Συνέχιση της τακτικής έρευνας για την αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών «F16», ζητά ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Ευθ. Μόσιος από την 5η ειδική ανακρίτρια ΑναστασίαΛαμπρινοπούλου, η οποία δε διαπίστωσε αποχρώσες ενδείξεις ενοχής εις βάρος οποιουδήποτε και έχει τη γνώμη ότι πρέπει να κλείσει η δικογραφία με τυπικές κλήσεις των κατηγορουμένων προς απολογία.
Η υπόθεση αφορά «μίζα» 12,4 εκατ. δολαρίων, που φέρονται ότι πήραν από την αμερικανική εταιρία «ΛΙΤΟΝ» ο επιχειρηματίας Κωνστ. Κωνσταντινίδης, ο υπεύθυνος της εταιρίας «Στέις Ελλάς» Δημ. Μανωλόπουλος και οι υπεύθυνοι των εταιριών «Ισαμπέλα Ιντερνάσιοναλ» και «Μάτι Κονσάλνταντ», προκειμένου να μεσολαβήσουν για την υπογραφή συμφωνίας αγοράς από τη χώρα μας των ηλεκτρονικών συστημάτων το 1993. Η συγκεκριμένη αγορά είχε στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο 150 εκατ. δολάρια. Με βάση σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» τον Ιούλη του 1999, διενεργήθηκε τρίμηνη προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Γεράκη, ο οποίος κατόπιν άσκησε εναντίον των παραπάνω ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία σε βαθμόκακουργήματος, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικέςπεριπτώσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίουχρήματος. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι μεν Κωνσταντινίδης και Μανωλόπουλος είχαν «εισπράξει» από 2,6 εκατ. δολάρια ο καθένας ως προμήθεια, οι δε άλλες δύο εταιρίες από 3,6 εκατ. δολ. η καθεμιά. Η δίωξη περιλάμβανε επίσης τις κατηγορίες της κακουργηματικής παθητικής δωροδοκίας, που στρεφόταν κατά παντός υπευθύνου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της άμεσηςσυνέργειας σε ενεργητική δωροδοκία κατά του προέδρου της «ΛΙΤΟΝ», Ουίλιαμς.
Ο εισαγγελέας Εφετών, αφού μελέτησε τη δικογραφία της υπόθεσης την επέστρεψε στην ανακρίτρια, με την παραγγελία να τη διερευνήσει περαιτέρω και, ειδικότερα, να λάβει ουσιαστικές απολογίες από τους κατηγορουμένους και καταθέσεις από τα μέλη της Επιτροπής Γνωμοδότησης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς και να ζητήσει τον ενδελεχή έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όλων των εμπλεκομένων προσώπων, κυρίως κατά την κρίσιμη περίοδο της υπογραφής της συμφωνίας. Αν συμφωνήσει η ανακρίτρια, η έρευνα θα συνεχιστεί από την ίδια. Σε αντίθετη περίπτωση, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το δικαστικό συμβούλιο.