Περιοδεία στο νησί από την βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου
Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν το Κέντρο Υγείας. Ακολούθησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο ένας και μοναδικός παιδικός σταθμός του νησιού, το δημαρχείο όπου έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους και συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού Θεοδόση Σακιώτη.
Στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) ενός νησιού όπως η Αίγινα με περίπου 10.000 μόνιμους κατοίκους, πληθυσμός που το καλοκαίρι ξεπερνάει τις 45.000, δεν υπάρχει καρδιολόγος και ακτινολόγος! Το ασθενοφόρο τις περισσότερες ώρες του 24ωρου είναι καθηλωμένο! Οι δύο οδηγοί, δεν αρκούν για να είναι το ασθενοφόρο σε ετοιμότητα να κινηθεί 24 ώρες το 24ωρο, ενώ ο ένας από αυτούς είναι επιφορτισμένος και με άλλες χρεώσεις όπως μεταφορά υλικών από τον Πειραιά. «Χάνονται συντοπίτες μας, δικοί μας άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν ζήσει αν υπήρχε το ασθενοφόρο να τους μεταφέρει έγκαιρα στο ΚΥ για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μας καταδικάζουν σε θάνατο» ανέφερε μία εργαζόμενη.
«Μπουκώνουν τις τράπεζες με δισεκατομμύρια και δε βγάζουν ένα δισεκατομμύριο για την Υγεία. Η πολιτική αυτή δεν αντέχεται. Η οργή και η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας. Μόνο τότε θα μας φοβηθούν», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου.
Η Πυροσβεστική του νησιού έχει όλα τα στοιχεία της γνωστής εικόνας αποδυνάμωσης που εμφανίζει συνολικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τις ανάγκες του νησιού καλούνται να καλύψουν 17 «μόνιμοι» πυροσβέστες και 36 με τις συμβάσεις 5ετούς διάρκειας, «εξοπλισμένοι» με εφτά οχήματα με φθαρμένα λάστιχα, από τα οποία τα 6 είναι 30ετίας! Τα τρία μικρά οχήματα (φορτηγάκια) είναι χορηγία τράπεζας, «χορηγία είναι ακόμα και τα ρούχα μας» ανέφερε πυροσβέστης.
«Είναι 41 παιδιά και όπως βλέπετε δεν χωράνε. Τρώνε πρώτα τα μισά και μετά τα υπόλοιπα». «Εχει να γίνει απολύμανση δύο χρόνια». «Στα 11 χρόνια που βρίσκεται εδώ ο παιδικός σταθμός έχει βαφτεί μία φορά»! Αυτά αναφέρθηκαν από εργαζόμενες του παιδικού σταθμού (7 συνολικά) του οποίου η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανής. Σύμφωνα με τις εργαζόμενες, η κατάσταση παιδικού σταθμού, σε συνδυασμό με την αύξηση του ωραρίου, καθώς οι 6 ώρες που δούλευαν έγιναν 8, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση. «Το μυαλό μας πάει να φύγει. Η προσοχή μας από την κούραση ατονεί. Υπάρχει κίνδυνος για τα ίδια τα παιδιά». Μέχρι και χτες είχαν κατατεθεί πάνω από 50 αιτήσεις για τη νέα χρονιά και όπως τονίστηκε από τις εργαζόμενες και φέτος ο αριθμός των παιδιών δε θα είναι πάνω από 40. Αυτά είναι τα «κατορθώματα» της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ), ενώ προκαλεί πλήθος ερωτημάτων το γεγονός ότι ενώ έχει κατασκευαστεί νέο κτίριο για τη στέγαση του σταθμού, δεν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση γιατί δεν πληρεί στοιχειώδεις προδιαγραφές και είναι γεμάτο κακοτεχνίες.
Στη διάρκεια της συνάντησης με το δήμαρχο ανάμεσα σε άλλα αναδείχτηκε το πρόβλημα με την υδροδότηση του νησιού. Νερό μεταφέρεται στο νησί με τα πλοία «ΑΙΓΙΝΑ ΙΙ» και «ΦΙΛΙΑΤΡΑ» που ανήκουν στους εφοπλιστές Ηλιακίδη και Λεβεντάκη αντίστοιχα. Οι εφοπλιστές χρεώνουν το λαό της Αίγινας 1,91 ευρώ το κυβικό, συν 23% ΦΠΑ για τη μεταφορά νερού το οποίο είναι μόνο για λάτρα! Δηλαδή, το κόστος για ένα νερό που δεν πίνεται, φτάνει τα 2,3 ευρώ το κυβικό για τους κατοίκους της Αίγινας, όταν στην Αθήνα το πόσιμο νερό κοστίζει περίπου 40 λεπτά. Για να πιουν, αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος. Ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι η λύση είναι η σύνδεση του νησιού με αγωγό της ΕΥΔΑΠ.
Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καταγγέλθηκε έντονα στο δήμαρχο το γεγονός ότι παραλίες του νησιού η δημοτική αρχή τις βγάζει στο σφυρί με πλειοδοτικό διαγωνισμό, με το πρόσχημα της «αξιοποίησης» και το «ανοσιούργημα» που συντελέστηκε στην παραλία της περιοχής Κολόνα, που εκτός των άλλων έχει και μεγάλη αρχαιολογική σημασία. Εισέβαλε ιδιώτης κόβοντας δέντρα και μετατρέποντας την παραλία σε κρανίου τόπο για να βάλει ομπρέλες και «σεσλόνγκ»!
Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν αποψιλωθεί. Για παράδειγμα, τα τμήματα Δημοτολόγιο, Μητρώο Αρένων, Ιθαγένεια, Εκλογών, καλύπτονται και τα τέσσερα από έναν εργαζόμενο! Η Δ. Μανωλάκου συνομιλώντας με τους εργαζόμενους ανέφερε: «Γιατί να δεχόμαστε αυτή τη μιζέρια, αυτό το κατάντημα. Είναι δυνατόν να πεθαίνουν άνθρωποι στο νησί γιατί δεν έχει ασθενοφόρο και καρδιολόγο και να μη σηκωνόμαστε στο πόδι; Οταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Οταν είναι σκυφτοί δεν υπάρχει ελπίδα».