Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ
Σε ανοιχτή γραμμή κυβέρνηση - τρόικα

Μέχρι τα τέλη της βδομάδας η οριστική κυβερνητική πρόταση και η απάντηση για τις κρατικές επιδοτήσεις

Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η κυβερνητική πρόταση για την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ - ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες ήταν το αντικείμενο χτεσινών διαδοχικών συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απάντηση της Κομισιόν για τις «κρατικές επιδοτήσεις» θα σταλεί μέχρι το τέλος της βδομάδας, αλλά το παζάρι θα συνεχιστεί, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, που έρχονται στην Αθήνα στις 22 Σεπτέμβρη.

Το περίγραμμα της κυβερνητικής πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το εξής:

  • ΕΑΣ («Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»): Διάσπαση της εταιρείας σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι. Διατήρηση στρατιωτικού σκέλους για κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το μη στρατιωτικό θα εκκαθαριστεί «εν λειτουργία».
  • ΕΛΒΟ: Επίσης σχεδιάζεται η διάσπαση. Ενα τμήμα θα «εκκαθαριστεί εν λειτουργία» και το δεύτερο, μετά τις αναδιαρθρώσεις, θα «παραμένει για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων».
  • ΛΑΡΚΟ: Λόγος γίνεται για τη «βιώσιμη λειτουργία» της επιχείρησης με στόχο την «επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση».

Τα σχέδια «αναδιάρθρωσης» προβλέπουν συρρίκνωση του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους», κατάργηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κρίνονται ασύμφορες, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, με στόχο την προσέλκυση ιδιωτών - «επενδυτών» για τα κερδοφόρα κομμάτια και δραστηριότητες. Εργαλείο εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων είναι οι λεγόμενες «κρατικές ενισχύσεις», τις οποίες, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα σχέδιά τους, επικαλούνται τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η ΕΕ, μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις προκύπτουν και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο:

  • «Και οι τρεις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα βιωσιμότητας», ενώ «κατά μέσο όρο τα τρία τελευταία χρόνια χρειάστηκαν περίπου 150 εκατ. ευρώ».
  • Τα ΕΑΣ και η ΛΑΡΚΟ είναι στην «Επιτροπή Ανταγωνισμού για παράνομη κρατική βοήθεια». Σύμφωνα με την ΕΕ, την οποία επικαλείται και αξιοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, η «κρατική βοήθεια» φτάνει στη ΛΑΡΚΟ στα 135 εκατ. ευρώ και για τα ΕΑΣ στο 1,1 δισ. ευρώ.
  • Σε κάθε περίπτωση τα ποσά αυτά θα επιστραφούν στο Δημόσιο, εξέλιξη που σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα «εκκαθαρίζονται τα μέρη που δεν είναι βιώσιμα» με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ώστε να «επιστραφεί στο Δημόσιο η κρατική βοήθεια»...

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Στη συνέχεια, πορεύτηκαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Μπούρα. Ακολούθησε ξανά πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ