Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέες λαϊκές διαμαρτυρίες
  • Εξι συνολικά οι νεκροί από την αρχή των διαδηλώσεων στις 6 Ιούνη
  • Σε θέσπιση κάρτας δωρεάν μετακίνησης για σπουδαστές προχωράει η κυβέρνηση

Από προχτεσινές κινητοποιήσεις στη Φορταλέσα
Από προχτεσινές κινητοποιήσεις στη Φορταλέσα
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και χτες στη Βραζιλία εναντία στην κρατική καταστολή, που συνεχίζεται. Η διαμαρτυρία βάζει στο στόχαστρο την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για τη διοργάνωση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (πρόβα για το Μουντιάλ) και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι όλα αυτά γίνονται ενώ ο λαός στερείται στοιχειώδεις υποδομές στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια.

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ -όπως ανακοινώθηκε- ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη των διαδηλώσεων στη Βραζιλία (από τις 6 Ιούνη, στο Σάο Πάολο με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς) έφτασε τους 6, μετά το θάνατο χτες του 21χρονου Ντούγκλας Ενρίκε ντε Ολιβέιρα, που έπεσε από διάβαση πεζών. Τα άλλα θύματα είναι κυρίως χτυπημένα από οδηγούς που κινήθηκαν κατά διαδηλωτών ή επιχείρησαν να αποφύγουν κάποια διαδήλωση.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και για την Κυριακή που πραγματοποιείται ο τελικός του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών ανάμεσα στη Βραζιλία και την Ισπανία στο στάδιο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σ' αυτό το κλίμα η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ πρότεινε και εγκρίθηκε από τη Γερουσία η θέσπιση κάρτας δωρεάν μετακινήσεων στα τοπικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για μαθητές και φοιτητές. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται κάτω από την πίεση των λαϊκών και νεολαιίστικών κινητοποιήσεων, αφού το ζήτημα των εισιτηρίων αποτέλεσε τη «σπίθα» για το ξέσπασμα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρενάν Καλέιρος, το κόστος του προγράμματος για δωρεάν μεταφορές θα καλυφθεί από τα έσοδα του πετρελαίου. Επίσης η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει σχέδιο μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος για να «γίνει πιο συμμετοχικό», που θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Πάντως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας προχωράνε σε απεργία στις 11 Ιούλη, ενώ άλλοι κοινωνικοί φορείς αυξάνουν τα καλέσματα για την πραγματοποίηση μαζικότερων κινητοποιήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ