Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αναμορφωμένα ... πρότυπα

Για αναμόρφωση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, έκανε λόγο πριν μερικές μέρες στο φόρουμ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας. Στην πράξη βέβαια, πρόκειται για παραμόρφωση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατ' αρχήν, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ δε θεώρησε αναγκαίο ούτε ν' αναφέρει το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Ασφάλιση. Αντί γι' αυτό, πρόβαλε την αρχή της «καθολικότητας» και της «ανταποδοτικότητας».

Μάλιστα, όσον αφορά την αρχή της «καθολικότητας», φρόντισε να την κουτσουρέψει και να τη φέρει στα μέτρα της εκσυγχρονιστικής κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή, σαν ένα «ελάχιστο αποδεκτό δίχτυ κοινωνικής προστασίας», όπως είπε, κάνοντας καθαρό ότι η αρχή της καθολικότητας μετατρέπεται σε αρχή της ελεημοσύνης.

Μιλώντας σε ένα οικείο περιβάλλον μάλιστα, ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι κλειδί του νέου εργασιακού προτύπου είναι η «προσαρμογή του Εργατικού Δικαίου, ώστε να αποτελεί κίνητρο στο διεθνές επιχειρησιακό περιβάλλον». Ετσι, Ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις θυσιάζονται για το διεθνές κεφάλαιο, γεγονός για το οποίο δεν ντρέπονται καν να μιλάνε οι κυβερνώντες...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ