Τρίτη 30 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εμπρηστική πολιτική

Οι τελευταίες πυρκαγιές σε Ρόδο, Κρήτη, Σέριφο κ.α. επαναφέρουν στην επικαιρότητα μια σειρά κρίσιμα ζητήματα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των δασών, του περιβάλλοντος γενικότερα. Ζητήματα όπως η πυροπροστασία, η λειτουργία της Πυροσβεστικής, η πορεία ιδιωτικοποίησης που ακολουθούν οι αστικές κυβερνήσεις και σε αυτό τον τομέα. Πριν ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα αναγκαία μέτρα. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ένταση της εμπορευματοποίησης των δασικών συστημάτων επισημαίνοντας πως «η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η μεταφορά και ανάθεση δασικού αντικειμένου σε ιδιώτες, οι αντιδραστικές - αντιδασικές αλλαγές στη δασική νομοθεσία, οι διαδικασίες "fast track", οι ελλείψεις σε μόνιμο δασικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθορίζουν το περιβάλλον μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο». Παράλληλα, στηλίτευε τη σημαντική μείωση στα κονδύλια για το Πυροσβεστικό Σώμα συγκριτικά με αυτά του 2012 που με τη σειρά τους ήταν ήδη πετσοκομμένα. Τα αποτελέσματα τέτοιων επιλογών είναι να υπολειτουργεί η Πυροσβεστική, αποδιάρθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων με πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι πυροσβέστες να ζουν σε οικονομική εξαθλίωση, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, έλλειψη μέτρων αυτοπροστασίας κλπ.

Σε μια άλλη ενδεικτική πτυχή του θέματος, στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ εδώ και καιρό τόνισαν ότι δεν έχει παρουσιαστεί εκεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας. Κατήγγειλαν πως και φέτος «η κυβέρνηση θα κινηθεί στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων της ΕΕ και των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η γη να εξακολουθεί να αποτελεί εμπόρευμα και οι αντιδασικοί νόμοι να στρώνουν το έδαφος για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων». Επισήμαναν ότι «περιφέρεια και δήμοι ηθελημένα έχουν διευκολύνει τις κυβερνήσεις σ' αυτή την καταστροφική για το λαό πολιτική, από τη στιγμή που ποτέ δε διεκδίκησαν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των δασών και συνέδραμαν να παραμένει ζητούμενο ο ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας. Αντ' αυτού το 2012 ένα μεγάλο κομμάτι της προστασίας, συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης δασικών εκτάσεων δόθηκε μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε μια σειρά ΜΚΟ».

Μπρος στην καταστροφή και τη δασοκτόνα, βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν κεντρική και τοπική διοίκηση, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Εδώ και τώρα το ταξικό εργατικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία, ο λαός να οργανώσει την πάλη του για συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, να υπάρξει ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη δήμων και της περιφέρειας και να αποζημιωθούν οι πληγέντες των πυρκαγιών. Να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο μέλλον στο έργο της πυροπροστασίας. Τέλος, δεδομένου ότι ο δασικός πλούτος της χώρας είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία, τα δάση δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη του λαού για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ