Τρίτη 30 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Αξιοποίηση με κοινή εταιρεία κράτους - Εκκλησίας

Σε σύμπραξη με το κράτος, η Εκκλησία προωθεί την επιχειρηματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη. Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε χτες στη Βουλή τροπολογία για την ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ» (ΕΑΕΑΠ). Την τροπολογία κατέθεσαν από κοινού το υπουργείο Οικονομικών και Παιδείας. Σε πρώτη φάση, μέτοχοι της νέας εταιρείας, που θυμίζει κάτι από ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι το ελληνικό δημόσιο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που μοιράζονται τις μετοχές 50-50.

Σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της. Παρά το γεγονός ότι η ΕΑΕΑΠ θα έχει τον πλήρη έλεγχο των ακινήτων, δεν πρόκειται να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους (θα συνεχίσουν να ανήκουν στην Εκκλησία).

Με την εταιρεία που συστήνεται, η Εκκλησία φιλοδοξεί να προσελκύσει με μεγαλύτερη ευκολία ιδιωτικά κεφάλαια για την αξιοποίηση εκτάσεων, κτημάτων, ακινήτων και «φιλέτων», που μέχρι τώρα παρέμεναν αναξιοποίητα. Στην δικαιοδοσία της εταιρείας θα μπορούν να περιέλθουν και ακίνητα, που ανήκουν ή τελούν υπό διαχείριση άλλων Μητροπόλεων, μονών, της Αποστολικής Διακονίας κ.ά. Τα έσοδα της εταιρείας θα αποδίδονται κατά το ποσοστό που τους αναλογεί, στο δημόσιο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org