Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η φοροδιαφυγή

Η ιστορία με το κέντρο διασκέδασης στη Χαλκιδική και οι, επιθεωρησιακού τύπου, παρεμβάσεις κυβέρνησης, αστυνομίας και ΣΔΟΕ, αποδείχθηκε πρώτης τάξεως υλικό για να στηθεί ακόμα ένα παιχνίδι κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, γύρω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το ζήτημα της φοροδιαφυγής ειδικότερα.

Σε εποχές που οι λαϊκές οικογένειες έχουν γονατίσει από την ανελέητη επίθεση φόρων που εξαπολύει η κυβέρνηση, η προσπάθεια να ταυτιστεί η φοροδιαφυγή με το Α ή το Β κέντρο διασκέδασης, αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό. Πρώτα και κύρια επειδή το γεγονός ότι μεγάλα κέντρα συχνά εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε προκαλεί έκπληξη.

Το κύριο είναι το θράσος των κυβερνώντων, που ενώ ενισχύουν και εντείνουν την πολιτική φορολογικής ασυλίας του κεφαλαίου, καμώνονται ότι χτυπούν τη φοροδιαφυγή. Στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα με λογής - λογής φόρους και χαράτσια και ταυτόχρονα να αξιοποιούν μεμονωμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως αυτή της Χαλκιδικής, για να εξαπολύουν φορολογικό πογκρόμ, ενάντια στους εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμπορους, που πασχίζουν να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Από την άλλη, τα λόγια τα παχιά για πάταξη της φοροδιαφυγής, ας τα αφήσουν στην μπάντα. Δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ μακριά για να συνειδητοποιήσει ότι η συνεχής μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, οι μειώσεις φόρων στους εταιρικούς μεγαλομετόχους, ή η παροχή ολοένα και περισσοτέρων φορολογικών ελαφρύνσεων και απαλλαγών, είναι στοιχεία σύμφυτα με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Μια βόλτα μέχρι το λιμάνι επιβεβαιώνει ότι οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν δεκάρα φόρο για τα κέρδη τους. Μια επίσκεψη στις ιδιωτικοποιημένες πρώην ΔΕΚΟ, αποκαλύπτει το όργιο των φοροαπαλλαγών προς τους λεγόμενους μεγάλους επενδυτές. Η μελέτη των ισολογισμών των μεγάλων επιχειρήσεων δείχνει ότι πολλές από αυτές πληρώνουν φόρους μικρότερους από ό,τι οι... άνεργοι αυτής της χώρας.

Ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια για το μεγάλο κέντρο διασκέδασης της Χαλκιδικής, που αύριο θα είναι η καφετέρια στο Κορωπί και μεθαύριο το τοστάδικο στο Μοσχάτο. Για να χτυπήσουμε πραγματικά τη φοροδιαφυγή και κυρίως για να απαλλαγούμε από τη φοροαποφυγή των επιχειρηματιών, πρέπει να υπάρχει μέτωπο που θα τα βάλει με τους επιχειρηματίες στο σύνολό τους, την τάξη τους και τις επιχειρήσεις τους. Ενα μέτωπο που θα στοχεύει να θέσει οριστικό τέλος στη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου από τους εκμεταλλευτές του λαού.

Στη φωτιά δεν έχει καιρό για χάσιμο

Eurokinissi

Και οι τελευταίες πυρκαγιές σε Μαρκόπουλο, Κουβαρά και Μαραθώνα επαναφέρουν στην επικαιρότητα μια σειρά κρίσιμα ζητήματα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των δασών, του περιβάλλοντος γενικότερα. Ολο αυτό το διάστημα η εμπορευματοποίηση των δασικών συστημάτων εντείνεται, η γη εξακολουθεί να αποτελεί εμπόρευμα και οι αντιδασικοί νόμοι να στρώνουν το έδαφος για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων. Η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η μεταφορά και ανάθεση δασικού αντικειμένου σε ιδιώτες, οι αντιδραστικές - αντιδασικές αλλαγές στη δασική νομοθεσία, οι διαδικασίες «fast track», οι ελλείψεις σε μόνιμο δασικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθορίζουν ένα ακόμα δυσμενέστερο πλαίσιο για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την υγεία και αναψυχή, στη νέα αντιπυρική περίοδο». Τα κονδύλια για το Πυροσβεστικό Σώμα διαρκώς πετσοκόβονται με αποτέλεσμα η υπηρεσία να υπολειτουργεί, το προσωπικό να επιβιώνει στα όρια της ένδειας, έχουμε αποδιάρθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων με πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μπρος στην καταστροφή και τη δασοκτόνα, βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν κεντρική και τοπική διοίκηση, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Εδώ και τώρα το ταξικό εργατικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία, ο λαός να οργανώσει την πάλη του για συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, να υπάρξει ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη δήμων και της περιφέρειας και να αποζημιωθούν οι πληγέντες των πυρκαγιών. Να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο μέλλον στο έργο της πυροπροστασίας. Τέλος, δεδομένου ότι ο δασικός πλούτος της χώρας είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία, τα δάση δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη του λαού για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Για το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ

Από σήμερα Τρίτη, ο Αντ. Σαμαράς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Μπ. Ομπάμα. Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αμερική γίνεται στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, αλλά και σε περίοδο κορύφωσης της κόντρας ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΔΝΤ, από τη μια, και Ευρωζώνη - Γερμανία, από την άλλη, για το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης στην Ευρώπη. Τα δύο αυτά ζητήματα, μαζί με τους εξοπλισμούς, για τους οποίους ενδιαφέρονται οι αμερικάνικες πολυεθνικές των όπλων, ανταγωνιστικά προς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, θα είναι από τα βασικά θέματα των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή, τα πράγματα ξεκαθάρισαν μετά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας την περασμένη βδομάδα στις ΗΠΑ. Οι αμερικανο-ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι της ντόπιας αστικής τάξης, σχεδιάζουν κλιμάκωση της επέμβασης που ήδη εξελίσσεται σε βάρος του συριακού και άλλων λαών. Σ' αυτά τους τα σχέδια, επιδιώκουν τη μεγαλύτερη συνδρομή της Ελλάδας, με δεδομένη τη γεωστρατηγική της θέση και τις ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις που φιλοξενεί στο έδαφός της, όπως η βάση της Σούδας. Οι Αμερικανοί, όπως και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενδιαφέρονται ακόμα για την απομάκρυνση των υπηκόων τους από εμπόλεμες περιοχές, όπως έγινε και στην περίπτωση της Λιβύης, με συμμετοχή και της Ελλάδας.

Στα ζητήματα της διαχείρισης της κρίσης, η ελληνική αστική τάξη ποντάρει στην πίεση των ΗΠΑ προς την Ευρωζώνη για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, μετά τις γερμανικές εκλογές και για αλλαγή του μείγματος της διαχείρισης με πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αξιοποιούν την κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, για να παρέμβουν στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, προς όφελος των δικών τους μονοπωλίων και με δεδομένο ότι η κόντρα δυναμώνει στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κυριαρχήσουν σε βάρος άλλων. Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ ζητάνε να επωμιστεί η Ευρωζώνη μεγαλύτερο βάρος της ζημιάς που προκαλεί η κρίση στα κράτη - μέλη της, με ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, προκειμένου η όποια σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, να γίνει σε βάρος των μονοπωλίων της Ευρωζώνης και να σταματήσει η διάχυση της ζημιάς σε ανταγωνιστικές οικονομίες.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται και για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, με συμφέροντα ανταγωνιστικά προς αυτά της Ευρωζώνης και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά. Σ' αυτές τις αντιθέσεις, προσπαθεί να μπλέξει βαθύτερα η κυβέρνηση το λαό. Τα ίδια κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπόσχεται ότι ο λαός θα δει σωτηρία αν ταυτιστεί με τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή, αν επιλέξει το ένα μείγμα της αστικής διαχείρισης σε βάρος του άλλου. Καμιά αυταπάτη να μην έχει ο λαός. Σαμαράς και Ομπάμα, μαζί και η ΕΕ, συζητούν και τσακώνονται για το πώς θα μετατρέψουν τους λαούς σε θύτες και θύματα στους ενεργειακούς τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις για την κρίση, παλεύοντας ο καθένας να κατοχυρώσει τα συμφέροντα των δικών του μονοπωλίων, ακόμα και με πόλεμο. Οι εξελίξεις απαιτούν επαγρύπνηση και ετοιμότητα για άμεση επέμβαση του λαϊκού παράγοντα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Δε φταίει ο κακός (τους) ο καιρός...

Ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, διάφορες μελέτες προσπαθούν να συνδέσουν τις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν παγκόσμια, με την αύξηση των κρουσμάτων βίας μεταξύ λαών ή και την εκδήλωση εμφυλίων πολέμων. Για παράδειγμα, μια μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα ειδικών με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, εκτιμάει ότι μια άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 15% της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς κατά προσώπων και επίσης σε αύξηση πάνω από 50% της μαζικής βίας μεταξύ ομάδων του πληθυσμού που ζουν σε ίδιες περιοχές του πλανήτη, ως τα μέσα του αιώνα μας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρές μεταβολές στις θερμοκρασίες ή τις βροχοπτώσεις, έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων, φόνων και βιασμών, καθώς και των πολέμων. Σύμφωνα με τους ίδιους, βασική αιτία της αύξησης της βίας είναι το γεγονός ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρνητικές επιπτώσεις κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Συμπερασματικά, φτάνουν στο σημείο να πουν ότι αν δεν υπάρξει τρόπος να εμποδιστούν οι κλιματικές αλλαγές, οι προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι δυσοίωνες, επειδή θα αυξάνεται επικίνδυνα η βία!

Αναμφίβολα, οι κλιματικές αλλαγές είναι παράγοντας που μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση ή στην όξυνση αντιθέσεων, που εδράζονται όμως στην οικονομία και η λύση τους δε θα έρθει φυσικά με το να... εμποδίσουμε τις αλλαγές του κλίματος. Για παράδειγμα, το λιώσιμο των πάγων στην ανταρκτική, ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους και αποκαλύπτει εδάφη πλούσια σε ενέργεια για τα οποία ανταγωνίζονται όλα τα όμορα κράτη, ακόμα και με την απειλή του πολέμου. Αλλο παράδειγμα είναι οι εντάσεις που μπορεί να προκαλέσει η ξηρασία σε περιοχές φτωχές από νερό, όπως η Παλαιστίνη, όπου οι Ισραηλινοί έχουν τον έλεγχο του νερού και σε περίπτωση λειψυδρίας δε θα διστάσουν να αφήσουν τους Παλαιστινίους χωρίς τις στοιχειώδεις ποσότητες. Ολα αυτά έχουν να κάνουν με τον καπιταλισμό και τις αντιθέσεις που αυτός γεννά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ ενέταξε τις κλιματικές αλλαγές στις αιτίες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, προβλέποντας όξυνση των εντάσεων και των συγκρούσεων ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους οικονομίες ή μερίδες της αστικής τάξης. Αρα, εκεί βρίσκεται η αιτία, και όχι βέβαια στον... κακό μας τον καιρό, όπως προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο οι διάφορες χειραγωγημένες έρευνες.

Προσπαθούν να «εξαφανίσουν» την ανεργία

Το μαύρο - άσπρο προσπαθεί να κάνει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αξιοποιώντας στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» (καταγράφει προσλήψεις και απολύσεις) ισχυρίζεται πως υπάρχουν «εμφανή σημάδια εξασθένισης της ανοδικής τάσης της ανεργίας» καθώς τους πρώτους επτά μήνες οι νέες προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις.

Για άλλη μια φορά το υπουργείο κάνει αλχημείες, εμφανίζοντας λιγότερη και από τη μισή αλήθεια, συντασσόμενο με τις προσπάθειες συνολικά της κυβέρνησης να πείσει το λαό ότι υπάρχει ανάπτυξη και μάλιστα προς όφελός του!

Ωστόσο το υπουργείο αποσιωπά ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το ποσοστό της ανασφάλιστης και άρα αδήλωτης εργασίας το Α' εξάμηνο του 2013 έχει σκαρφαλώσει στο 38,4% συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών (το 2010 ήταν 25%). Το σύστημα «Εργάνη» δεν μπορεί να καταγράψει αυτή τη μορφή εργασίας (ούτε τις προσλήψεις, ούτε τις απολύσεις) ακριβώς γιατί είναι αδήλωτη. Δεν καταγράφει δηλαδή το τι συμβαίνει για σχεδόν τους τέσσερις από τους δέκα εργαζόμενους.

Αποσιωπά τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που αντιστοιχούν περισσότερο (αλλά και αυτά όχι ολοκληρωμένα) στην πραγματικότητα, καθώς η έρευνα γίνεται παίρνοντας υπόψη όλες τις μορφές εργασίας. Τα στοιχεία λοιπόν της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν σαφή άνοδο της ανεργίας ακόμα και τους μήνες που το σύστημα «Εργάνη» δείχνει ότι οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις. Ετσι, το Μάρτη του 2013 η ανεργία ήταν 26,8% (από 22,2% το Μάρτη του 2012) και τον Απρίλη του 2013 ήταν 26,9% (από 23,1% τον Απρίλη του 2012).

Αποσιωπά ότι ιδιαίτερα φέτος το λεγόμενο «κόστος εργασίας» είναι σαφώς μικρότερο από ό,τι πέρυσι και έτσι οι εργοδότες μπορούν να κάνουν περισσότερες προσλήψεις με λιγότερα χρήματα.

Ομως πέρα από κάθε στοιχείο υπάρχει μια πραγματικότητα που βοά. Κάθε οικογένεια έχει έναν άνεργο ή μισο-άνεργο και αυτό αποτελεί βίωμα όλων, που καμία αλχημεία δεν μπορεί να συγκαλύψει.

Προχωρά στην «αξιολόγηση» η ΚΕΔΕ

Χείρα βοηθείας στις αποφάσεις για απολύσεις προσωπικού δίνει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προχωρώντας στην αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών που θα «δείξει» το πλεονάζον στους δήμους προσωπικό. Σχετική επιστολή προς τους δήμους απέστειλε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης. Με αυτή, τους καλεί να αξιοποιήσουν το κείμενο «Προδιαγραφές του έργου των ομάδων αξιολόγησης και αναδιοργάνωσης των δήμων» του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο τόσο οι εργαζόμενοι στους δήμους όσο και συνολικά η λειτουργία τους να αντιμετωπίζονται με καθαρά δημοσιονομικούς όρους. Στόχος είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των δήμων και η ενίσχυση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, που σημαίνει απολύσεις, φόρους, χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις... Αυτόν το στόχο καλεί η ΚΕΔΕ τους δήμους να υπερασπιστούν, προχωρώντας στην υλοποίηση σχετικής απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, που προτείνει να προχωρήσουν οι δήμοι σε αξιολόγηση υπηρεσιών και δομών μέχρι τέλος Οκτώβρη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για το Ασφαλιστικό

Οι τσεκουρεμένες συντάξεις και οι παροχές που έχουν μείνει στην Υγεία και στην Πρόνοια βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου σφαγιασμού. Αυτό επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις Βρούτση ότι από Σεπτέμβρη ανοίγει ξανά το Ασφαλιστικό. Αυτό επαληθεύουν και οι «συστάσεις» του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ότι οι «υπερβάσεις» - όπως λένε - στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ είναι ο βασικός παράγοντας αστάθειας για τα δημοσιονομικά του κράτους. Που σημαίνει νέες περικοπές. Στα μέτρα που έχουν ψηφίσει έως τώρα σχεδιάζουν να προσθέσουν - ανάμεσα σε άλλα - και τα εξής:

  • Από την αρχή του 2015 καταργείται η βασική σύνταξη των 486 ευρώ για το ΙΚΑ και καθιερώνεται ως βασική αυτή των 360 ευρώ! (νόμος Λοβέρδου).
  • Θα προωθηθεί νέα μείωση των συντάξεων, που θα ξεπεράσει το 35%.
  • Από το 2014 θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμα και αν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Τα εφάπαξ βοηθήματα θα συρρικνωθούν.
  • Σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών στην τριετία 2014 - 2016, ενώ θα υπάρχει αύξηση και ενοποίηση των εισφορών των εργαζομένων με συμπίεση προς τα κάτω των ενιαίων παροχών.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν νέο σφαγείο σε συντάξεις και παροχές, με αφορμή την άσχημη και εκρηκτική κατάσταση των οικονομικών των Ταμείων, που σκόπιμα έχουν προκαλέσει. Επικαλούνται τα άδεια Ταμεία αυτοί που:

  • Μειώνουν δραστικά την κρατική επιχορήγηση. Π.χ., στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) για το 2013 είναι μειωμένες από 32% μέχρι και 40%.
  • Στέγνωσαν τα Ταμεία εξαιτίας των μειωμένων εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, την επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Διατηρούν ανείσπρακτες τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες εισφορές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, που εκτιμούνται στα 8 δισ. ευρώ.
  • Κατακρεούργησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με απώλειες πάνω από 12 - 16 δισ. λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων. Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ χάθηκαν το 1999 από το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο. Πάνω από 58 δισ. ευρώ άρπαξαν βιομήχανοι - τραπεζίτες από το 1951 έως το 1975 κ.ά.

Το γκρέμισμα των κατακτήσεων σε Ασφαλιστικό και συντάξεις αποτελεί βασική πλευρά της στρατηγικής της ΕΕ. Ο στόχος τους είναι να απαλλαγούν τα μονοπώλια και το κράτος από την όποια συμμετοχή είχαν στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, να παραδοθούν εξολοκλήρου η Ασφάλιση, η Υγεία και η Πρόνοια στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση είναι ανάγκη η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να περάσουν στην αντεπίθεση. Κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική, πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο παραγόμενος πλούτος και οι δυνατότητες σήμερα είναι τεράστιες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί μόνιμη εργασία για όλους με διευρυμένο ελεύθερο χρόνο, να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης ειδικά για τις γυναίκες, με σύγχρονες και εντελώς δωρεάν παροχές Υγείας, Παιδείας και διασφάλιση της σύνταξης για όλους. Αυτό προϋποθέτει άλλη εξουσία, λαϊκή, και οργάνωση της οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό, που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ