Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πανέμορφες εκδρομές για μαθητές από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ

Πανέμορφα ποτάμια...
Πανέμορφα ποτάμια...
Με τέσσερις διαφορετικούς και πανέμορφους προορισμούς συνεχίζονται αύριο, Σάββατο, οι περίπατοι για μαθητές που πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας!», οι Οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζουν για αύριο τα εξής:

  • Επίσκεψη στο σπήλαιο του Κιλκίς, στη 1 μ.μ.

Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Αγίου Γεωργίου, στα βόρεια της πόλης, έχει έκταση πάνω από χίλια τετραγωνικά μέτρα, τριακόσια μέτρα μήκος εξερευνημένων διαδρομών και είναι διώροφο. Ανακαλύφθηκε το 1925 από έναν εργάτη του λατομείου που λειτουργούσε εκεί, αλλά παρέμεινε για πολλές δεκαετίες αναξιοποίητο και έγινε επισκέψιμο από το 1985 και μετά. Διαθέτει διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό και παρουσιάζει επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω ευρημάτων προϊστορικών περιόδων, ενώ είναι κατάλληλο για σπηλαιοθεραπεία για αναπνευστικές παθήσεις.

  • Εκδρομή στον Αλιάκμονα (αναχωρήσεις στις 11 π.μ. από Νάουσα, Βέροια, Αλεξάνδρεια).

Οι εκδρομείς θα γνωρίσουν τον Αλιάκμονα, που είναι ο μακρύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος περίπου 300 χιλιόμετρα. Πηγάζει από το Γράμμο, περνάει από πέντε νομούς της χώρας και χύνεται στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου σχηματίζει Δέλτα που φτάνει τα 40.000 στρέμματα. Διαθέτει 33 είδη ψαριών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια.

  • Περίπατος στο φαράγγι του Ενιπέα στον Ολυμπο (αναχώρηση στις 10 π.μ. από Κατερίνη, 11.15 π.μ. από Λιτόχωρο).

...και εντυπωσιακά σπήλαια θα γνωρίσουν οι μαθητές στις αυριανές εκδρομές
...και εντυπωσιακά σπήλαια θα γνωρίσουν οι μαθητές στις αυριανές εκδρομές
Το φαράγγι του Ενιπέα αρχίζει από τα Πριόνια, όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού, και περνώντας βόρεια του Λιτόχωρου καταλήγει στη θάλασσα. Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι, πότε περνάει δίπλα από τον Ενιπέα, ή τον διασχίζει με πανέμορφα γεφύρια και πότε περνάει δίπλα από μικρούς καταρράκτες ή μέσα από πυκνά δάση καθώς και από το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου.

  • Επίσκεψη στο σπήλαιο Αλιστράτης (αναχώρηση στις 10.30 π.μ. από τις Σέρρες).

Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται στη θέση «Πετρωτό», είναι από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης και το χαρακτηριστικό του είναι ο ιδιαίτερα πλούσιος διάκοσμος που του έχει χαρίσει η φύση. Το συνολικό μήκος των γνωστών διαδρόμων του φτάνει περίπου τα 3 χιλιόμετρα. Εχει πανύψηλες οροφές, υπερμεγέθεις σταλακτίτες, καθώς και ένα σπανιότατο διάκοσμο από «εκκεντρίτες», ένα είδος σταλακτιτών που αναπτύσσονται προς διάφορες κατευθύνσεις. Επίσης, έχει και μια αρκετά πλούσια πανίδα με σπηλαιόβιους οργανισμούς.

Στο Αστεροσκοπείο

Στο πλαίσιο των μαθητικών περιπάτων για μαθητές της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, το περασμένο Σάββατο έγινε μια ξεχωριστή επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ οργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής, Κεντρικής - Ανατολικής και Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Οι μαθητές, με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και τα αστέρια, προβληματίστηκαν, συζήτησαν και έβγαλαν συμπεράσματα. Χωρίστηκαν σε δύο μεγάλες ομάδες και περιηγήθηκαν στους χώρους του Αστεροσκοπείου. Συζήτησαν με φυσικούς, είδαν βίντεο, ήρθαν σε επαφή με τον εξοπλισμό που μας δίνει τη δυνατότητα να παρατηρούμε τα «μακρινά» αστέρια. Στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκε ο κόσμος γύρω μας, αν μπορούμε να τον γνωρίσουμε και γιατί χρειάζεται αυτό, από τι αποτελείται αυτός ο κόσμος, αν υπήρχε και θα υπάρχει για πάντα και μια σειρά ακόμα ζητήματα. Με ενδιαφέρον σύγκριναν τις ανακαλύψεις της επιστήμης στην πορεία εξέλιξης του ανθρώπου, τα συμπεράσματα και τους νόμους που προκύπτουν από αυτές σε αντιπαράθεση με τις αντιλήψεις που επικρατούν σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία γι' αυτά τα θέματα - αλλά και προάγονται ακόμα και από τα σχολικά βιβλία σε αρκετές περιπτώσεις - οδηγώντας θέλοντας και μη στον ιδεαλισμό και στη μοιρολατρία.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης οι δεκάδες μαθητές έδωσαν ραντεβού στην καθημερινή δράση για την αλλαγή του άδικου κόσμου που βιώνουν στα σχολεία και στις γειτονιές τους, αλλά και στις δεκάδες δραστηριότητες που προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα οι μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ