Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Σε δίκη παραπέμπονται 32 κατηγορούμενοι

Σε δίκη παραπέμπονται 32 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων με το βούλευμα 518/2015 που εκδόθηκε χτες από το Συμβούλιο Εφετών.

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται είναι και οι επιχειρηματίες Π. Ευσταθίου, Α. Αβατάγγελος, Μ. Ματαντός, Γ. Μπέλτσιος, Π. Νικολαΐδης, Α. Χάγιας, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σ. Εμμανουήλ, οι χρηματιστές Φ. Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, οι πρώην γραμματείς εξοπλισμών Γ. Σμπώκος και Μ. Τραυλός, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Α. Κάντας, καθώς και στρατιωτικοί, επικεφαλής του Ναυτικού, αλλά και μέλη της επιτροπής προμήθειας των υποβρυχίων.

Οι κατηγορίες για τις οποίες θα δικαστούν είναι της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η υπόθεση αφορά την υπέρογκη προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη και σήμερα πραγματοποιηθεί η παραλαβή όλου του έργου. Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, οι μίζες που διακινήθηκαν ξεπερνάνε τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν παραπέμπονται κατά το βούλευμα η Ειρήνη Ευσταθίου, ο δικηγόρος Γ. Αγουρίδης, καθώς και οι χρηματιστές Γ. Καμάρης, και Π. και Γ. Χριστοδουλίδης. Επίσης, αποφυλακίζεται ο κατηγορούμενος Γ. Μπέλτσιος με εγγύηση 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας του. Το Συμβούλιο Εφετών δέχτηκε την αίτηση του Σ. Εμμανουήλ να περιοριστεί η εγγυοδοσία από 2 εκατ. σε 500.000 ευρώ.

Και νέα δίωξη για μίζες σε εξοπλιστικό πρόγραμμα

Νέα ποινική δίωξη για μίζες σε ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα άσκησαν χτες οι εισαγγελείς διαφθοράς. Η δίωξη αφορά την προμήθεια των αντιαρματικών «ΚΟΡΝΕΤ - Ε» και στρέφεται κατά του, ήδη προφυλακισμένου, πρώην διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Αντώνη Κάντα, και του αντιπροσώπου της εταιρείας «ΚΒΡ».

Οι δυο κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι εισαγγελείς διαφθοράς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου «ΚΟΡΝΕΤ», διακινήθηκαν 3 εκατ. δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας, προκειμένου ο Αντ. Κάντας να προβεί σε υπηρεσιακές ενέργειες που ανάγονταν στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης. Το συνολικό κόστος σύμβασης ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνελήφθη για μίζες ο Κ. Δαφέρμος(7/10/2015)
Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τις μίζες(21/3/2014)
Δίνει στοιχεία(17/1/2014)
Νέες ανακρίσεις για τα εξοπλιστικά(9/1/2014)
Ολοκληρώθηκε η απολογία Αντ. Κάντα(24/12/2013)
Περαιτέρω ανάκριση ζητά ο εισαγγελέας(12/4/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org