Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου

Από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Icon

Από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου είχε χτες το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Κόμμα μπροστά στις πολύ σοβαρές εξελίξεις στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και την προετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή βρέθηκε στο επίκεντρό της.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του σημείωσε:

«Εκφράσαμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην -με οποιονδήποτε τρόπο- εμπλοκή της χώρας στην επέμβαση στη Συρία. Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός και η νεολαία θα πληρώσουν ακριβά οποιαδήποτε εμπλοκή σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Πιστεύουμε τελικά ότι είναι παραμύθι για μικρά παιδιά -δεν το πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά- οι ισχυρισμοί, τα προσχήματα που έχει η αμερικανική ηγεσία και οι σύμμαχοί της σε αυτό το ζήτημα σχετικά με τα χημικά στη Συρία. Αφού μυρίζει από μακριά ότι πρόκειται για προβοκάτσια άλλων δυνάμεων και όχι βέβαια του καθεστώτος του Ασαντ. Από εκεί και πέρα νομίζουμε ότι ακόμα και ένα μικρό χειρουργικό -όπως το λένε- σύντομο πλήγμα στη Συρία, εκ μέρους των Αμερικανών και των συμμάχων τους, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή αυτή.

Είναι μια περιοχή, που είναι πεδίο σκληρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, και διεθνώς και περιφερειακά. Βέβαια, από εκεί και πέρα είναι γνωστό, πασίγνωστο, ότι η περιοχή αυτή έχει τεράστια γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία και λόγω του ορυκτού πλούτου που διαθέτει, των πετρελαίων, του φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς τους.

Η νεολαία, ο λαός, το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα πρέπει να επαγρυπνούν συνεχώς και να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα. Μαζί με την καθημερινή πάλη για την επιβίωση από την οικονομική καπιταλιστική κρίση, από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, τα αντιλαϊκά μέτρα, την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έρχονται ξανά, τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την ένταση της ανεργίας, των απολύσεων, αλλά και το τελευταίο κρούσμα με την προσπάθεια για συρρίκνωση και τελικό κλείσιμο -όπως ακούγεται- της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, της ΕΛΒΟ, της ΛΑΡΚΟ, ο λαός μας θα πρέπει, μαζί με όλα αυτά, να βάλει στα συνθήματά του, στους στόχους πάλης του την απεμπλοκή της Ελλάδας από οποιαδήποτε επέμβαση, τη μη συμμετοχή της. Να κλείσει εδώ και τώρα η βάση της Σούδας και να μη δοθεί καμία άλλη διευκόλυνση, είτε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας είτε άλλες υποδομές στη χώρα μας. Και, βεβαίως, να γίνει ξανά σύνθημα αυτό που φωνάζουν οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας στις διαδηλώσεις κάθε μέρα: "Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών"».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν μίλησαν ειδικά για τα ΕΑΣ, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε : «Οχι. Η συζήτηση ήταν κυρίως για τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά βεβαίως μάς δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε με την πολιτική επικαιρότητα και τα προβλήματα που σας ανέφερα».

Τις προηγούμενες μέρες, ο ΓΓ της ΚΚΕ είχε σειρά συναντήσεων στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εκπροσώπους της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον πρέσβη του Ιράν, Μπεχνάμ Μπεχρούζ και τον πρέσβη της Κούβας, Οσβάλντο Μαρτίνες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org