Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βάζουν χέρι και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Τους κανόνες που θα ισχύουν στη «διάσωση» των τραπεζών καθόρισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

Χαραμάδα για την αξιοποίηση ακόμα και των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ στη διάσωση των προβληματικών τραπεζών, άνοιξε η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), που συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η απόφαση που τελικά πάρθηκε, προβλέπει ότι η διάσωση μιας τράπεζας που κρίθηκε υπερχρεωμένη και προβληματική, θα γίνεται με επιβάρυνση κατά σειρά των μετόχων της, των κατόχων ομολόγων και των κατόχων καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως μετέδιδε το «Bloomberg», η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών να αποφασίσουν για την κατανομή των ζημιών. Προβλέπεται, ακόμη, η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες ίσης με το 1,3% των ασφαλισμένων καταθέσεων (κάτω των 100.000 ευρώ), που θα καταλήγει στα λεγόμενα «εθνικά ταμεία εκκαθάρισης» (national resolution funds). Τα κονδύλια αυτά, που αυτονόητα θα αφαιρούνται από τους καταθέτες, θα αξιοποιούνται πρώτα, όταν πρόκειται να υπάρξει κρατική στήριξη στις τράπεζες και τα χρέη τους δεν καλύπτονται με όλες τις άλλες εναλλακτικές.

Η ίδια συμφωνία επιτρέπει την κρατικοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, στην περίπτωση που αυτά θεωρηθούν σημαντικά για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αποκαλύπτοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλει σαν αποκλειστικότητα του δικού του μείγματος διαχείρισης την «εθνικοποίηση» των τραπεζών. Προβλέπει ακόμα την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από το 2018, σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν το «Reuters» και οι «Financial Times». Ο προβληματισμός ωστόσο στα αστικά επιτελεία για τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών παραμένει μεγάλος, καθώς οι επισφάλειές τους υπολογίζονται στα 2,9 τρισ. ευρώ, όταν ο ESM διαθέτει κεφάλαια μόλις 500 δισ. ευρώ! Τα τεχνικά ζητήματα της απόφασης θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα. Θα υπόκεινται όμως σε συνεχείς αλλαγές, ανάλογα με την τρέχουσα, κάθε φορά, συγκυρία, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου.

Πέραν όλων των άλλων, η απόφαση ευνοεί τις διαδικασίες συγκέντρωσης στον κλάδο των τραπεζών, αφού θεωρείται δεδομένο ότι, αργά ή γρήγορα, δεκάδες τράπεζες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, ενώ το μερίδιό που κατείχαν στη αγορά θα γίνει αντικείμενο μοιρασιάς στις υπόλοιπες. Από αυτή τη διαδικασία, κερδισμένες θα βγουν οι θεωρούμενες μεγάλες τράπεζες, που στο εξής θα παρουσιάζονται ως πιο «ασφαλείς» και «φερέγγυες», ώστε να δρομολογηθεί προς τα εκεί το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, το υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι μετά τη διάθεση των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο λαό και πάλι τα «σπασμένα» από την κρίση του κεφαλαίου(2015-08-02 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι «αβεβαιότητες»(2015-07-08 00:00:00.0)
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2014-02-15 00:00:00.0)
Συμβιβασμοί για τις τράπεζες(2013-12-19 00:00:00.0)
Δεδομένα τα μέτρα, «ψάχνονται» στο χρονοδιάγραμμα(2013-11-09 00:00:00.0)
Πεδίο νέας έντασης οι ανταγωνισμοί για τις τράπεζες(2013-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ