Τρίτη 24 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Αναμονή και στις χημειοθεραπείες

Μιλά στον «Ρ», η προϊσταμένη της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Αργυρώ Ελευθερίου

Δραματικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου, όπου κάνουν χημειοθεραπεία οι ασθενείς με καρκίνο, όπως υπογράμμισε στον «Ρ» η προϊσταμένη της Μονάδας Αργυρώ Ελευθερίου.

«Λίστα αναμονής έχει εμφανιστεί και για τους νέους ασθενείς που πρέπει να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία. Οι άνθρωποι αυτοί που είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα θεραπεία περιμένουν τουλάχιστον 20 μέρες. Η δυνατότητα της Μονάδας είναι να γίνονται το μέγιστο 45 - 50 χημειοθεραπείες την ημέρα, αλλά σχεδόν καθημερινά οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία φτάνουν τους 75 έως και 95. Σε κάθε κρεβάτι της Μονάδας αναλογούν 5 - 7 ασθενείς, λόγω του φόρτου της δουλιάς και του περιορισμένου χώρου δεν επαρκούν τα καθίσματα και οι ασθενείς που μένουν στο νοσοκομείο έως και έξι ώρες, αλλά και οι συγγενείς που τους συνοδεύουν, κάθονται όλες αυτές τις ώρες στα σκαλιά, στους διαδρόμους και όπου αλλού βρουν», τόνισε.

Η Μονάδα διαθέτει 11 νοσηλευτές και μία βοηθό θαλάμου, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ακόμα νοσηλευτές. Μόλις χτες, η διοίκηση του νοσοκομείου υποσχέθηκε την πρόσληψη δύο επικουρικών αιμοληπτών...

Η Α. Ελευθερίου επισήμανε ακόμα τα προβλήματα που προκύπτουν απ' τη νοσηλεία στη Μονάδα ασθενών βαρέως πασχόντων και πιο ελαφριών περιστατικών. «Η εισαγωγή ασθενών βαρέως πασχόντων, με κινητικά προβλήματα δημιουργεί κακή ψυχολογία στους υπόλοιπους ασθενείς και δεν έχουμε την πολυτέλεια της νοσηλείας σε ξεχωριστό χώρο. Ιδιαίτερα όταν υποβάλλονται σε δύσκολες ιατρικές πράξεις (αλλαγές τραυμάτων κ.λπ.)», υπογράμμισε. «Σήμερα οι διαλύσεις των φαρμάκων της χημειοθεραπείας όλων αυτών των ασθενών και των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο γίνεται από το μοναδικό υπάλληλο του φαρμακείου, με αποτέλεσμα να γίνεται εξοντωτική και επικίνδυνη η δουλιά για τον ίδιο τον εργαζόμενο και για τους ασθενείς», ανέφερε, τέλος, η Α. Ελευθερίου, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί το φαρμακείο με το αναγκαίο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ