο η πάλη του ανθρώπου δίνεται κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες, όπου ο εξευτελισμός, η ταπείνωση και ο θάνατος βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη».

Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα έως Πέμπτη 1.30 το μεσημέρι με 9 το βράδυ και Παρασκευή 1.30 μ.μ. με 7 μ.μ.. (Ωράριο από 23/12/2013 έως 3/1/2014: 11 π.μ. - 3 μ.μ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ