Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις ... κατ' οίκον

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες κινητοποιήσεις με αιχμή τη δολοφονία του διαδηλωτή Ετχέμ Σαρισουλούκ, 27χρονου εργάτη, από αστυνομικό και την προσπάθεια των τουρκικών αρχών να συκοφαντήσουν το νεκρό, προκειμένου να δικαιολογήσουν το φόνο, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Αγκυρα. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ATV για να διαμαρτυρηθούν, για τη μετάδοση ψευδούς ρεπορτάζ ότι ο Ε. Σαρισουλούκ έκαψε την τουρκική σημαία, ενώ νέες κινητοποιήσεις στη μνήμη του διαδηλωτή και ενάντια στην κρατική βία, η οποία συνεχίζεται, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σήμερα, Σάββατο.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε για ακόμα μία φορά δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές στην Αγκυρα, το βράδυ της Πέμπτης, προχωρώντας και σε τέσσερις συλλήψεις, για «επίθεση και βανδαλισμό», ενώ προχωράει και σε εφόδους στα σπίτια και συλλήψεις τόσο όσων θεωρούνται ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις και συμμετείχαν σε επεισόδια, όσο και μαρτύρων που καταθέτουν για την αστυνομική βία.

Σε ένα άλλο περιστατικό, χτες, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ ενάντια σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση ενός νέου φυλακίου στρατοχωροφυλακής. Ενας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και άλλοι 7 τραυματίστηκαν. Στην περιοχή η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Κούρδοι και μόλις πριν λίγο καιρό, η τουρκική κυβέρνηση «πανηγύριζε» για τη συμφωνία «ειρήνευσης» και την αποχώρηση του ένοπλου τμήματος του ΡΚΚ από τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ