Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να βγουν συμπεράσματα απ' τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ

-- Θεωρείτε, αν κατάλαβα καλά, ότι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς στις προηγούμενες εκλογές παγιδεύτηκαν από την ιδέα του κ. Τσίπρα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Το θέμα είναι γιατί κατάφερε ο κ. Τσίπρας να φέρει την αριστερά στο προσκήνιο και όχι εσείς τόσα χρόνια. Μήπως ο κόσμος τελικά δεν ενδιαφέρεται για τις διαφορές που αναδεικνύετε εσείς -ως στρατηγικής σημασίας- σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Και αν το σενάριο το ξαναδούμε στις επόμενες εκλογές πώς θα το αντιμετωπίσει το ΚΚΕ;

-- Το ζήτημα είναι τι κατά τη γνώμη μας αντικειμενικά συμφέρει το λαό και ποια θα πρέπει να είναι η πρόταση διεξόδου απ' αυτήν την κρίση. Οι πολιτικές που υιοθετούν τα άλλα κόμματα - ανάμεσα σε αυτά και ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι πολιτικές εντός των τειχών. Είναι πρόταση που δε βγάζει το λαό, τη χώρα από την οικονομική καπιταλιστική κρίση σε όφελός του αλλά ουσιαστικά δίνει ανάσα στο σύστημα.

Αυτό το στηρίζουμε όχι μόνο στην περσινή μας προειδοποίηση - κατά τη διάρκεια των εκλογών - που κάναμε προσπάθεια να την ενστερνιστεί ο λαός, αλλά ο λαός επέλεξε κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες εκείνη τη στάση, απέναντι στο ΚΚΕ, δίνοντας μεγάλη δύναμη, κάνοντας αξιωματική αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέμε εμείς σήμερα είναι ότι ο λαός πρέπει να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα. Εχει περάσει ένας χρόνος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει γίνει καν ακόμη κυβέρνηση και οι συνεχείς κωλοτούμπες -από την άποψη των θέσεων που προβάλλει και που συνεχίζονται σήμερα- οι συνεχείς παλινωδίες και ο καιροσκοπισμός, είναι το σήμα κατατεθέν αυτού του κόμματος.

Να πάρουμε για παράδειγμα τη στάση του απέναντι στο μνημόνιο. Ξεκίνησαν με κατάργηση ολοσχερή όλων των μνημονίων και έφτασαν σε επαναδιαπραγμάτευση με διάφορες εκφράσεις.

Να πάμε στη στάση του απέναντι στους Ελληνες βιομήχανους που, από τη μια μεριά, στις συγκεντρώσεις στο λαό μιλάει για πάλη ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο - μιλούσε δηλαδή, τώρα δεν το λέει καν - και, από την άλλη, περιδιαβαίνει σε όλα τα φόρουμ, στις συναντήσεις, στα συνέδρια του ΣΕΒ και τους το λέει ανοιχτά πλέον -στην αρχή τους έκλεινε το μάτι- «εδώ είμαι εγώ, υποστηρίξτε με ή δώστε ανοχή για να βγω στην κυβέρνηση και θα σας δώσω όλα τα απαραίτητα που χρειάζεστε. Γιατί εγώ ευνοώ τους υγιείς επιχειρηματίες, θα ευνοήσω τους επιχειρηματίες που θα τηρούν τους νόμους του κράτους», αυτού του κράτους δηλαδή με τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει τα άλλα κόμματα.

Και, βεβαίως, η ίδια η εξωτερική πολιτική, η στάση του απέναντι σε μια σειρά χώρες αλλάζει ουσιαστικά -εμείς δεν είχαμε καμία αυταπάτη βεβαίως- όμως υπάρχει πείρα συσσωρευμένη. Και παρά το ότι έχει τη δυνατότητα ως αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αυτό που έκαναν όλες οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις παλιότερα, να στρογγυλεύουν κάποια πράγματα ή να οξύνουν κάποια άλλα, να κάνουν κριτική προς τις κυβερνήσεις. Εντούτοις παρότι έχει τη δυνατότητα, δεν μπορεί να αποφύγει να δείχνει πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο αυτού του κόμματος.

Εχουμε πει ότι η πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης είναι ραγδαία και μάλιστα σε όλα τα ζητήματα όχι μόνο στα συνθήματα που άλλαξε. Εχουμε ξαναπεί ότι παίρνει όλα τα κακά χούγια του ΠΑΣΟΚ και ισχύει απόλυτα. Δηλαδή, αν θυμόσαστε το παλιό ΠΑΣΟΚ μιλούσε για «έξοδο από την ΕΟΚ», που έγινε «μέσα στην ΕΕ» με τα μπούνια, μιλούσε για «έξοδο από το ΝΑΤΟ», έγινε «μέσα στο ΝΑΤΟ». Το ίδιο, αντίστοιχα, σε μια σειρά ζητήματα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτήν την άποψη υπάρχει πείρα, πρέπει να βγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα και από τον ελληνικό λαό και απ' όλους όσοι στήριξαν αυτό το κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ