Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επενδύσεις, ανταγωνισμοί και πόλεμοι στην ατζέντα

Διαβουλεύσεις για την οικονομία και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στο φόντο της κόντρας ΗΠΑ - Ευρωζώνης για την κρίση

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο εφοδιάζεται με πολεμικό υλικό στη βάση της Σούδας, το Μάρτη του 2004, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ

US Navy

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο εφοδιάζεται με πολεμικό υλικό στη βάση της Σούδας, το Μάρτη του 2004, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ
Στις ΗΠΑ βρίσκεται από σήμερα ο Αντ. Σαμαράς, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα. Την ατζέντα των συνομιλιών δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Λευκός Οίκος, αναγγέλλοντας στα τέλη του Ιούλη την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Η επίσκεψη θα αναδείξει τη δύναμη των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας, που συνδέονται ανθεκτικά μεταξύ τους πάνω στα κοινά συμφέροντα και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. (Οι δεσμοί αυτοί) υπογραμμίζουν τη συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή στην ευημερία. Ο Πρόεδρος προσβλέπει επίσης να συζητήσει με τον πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τα αμοιβαία συμφέροντα και τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, του διατλαντικού εμπορίου και της εταιρικής επενδυτικής σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, της αμοιβαίας προσπάθειας ενάντια στην τρομοκρατία, των προοπτικών για μια διευθέτηση στην Κύπρο, των εξελίξεων στη βόρεια Αφρική και τη Συρία».

Είναι φανερό ότι στο τραπέζι της συνάντησης Σαμαρά - Ομπάμα θα βρεθεί ό,τι έμεινε σε εκκρεμότητα μετά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών την περασμένη βδομάδα, όπως ο ρόλος και η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που σχεδιάζεται σε βάρος του λαού της Συρίας. Επίσης, θα συζητηθεί η διαχείριση της κρίσης από τη σκοπιά των ανταγωνισμών ΗΠΑ - Ευρωζώνης και το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, επίσης ανταγωνιστικά προς τους πολυεθνικούς ομίλους άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ορμητήριο πολέμου η Ελλάδα

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Στη συνέντευξη ομολογεί κυνικά ότι «οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συμπίπτουν με τις αντίστοιχες δικές μας ανησυχίες. Και τα συμφέροντα της Ελλάδας, να υπάρξει δηλαδή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας, συμπίπτουν με τις αντίστοιχες επιδιώξεις της αμερικανικής πολιτικής».

Αναφέρεται φυσικά στις κοινές τους έγνοιες για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, σε βάρος του συριακού και των άλλων λαών, που μετατρέπονται σε θύτες και θύματα για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας αστικής τάξης, ο Αντ. Σαμαράς μιλάει επίσης για την ανάγκη «να παίξει η Ελλάδα σημαντικό ρόλο γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια περιοχή ταραγμένη. 'Η, αν θέλετε, να γίνει η Ελλάδα "προπύργιο" σταθερότητας και ανάπτυξης σε μια περιοχή η οποία έχει επειγόντως ανάγκη να σταθεροποιηθεί. Και σε μιαν Ευρώπη που έχει επειγόντως ανάγκη να στραφεί στην ανάπτυξη». Εμμεσα, διαλαλεί τη διαθεσιμότητα της Ελλάδας να αποτελέσει ορμητήριο μιας νέας πολεμικής και οικονομικής επέλασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα την πρόθεσή της να αξιοποιήσει τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για να πετύχει αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, προς όφελος των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Μιλώντας για τα κεφάλαια που προσδοκά να προσελκύσει στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων, λέει ότι «προσπαθούμε να κάνουμε την Ελλάδα χώρα "φιλική" για παραγωγικές επενδύσεις. Αυτό έκαναν όλες οι άλλες χώρες που κατάφεραν να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά. Αν το πετύχουμε, ασφαλώς έχουμε να προσδοκούμε πολλά και από Αμερικανούς επενδυτές».

Επικεντρώνουν στην Ενέργεια

Επικεντρώνει μάλιστα στον τομέα της Ενέργειας, ξέροντας ότι εκεί γίνεται η μεγάλη σφαγή ανάμεσα στα μονοπώλια. Φιλοδοξώντας να μπει σφήνα στους ανταγωνισμούς τους, ισχυρίζεται:

«Από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου εξαρτάται πλέον και ο εφοδιασμός της ίδιας της Ευρώπης (...) Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται μέσα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπορούν σε λίγα χρόνια να καλύπτουν κάποιο, όχι αμελητέο, μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης (...) Και μαζί με τα αντίστοιχα αποθέματα της Κύπρου και του Ισραήλ, τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί ή θεωρούνται αρκετά πιθανά, η περιοχή μας μπορεί να καλύπτει μελλοντικά σημαντικότατο μέρος των ενεργειακών αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης ενδιαφέρει τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Τώρα ανοίγει η συζήτηση και στην Ευρώπη. Και από τις εξελίξεις που θα προκύψουν θα αναβαθμιστούν η θέση και ο ρόλος πολλών χωρών της περιοχής μας. Και η Ελλάδα θα είναι σίγουρα μία από τις χώρες αυτές».

Το πρόγραμμα του Αντ. Σαμαρά σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον περιλαμβάνει ακόμα επαφές με τους επικεφαλής μεγάλων ελληνοαμερικανικών επενδυτικών ομίλων, συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, τον δήμαρχο της Ν. Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου, Ντέιντ Χάρις, καθώς και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Θα έχει ακόμη επαφές με τα επιτελεία των εφημερίδων «New York Times» και «Washington Post».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντός του λάκκου της ΕΕ ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα μνημόνια διαρκείας(2014-09-24 00:00:00.0)
Συνάντηση για την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων(2014-07-15 00:00:00.0)
Διεκδικεί αναβάθμιση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια(2013-08-20 00:00:00.0)
Τα ενεργειακά «ψηλά» στη σημερινή συνάντηση(2013-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ