Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις ανεβάζουν το θερμόμετρο

Κατά χιλιάδες συγκεντρώνονταν οι οπαδοί των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του προέδρου Μούρσι στα τεμένη του Καΐρου, χτες, με στόχο να μετατρέψουν τις προσευχές σε μια «διαδήλωση» διαρκείας υπέρ της παραμονής του στην εξουσία η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή οπότε οργανώνονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης με το αντίθετο ακριβώς αίτημα: την παραίτησή του. Η ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη, κυρίως μετά το θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου, στην πόλη Ζακαζίκ, στο Δέλτα του Νείλου, ο οποίος, κατά τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ήταν μέλος τους και πυροβολήθηκε στο γραφείο του.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» υποστηρίζουν ότι το σύνολο των πέντε, πλέον, νεκρών από την Τετάρτη που σημειώθηκαν σφοδρά επεισόδια στη Μανσούρα μέχρι χτες, είναι μέλη ή οπαδοί τους, κάτι που δεν μπορεί να αποδειχτεί. Αργά το απόγευμα, χιλιάδες επικριτές του Μούρσι άρχισαν να κατακλύζουν την πλατεία Ταχρίρ, κρατώντας απόσταση από τους οπαδούς του προέδρου. Σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» κατέληξε μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Αλεξάνδρεια, στην οποία συμμετείχαν και πρώην ψηφοφόροι του Μούρσι δηλώνοντας απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν υλοποίησε καμία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Αργά το βράδυ, πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε - που σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας είναι Αμερικανός φωτορεπόρτερ και μαχαιρώθηκε από αγνώστους - και άλλοι 70 είχαν τραυματιστεί.

Παρέμβαση έκανε χτες και το ισλαμικό Ινστιτούτο «αλ Αζχάρ» που θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος θεολογικός οργανισμός του σουνιτισμού, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «εμφυλίου». Εντούτοις, ο χαρακτηρισμός «συμμορίες» για όσους επιτίθενται σε ανθρώπους που συγκεντρώνονται στα τεμένη και η παρότρυνσή του προς την αντιπολίτευση να ανταποκριθεί στο διάλογο για τον οποίο κάνει λόγο ο Μούρσι, θεωρήθηκε ουσιαστικά παροχή στήριξης στον πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ