Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προσπαθούν να «εξαφανίσουν» την ανεργία

Το μαύρο - άσπρο προσπαθεί να κάνει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αξιοποιώντας στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» (καταγράφει προσλήψεις και απολύσεις) ισχυρίζεται πως υπάρχουν «εμφανή σημάδια εξασθένισης της ανοδικής τάσης της ανεργίας» καθώς τους πρώτους επτά μήνες οι νέες προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις.

Για άλλη μια φορά το υπουργείο κάνει αλχημείες, εμφανίζοντας λιγότερη και από τη μισή αλήθεια, συντασσόμενο με τις προσπάθειες συνολικά της κυβέρνησης να πείσει το λαό ότι υπάρχει ανάπτυξη και μάλιστα προς όφελός του!

Ωστόσο το υπουργείο αποσιωπά ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το ποσοστό της ανασφάλιστης και άρα αδήλωτης εργασίας το Α' εξάμηνο του 2013 έχει σκαρφαλώσει στο 38,4% συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών (το 2010 ήταν 25%). Το σύστημα «Εργάνη» δεν μπορεί να καταγράψει αυτή τη μορφή εργασίας (ούτε τις προσλήψεις, ούτε τις απολύσεις) ακριβώς γιατί είναι αδήλωτη. Δεν καταγράφει δηλαδή το τι συμβαίνει για σχεδόν τους τέσσερις από τους δέκα εργαζόμενους.

Αποσιωπά τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που αντιστοιχούν περισσότερο (αλλά και αυτά όχι ολοκληρωμένα) στην πραγματικότητα, καθώς η έρευνα γίνεται παίρνοντας υπόψη όλες τις μορφές εργασίας. Τα στοιχεία λοιπόν της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν σαφή άνοδο της ανεργίας ακόμα και τους μήνες που το σύστημα «Εργάνη» δείχνει ότι οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις. Ετσι, το Μάρτη του 2013 η ανεργία ήταν 26,8% (από 22,2% το Μάρτη του 2012) και τον Απρίλη του 2013 ήταν 26,9% (από 23,1% τον Απρίλη του 2012).

Αποσιωπά ότι ιδιαίτερα φέτος το λεγόμενο «κόστος εργασίας» είναι σαφώς μικρότερο από ό,τι πέρυσι και έτσι οι εργοδότες μπορούν να κάνουν περισσότερες προσλήψεις με λιγότερα χρήματα.

Ομως πέρα από κάθε στοιχείο υπάρχει μια πραγματικότητα που βοά. Κάθε οικογένεια έχει έναν άνεργο ή μισο-άνεργο και αυτό αποτελεί βίωμα όλων, που καμία αλχημεία δεν μπορεί να συγκαλύψει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ