Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν τόλμησε να συζητήσει την τροπολογία του ΚΚΕ

Ο αρμόδιος υπουργός την απέρριψε με προκλητικά επιχειρήματα και την επί της ουσίας στήριξη των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διαμαρτύρεται για την απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διαμαρτύρεται για την απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε
Με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε χτες να συζητήσει και να θέσει σε ψηφοφορία την τροπολογία που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την αναδρομική κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, βάσει της οποίας εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που διαλύει την ΕΡΤ και απολύει τους χιλιάδες υπαλλήλους της.

O υπουργός Υγείας σε νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε εμπρόθεσμα η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, δήλωσε στην αρχή της συνεδρίασης ότι δε θα κάνει δεκτή καμία τροπολογία βουλευτών, επικαλούμενος το άρθρο 73, παράγραφος 3 του Συντάγματος.

Οπως ισχυρίστηκε, το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, αν προέρχεται από βουλευτές, εφόσον συνεπάγεται οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος για το δημόσιο. Είπε ακόμα ότι η τροπολογία δε συνοδεύεται από έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος της δημοσιονομικής επιβάρυνσης.

Η προκλητική στάση του υπουργού προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θ. Παφίλης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με συνδικαλιστικά τερτίπια, επικαλούμενη τον κανονισμό και το Σύνταγμα, να αποφύγει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα που αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ζητάμε, είπε, να συζητηθεί η τροπολογία και να γίνει ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσει ο κάθε βουλευτής ονομαστικά εάν συμφωνεί ή όχι. Η τροπολογία, συνέχισε, είναι εμπρόθεσμη και εάν ήθελε η κυβέρνηση να συζητηθεί, θα ενδιαφέρονταν να ζητήσει την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος που συνοδεύει τις τροπολογίες. Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να μην «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και την προκάλεσε να βάλει για συζήτηση και για ονομαστική ψηφοφορία την τροπολογία τονίζοντας: «Εάν έχετε πλειοψηφία να την περάσετε, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Στη συνέχεια, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η στάση της κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Στη συζήτηση ήταν παρόντες οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου και της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, οι οποίοι αβάνταραν την κυβέρνησης, επιλέγοντας να μην τοποθετηθούν στη συζήτηση, ενώ τις προηγούμενες μέρες σήκωναν κορόνες και ζητούσαν κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έχοντας μάλιστα καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου.

Εκ των υστέρων και στο τέλος της συνεδρίασης, ο μεν Β. Οικονόμου είπε ότι δεν τοποθετήθηκε γιατί η συζήτηση ήταν για το εάν θα συζητηθεί ή όχι και δεν αφορούσε την ουσία της τροπολογίας. Τα ίδια είπε και η Ε. Χριστοφιλοπούλου. Από τη συζήτηση αποχώρησαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ΚΟ του ΚΚΕ έχει καταθέσει την ίδια τροπολογία και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που η συζήτησή του αρχίζει σήμερα στη Βουλή. Υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο είναι ο Ε. Λιβιεράτος, που έχει υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ