Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
Σε κυκεώνα γραφειοκρατίας για να κάνει χημειοθεραπεία

Με εγκύκλιο του περασμένου Ιούλη, το υπουργείο Εργασίας τον στέλνει για παζάρια με το νοσοκομείο

Με ημίμετρα και πετώντας τη μπάλα στους ίδιους, επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει κάτω από το χαλί το εκρηκτικό πρόβλημα των χιλιάδων ανασφάλιστων που στερούνται την περίθαλψη και τη θεραπεία που έχουν ανάγκη.

Το ίδιο κάνει και στην περίπτωση 47χρονου αυτοαπασχολούμενου καρκινοπαθή από το Αιγάλεω, του οποίου το βιβλιάριο δεν έχει ανανεωθεί λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ και ο οποίος σήμερα έχει προγραμματισμένη χημειοθεραπεία. Αντί η κυβέρνηση να δώσει λύση με την ανανέωση του βιβλιαρίου και της ασφαλιστικής του κάλυψης, παραπέμπει σε εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλη και τον καλεί να βγάλει ο ίδιος άκρη με το νοσοκομείο που θα πάει σήμερα!

Με το συγκεκριμένο έγγραφο η κυβέρνηση στέλνει τους ανασφάλιστους να διαπραγματευθούν με τη διοίκηση του κάθε νοσοκομείου τη θεραπεία τους και τους εμπλέκει σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας για τη συγκέντρωση δικαιολογητικών. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο όσον αφορά το «αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για χρόνιες παθήσεις», όπως θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι χημειοθεραπείες, προβλέπεται η χορήγησή του «αποκλειστικά και μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας, εφόσον διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που θα αποδεικνύουν την άμεση και επιβεβλημένη απόκτησή του λόγω χρόνιας πάθησης».

Η διαδικασία, όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο, είναι αμφιβόλου αποτελέσματος, υπόκειται στη λογική του «κόστους» για το νοσοκομείο και σε κάθε περίπτωση επιβαρυντική για ανθρώπους με χρόνιο νόσημα: «Απαιτείται η έκδοση γνωμάτευσης θεράποντος ιατρού Δημοσίου Νοσοκομείου ΕΣΥ που να αιτιολογεί με πλήρη και σαφή τρόπο την ανάγκη χορήγησης το ίδιο Νοσοκομείο καθώς και το κόστος που απαιτείται για τη προμήθειά του σύμφωνα με τις παροχές του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, για τη χορήγηση του προαναφερομένου καθίσταται απαραίτητη η έγκριση του Συντονιστή Διευθυντή του αρμοδίου ιατρικού τμήματος και σε περίπτωση απουσίας ή έλλειψης αυτού, του οριζόμενου Αναπληρωτή του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η έγκριση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και τέλος η έγκριση του Διοικητή του Νοσοκομείου.

Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά του Νοσοκομείου μαζί με την αίτηση του ασθενούς, το επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς του καθώς και το αποδεικτικό εν ισχύ που τον καθιστά δικαιούχο (βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας, δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού κλπ.) θα αποστέλλονται στο Υπουργείο από το Δημόσιο Νοσοκομείο ΕΣΥ που εκδίδει τις γνωματεύσεις και στο οποίο θα υποβάλλουν την αίτησή τους για τη χορήγηση των προαναφερομένων, οι ανωτέρω οριζόμενες κατηγορίες ατόμων».

Η εγκύκλιος έχει κοινοποιηθεί στα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών στον Τύπο, υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία, σχετικά με τις κατηγορίες ασθενών που μπορούν να δεχθούν περίθαλψη χωρίς να χρεωθούν το (απαγορευτικό) κόστος. Επίσης, σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα γιατρών αναφορικά με το τι ισχύει για τις χημειοθεραπείες, αφού πρόκειται για θεραπείες στις οποίες η όποια καθυστέρηση έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ασθενών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org