Ο πρώην υπουργός ζητούσε «εύλογο χρόνο», για να προετοιμάσει την απολογία του
Ξεκίνησαν χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι απολογίες στην υπόθεση των 19 κατηγορουμένων για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Προηγουμένως, το δικαστήριο δεν έδωσε καμιά περαιτέρω παράταση, όπως ζητούσε ο πρώην υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος, προκειμένου αυτός να προλάβει να ετοιμάσει την απολογία του. Δεν έκανε επίσης δεκτό το αίτημά του να καταθέσουν και τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ.
Στην απολογία του, ο αρχιτέκτονας Αστ. Οικονομίδης ανέφερε ότι ο Ν. Ζήγρας, ξάδερφος του πρώην υπουργού, λειτουργούσε ως «φύλακας άγγελός του». Επίσης, ανέφερε ότι έκανε λάθος να μην αποκαλύψει από την αρχή από ποιον έπαιρνε τα λεφτά, ενώ πρόσθεσε πως όταν διενεργούνταν η έρευνα από τον ΣΔΟΕ ο Ν. Ζήγρας τού έλεγε να μην τον κατονομάσει, γιατί το θέμα θα κλείσει και «θα καθαρίσει» ο Α. Τσοχατζόπουλος.
Στο μεταξύ, ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου (κακούργημα), ηθική αυτουργία σε αυτή και άμεση συνέργεια άσκησε η εισαγγελέας Διαφθοράς Π. Παπανδρέου σε βάρος συνολικά 19 προσώπων. Ανάμεσά τους, ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησής του, δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αμυνας (Ε. Βασιλάκος και Γ. Κολλίρης), ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ Γ. Αντωνόπουλος και 14 στρατιωτικοί μέλη επιτροπών.
Ολοι τους εμπλέκονται σε υπόθεση προμήθειας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το 2001 επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και φέρεται να έχει επέλθει ζημιά στο δημόσιο άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση που ελέγχθηκε από τη Δικαιοσύνη αφορούσε προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης, στο πλαίσιο εξοπλισμών για το «πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου».
Η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και για την υλοποίησή της φέρεται να καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει σε απολογίες τους κατηγορούμενους.