Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μην απολυθούν εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και αναστολή της λειτουργίας ιδρυμάτων

Εργαζόμενοι στα ανώτατα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης στη χθεσινή τους συνέντευξη

MotionTeam

Εργαζόμενοι στα ανώτατα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης στη χθεσινή τους συνέντευξη
Καζάνι που βράζει και ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης με το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να προχωράει σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες/απολύσεις που καθιστούν αδύνατη την λειτουργία των Ιδρυμάτων και τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο να αφήνει (σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής») ανοιχτό το ενδεχόμενο για οριζόντιες διαθεσιμότητες, καλώντας τα Ιδρύματα να γίνουν συνένοχοι στις απολύσεις, μέσω της αξιολόγησης.

Την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το τέλος της βδομάδας αποφάσισε χτες η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, που θα ξανασυνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης σημείωσε ότι το Ιδρυμα θα βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο αν τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι, θα υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα παροχής της Παιδείας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι επόμενος στόχος θα είναι τα μέλη ΔΕΠ, καθώς εξετάζεται από το υπουργείο η κινητικότητά τους. Ακόμη, έγινε αναφορά στη μείωση κατά 50% των λειτουργικών δαπανών και κατά 37,5% του «μισθολογικού κόστους» από το 2009. Η Πρόεδρος του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ Ν. Μιχοπούλου μίλησε για τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες, όπως είπε, θα κλιμακωθούν, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις αποφάσεις της για τη διαθεσιμότητα.

Σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και κλιμάκωση του αγώνα τις επόμενες μέρες, προχωρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού των παραπάνω ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη ανέφεραν ότι οι συνέπειες της επικείμενης διαθεσιμότητας θα είναι καταστροφικές. Τόνισαν ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας υπεράσπισης των ιδρυμάτων και ταυτόχρονα αγώνας για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ξεκαθάρισαν ότι η κατεύθυνση που δίνουνε δεν εξαντλείται σε στενά συντεχνιακά πλαίσια. Οπως είπαν, ο διωγμός κατά των δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων τους εξυπηρετεί διπλά: Εξαφανίζει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα κάνοντας πιο φτηνούς τους εργαζόμενους ενώ ταυτόχρονα «απελευθερώνει» νέους τομείς κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις απαξιώνοντας τις αντίστοιχες υποδομές και παροχές.

Με ομόφωνη απόφαση ο Σύλλογος ΔΕΠ ΕΜΠ αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) για δύο 48ωρες διαδοχικές απεργίες στις 10, 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη και συνέχεια πενθήμερη απεργία από τις 16 Σεπτέμβρη. Τη συμμετοχή τους στις παραπάνω κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ