Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κόβουν διευκολύνσεις για εκπαιδευτικούς σε αιμοκάθαρση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας για το δικαίωμα των εκπαιδευτικών με αναπηρία 67% που κάνουν αιμοκάθαρση να έχουν τις αναγκαίες για την υγεία και τη θεραπεία τους απαλλαγές - διευκολύνσεις.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης, «μέχρι πέρυσι οι εκπαιδευτικοί, αλλά και άλλοι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που έχουν αναπηρία άνω του 67%, είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή έχουν σύζυγο ή τέκνα με ειδικές ανάγκες, έπαιρναν εβδομαδιαία μείωση ωραρίου, αλλά και άδεια κάθε φορά που η αναπηρία η δική τους ή του προστατευόμενου μέλους τους επέβαλε ανάλογη θεραπεία.

Αυτό βασιζόταν σε νόμους με διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα διευκολύνσεων για τέτοιες περιπτώσεις υπαλλήλων χωρίς φυσικά καμία μείωση μισθού. Ετσι, ως πέρυσι οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία πάνω από 67% έπαιρναν μείωση διδακτικού ωραρίου 5 ώρες εβδομαδιαίως.

Τα πράγματα άλλαξαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δεν παίρνουν ούτε την εβδομαδιαία μείωση ωραρίου, αλλά ούτε τους διευκολύνουν με απαλλαγή από τα καθήκοντά τους τις δύο ημέρες την εβδομάδα που χρειάζονται πλέον για να πηγαίνουν για αιμοκάθαρση, απαραίτητη για την υγεία τους.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους τους ανάπηρους εκπαιδευτικούς, αλλά και δημόσιους υπαλλήλους. Η επίκληση των αναγκών του σχολείου ή της υπηρεσίας δεν είναι δυνατόν να γίνεται σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των ανάπηρων εκπαιδευτικών ή άλλων δημοσίων υπαλλήλων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Χρ. Κατσώτης, Θεοδ. Κωνσταντινίδης, Γ. Λαμπρούλης και Ν. Καραθανασόπουλος. Και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας αν έχουν ή όχι δικαίωμα οι χρονίως πάσχοντες εκπαιδευτικοί και άλλοι υπάλληλοι να εργάζονται και να έχουν τις αναγκαίες για την υγεία και τη θεραπεία τους απαλλαγές - διευκολύνσεις και σε ποιο τελικά νομικό καθεστώς στηρίζεται αυτό. Ρωτούν επίσης τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν ώστε να λυθούν τέτοιου είδους θέματα των χρονίως πασχόντων εκπαιδευτικών και άλλων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ