Τα Ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Βαλκάνια και εσωκομματικά συμπλήρωσαν την «ατζέντα» της μακράς συζήτησης
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια και τα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν στη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου.
Ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στην Αγκυρα, καθώς και για τη σημερινή επίσκεψή του στα Σκόπια, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της περιοχής θα συναντηθούν με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Κ. Πάουελ, ο οποίος σπεύδει στην ΠΓΔΜ για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την «επαναπυροδότηση» της διαδικασίας της προσέγγισης, που επιδίωξε με την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου, τα μηνύματα που φτάνουν από την τουρκική πρωτεύουσα δεν είναι ικανοποιητικά.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αγκιστρωμένη στην έννοια της απειλής από την Τουρκία, παρατήρησε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα εμποδίζει την έρευνα για την ανεύρεση πετρελαίου στο Αιγαίο.
«Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την άποψη περί τουρκικής απειλής», είπε, τέλος, ο Σ. Τσακμάκογλου και πρόσθεσε ότι για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις φιλίας, η Ελλάδα πρέπει να καταργήσει τη θεώρηση των διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να την επισκεφθούν.
Στο μεταξύ, ο τουρκικός Τύπος την περασμένη Τρίτη με δημοσιεύματά του τονίζει ότι δέκα Αμερικανοί βουλευτές-μέλη του ελληνικού και του αρμενικού λόμπι κατέθεσαν στο Κογκρέσο σχέδιο απόφασης με την οποία καλούν το Σώμα «να επιδείξει "ευαισθησία" στο θέμα της διεκδίκησης από την Τουρκία δικαιωμάτων στα νησιά και στις βραχονησίδες του Αιγαίου».
Στο σχέδιο απόφασης, που ετοιμάστηκε από τον βουλευτή Ρόμπερτ Αντριους, επισημαίνεται ότι «τα όρια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη θάλασσα του Αιγαίου έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» και τονίζεται ότι «η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα σε πολλά νησιά και βραχονησίδες».
Η Τουρκία αποφάσισε να αναβάλει επ' αόριστον τριάντα δύο προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικού ύψους 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου αναφέρει ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις αποφάσισαν την αναβολή τριάντα δύο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο στρατηγικών στόχων, συνολικής αξίας 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια της χώρας», διευκρινίζει η ανακοίνωση και σημειώνει ότι τα προγράμματα αυτά θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τις εξελίξεις στην οικονομία.
Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, και κυρίως η αύξηση της τιμής του δολαρίου έναντι του τουρκικού νομίσματος, επηρέασε τον προϋπολογισμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και το ταμείο υποστήριξης αμυντικής βιομηχανίας, καταλήγει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου.