Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προτεραιότητες...

Στη γραμμή της προσαρμογής της Εκπαίδευσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων θα κινηθεί η Ελληνική Προεδρία, όπως προκύπτει από τις προτεραιότητες που ανακοίνωσε στη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Πολιτισμού, που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών είναι: Εκσυγχρονισμός της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής. Αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Δεξιότητες στις ξένες γλώσσες. Προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης. Προσχολική εκπαίδευση. Αναγνώριση της τυπικής και μη τυπικής Εκπαίδευσης.

Για τα παραπάνω η ΕΕ έχει προδιαγράψει το πλαίσιο της πολιτικής, δίνοντάς τους περιεχόμενο προσανατολισμένο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Ετσι, την προσχολική Εκπαίδευση τη βλέπει στο πλαίσιο της διά βίου κατάρτισης, σαν χώρο εκγύμνασης δεξιοτήτων σε βάρος των ιδιαίτερων αναγκών της νηπιακής ηλικίας. Με τις ανάγκες των επιχειρήσεων είναι ευθυγραμμισμένη και η διάκριση και αναγνώριση της «μη τυπικής Εκπαίδευσης», που αποτελεί ένα κομμάτι της Κατάρτισης, η οποία πιο «ευέλικτα» προσαρμόζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων οι οποίες μπορεί και να την παρέχουν άμεσα.

Οσο για την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης και κατάρτισης με στόχο την «κοινωνική συνοχή», για την ΕΕ σημαίνει «αύξηση της αναλογίας των ενεργών ατόμων και οικονομική ανάπτυξη», δηλαδή περισσότερα κέρδη. Κοινωνική συνοχή, όπως έχει αποδειχτεί όσα χρόνια η ΕΕ την επικαλείται, είναι με ένα «ξεροκόμματο» να αποφύγει αντιδράσεις στη βάρβαρη πολιτική της που γεννά τη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την εξαθλίωση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για ζητήματα που η ΕΕ έχει ανοίξει εδώ και χρόνια και τα επαναφέρει για να τα «εμπλουτίσει» με νέες πτυχές προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.


Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ