Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11712

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την Υγεία

ΣΕΛ.  9

Πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να υπάρχει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το βράδυ της Πέμπτης σε τηλεοπτικό σταθμό

Βρισκόμαστε σε γενικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και βεβαίως δεν είναι εύκολο να γίνουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Και από αυτή την άποψη, όλα τα επιτελεία συσκέπτονται, σχεδιάζουν, προσανατολίζονται πώς θα δημιουργηθούν και για την Ελλάδα σταθερές κυβερνήσεις. Είναι το συμφέρον της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών, εκεί στοχεύουν. Εμείς, αυτό που λέμε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό και απαντάμε σε όσους μας ρωτάνε, είναι ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα και που λείπει από τον τόπο είναι μια πραγματική, μια δυναμική, μια αποφασισμένη αντιπολίτευση, που πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ισχυρή. Και τέτοια αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα αυτήν τη στιγμή, είτε αυτά που υπάρχουν στο κοινοβούλιο είτε κάποια που έχουν δημιουργηθεί ή κάποια άλλα που είναι εκτός κοινοβουλίου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  3   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στρατηγική του κεφαλαίου

Ο χτεσινός Τύπος αναπαράγει δήλωση του Επιτρόπου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, που λέει το προφανές: Οτι κάθε μία από τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας «δεν αποτελεί μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής» και ότι η τρόικα «συμμετέχει σε τακτικό διάλογο πολιτικής με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την αγορά εργασίας».

Λέει, δηλαδή, ότι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, στις συντάξεις και την Ασφάλιση δεν προέκυψαν από το μνημόνιο, ούτε περιορίζονται στα μέτρα που αυτό περιλαμβάνει. Αντίθετα, εφαρμόζονται στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα έγγραφα, στις οδηγίες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της. Πάνω σ' αυτό το έδαφος συζητάει η τρόικα με την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη να εξειδικεύσει και να εφαρμόσει τις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές.

Κατά συνέπεια, τα μέτρα αυτά δεν επιβάλλονται «από έξω», ή από κάποια «ξένη δύναμη». Ούτε είναι ζήτημα της μιας ή της άλλης κυβέρνησης ποια από αυτά θα εφαρμόσει και ποια όχι, αφού αποδέχεται το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ και τον καπιταλιστικό μονόδρομο. Είναι μέτρα που υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και την ανταγωνιστικότητά του, η οποία στηρίζεται κατά βάση στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Οσοι, λοιπόν, προσπαθούν να αθωώσουν την ΕΕ, αποδίδοντας τα αντεργατικά μέτρα πότε στο «νεοφιλελεύθερο μείγμα διαχείρισης», πότε στις «ανίκανες» και «υποτακτικές» κυβερνήσεις, ή όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τις ανατροπές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό σαν εκδούλευση τάχα της κυβέρνησης σε συγκεκριμένες μερίδες του κεφαλαίου, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην εργατική τάξη.

Το ίδιο ισχύει και για όσους με αφορμή τις δηλώσεις Ρεν διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση «δουλεύει για τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι για το δημόσιο συμφέρον». Κρύβουν ότι αυτό δεν είναι ίδιο για εργαζόμενους και εργοδότες και σπέρνουν αυταπάτες ότι με μια άλλη, «εθνική πολιτική», θα μπορούσαν να βγουν εξίσου κερδισμένοι οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, και σε κάθε χώρα της ΕΕ, έχουν απέναντί τους όχι μόνο την κυβέρνηση της δοσμένης στιγμής, ούτε κάποιους «καλούς» και «κακούς» καπιταλιστές, από τους οποίους πρέπει να διαλέξουν. Εχουν απέναντί τους το σύνολο των μονοπωλίων, που συλλογική έκφραση των συμφερόντων τους είναι οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη τους και η λυκοσυμμαχία τους η ΕΕ. Να γιατί η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο και προοπτική.


ΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Αστήριχτες μια προς μια οι κατηγορίες

Αναβλήθηκε για τις 14/3/2014. Από τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία δεν επιβεβαιώθηκε το κατηγορητήριο, αφού από την εξέταση των δυο πρώτων μαρτύρων επιβεβαιώθηκε ότι οι κατηγορίες είναι αστήριχτες.


ΣΕΛ.  13


ΕΟΠΥΥ
Εργαλείο περικοπών σε βάρος των ασφαλισμένων

ΣΕΛ.  8
Δίωξη δασκάλου επειδή μοίραζε ανακοινώσεις της Ενωσης Γονέων

ΣΕΛ.  14
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Εμπαίζει τους πληγέντες η κυβέρνηση

ΣΕΛ.  18
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για τα προβλήματα των νέων στρατευμένων

ΣΕΛ.  14
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Σημαντική πείρα από το δίχρονο της δράσης της

Οσο πιο πλατύ και πολύμορφο είναι το άνοιγμα των φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή, τόσο μεγαλώνει και η ανταπόκριση που συναντά η δράση της στους εργαζόμενους, στους άνεργους και τις οικογένειές τους. Το συμπέρασμα βγαίνει από την πείρα που έχει συγκεντρώσει η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού στα δύο χρόνια ύπαρξης και δράσης της.


ΣΕΛ.  12

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ