Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διάγνωση ... περικοπών!

Αρχισαν πάλι οι μεγαλοστομίες του υπουργείου Υγείας - της κυβέρνησης συνολικά - πως δεν θα θιγούν οι «αδύνατοι», «δεν θα πληρώσουν άλλο οι ασφαλισμένοι» και πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε απ' τη δικομματική κυβέρνηση. Το αντίθετο συμβαίνει. Αρχισαν οι τροχιοδεικτικές βολές για νέες περικοπές και χαράτσια. Αυτά που σχεδιάστηκαν - και εκτελούνται - την τελευταία εικοσιπενταετία απ' τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από κοινού. Με συμμετοχές στα φάρμακα μέχρι 25% και, τελευταία, 15% στις εξετάσεις και 30-50% στη νοσηλεία στα ιδιωτικά κέντρα, λόγω τρομακτικών κενών και ελλείψεων στις δημόσιες δομές. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να διακόπτουν ακόμα και τις θεραπείες τους γιατί δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις και να πληρώσουν ούτε τις συμμετοχές τους στα φάρμακα.

Τρόικα και συγκυβέρνηση διαπίστωσαν υπερβάσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές και ψάχνουν τρόπους αντιμετώπισής τους. Να πώς. Πριν μερικούς μήνες, ενώ μιλούσαν πάλι για «σπατάλη» στις εξετάσεις, έβγαλαν εκτός ΕΟΠΥΥ μια σημαντική εξέταση για γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, η οποία δίνει στοιχεία για την πιθανότητα μετάστασης και για την πιο κατάλληλη θεραπεία, με κόστος 3.500 ευρώ. Αν ήθελαν πράγματι να μειωθούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στους επιχειρηματίες της Υγείας δεν θα άφηναν τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ χωρίς αντιδραστήρια, δεν θα άφηναν σύγχρονους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μονάδες του ΕΟΠΥΥ να ρημάζουν επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να τους λειτουργήσει ή δεν συντηρούνται, δεν επισκευάζονται, λείπει υγειονομικό υλικό. Δεν θα έσπρωχναν πελάτες στα ιδιωτικά κέντρα, ώστε να επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ και ο ασφαλισμένος.

Τώρα η προπαγάνδα τους εστιάζει στην προκλητή, όπως την εξορκίζουν, ζήτηση εξετάσεων από τους επιχειρηματίες, ώστε να «τσεπώνουν» περισσότερα, και τη «νύφη» θα πληρώσουν πάλι οι ασφαλισμένοι. Ανάμεσα στα εργαλεία, πέρα απ' τις χωρίς αναισθητικό περικοπές, είναι και τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ενα κατώτατο όριο εξετάσεων, και πρώτες επιλογές φαρμάκων, που θα δικαιούται ένας ασφαλισμένος ανάλογα με την πάθηση. Κάθε εξέταση θα γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αν κάποια διαγνωστική πράξη δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο, τότε θα την πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του άμεσα. Με πρόσχημα τον εξορθολογισμό η κυβέρνηση παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών. Οι ιατρικές αποφάσεις θα παίρνονται όχι με βάση την ανάγκη των ασθενών, την ξεχωριστή περίπτωση του καθένα, ούτε με βάση τη διευρυνόμενη επιστημονική γνώση, αλλά σύμφωνα με τη λογική των περικοπών στις δαπάνες Υγείας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκοπεύει να θίξει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, αντίθετα συντάσσεται με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για ενίσχυσή της. Η Υγεία, λένε, είναι ένα προνομιακό πεδίο για να βασιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Ταυτόχρονα είναι δεδομένη η πολιτική επιλογή ο εργαζόμενος να είναι πιο φθηνός για τους επιχειρηματίες, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Μέρος αυτού είναι και η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή και του κόστους για την Υγεία του λαού. Ανεξάρτητα ποιο διαχειριστικό τρόπο προτάσσει κάθε κόμμα, από τη στιγμή που υποστηρίζει μια τέτοια - καπιταλιστική - ανάπτυξη, από τη στιγμή που αποδέχεται την επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Φάρμακο το αποτέλεσμα θα είναι οι υπηρεσίες Υγείας να γίνονται αντικείμενο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ