Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση του ΜΑΣ στην εκδήλωση των πρυτάνεων

Κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι δυνάμεις του ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο που γινόταν εκδήλωση της Συνόδου των Πρυτάνεων και της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με θέμα «Η κρίση πλήττει τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ευκαιρίες και απειλές».

Οι πρυτάνεις κινητοποίησαν την αστυνομία για να εμποδίσουν την είσοδο των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι τελικά μπήκαν στο χώρο κρέμασαν ένα πανό διαμαρτυρίας και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ κατήγγειλε τη στάση των πρυτάνεων απέναντι σε εκλεγμένους εκπροσώπους των φοιτητών - σπουδαστών, στους ίδιους τους φοιτητές. Καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση των πρυτανικών αρχών που φαίνεται πως προτιμούν για συνομιλητές τους οποιοδήποτε κλιμάκιο ή επιτελείο της κυβέρνησης και της ΕΕ παρά τους φοιτητές που δυσκολεύονται στην συνέχεια των σπουδών τους, που καθημερινά όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φοιτητών που αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα ενώ οι παροχές όλο και μειώνονται ως εφαρμογή του Νέου Νόμου Πλαισίου.

Οι Πρυτάνεις

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων έγινε αναφορά στα προβλήματα των πανεπιστημίων. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι ξένων πανεπιστημίων.

Παρουσιάζοντας το «τρίπτυχο» που έφερε τα πανεπιστήμια στη σημερινή κατάσταση, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, είπε πως η αρχή έγινε με τον νόμο 4009, συνεχίστηκε με τις περικοπές κατά 60% στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ολοκληρώνεται με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων με στόχο, όπως υποστήριξε, να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προοπτική που δεν τους βρίσκει αντίθετους καθώς, όπως σημείωσε, «δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά στην υποβάθμιση των δημόσιων». Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και τη μείωση των κονδυλίων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφεραν: Στο ΑΠΘ αντιστοιχεί ένα διοικητικός υπάλληλος ανά 100 φοιτητές, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 3,5 ανά 100, στη Γερμανία 10,5 ανά 100 και στην Αγγλία 11,5 ανά 100 φοιτητές.

Ο διευθυντής της EUA Τόμας Εστερμαν μιλώντας για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ανέφερε ότι το 75% των χρημάτων προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση, το 9% από δίδακτρα των φοιτητών (στην περίπτωση της Βρετανίας φτάνει το 25%), το 6% από ερευνητικές συμβάσεις με επιχειρηματικές δράσεις, το 4% από ευρωπαϊκές πηγές και το 4% από αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ