Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απάνθρωπο παιχνίδι με τις συντάξεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Μετά τις συντάξεις «μαϊμού» που οι αρχικές διαρροές τις ανέβαζαν ακόμα και σε εκατό χιλιάδες, για να έρθουν τα ενδεικτικά στοιχεία να τις ρίξουν κάτω από το 0,5% των συντάξεων που καταβάλλονται, ήρθε τώρα η νέα «καραμέλα» περί ανυπόγραφων συνταξιούχων που φτάνουν περί τις 100 χιλιάδες και το ΙΚΑ δεν έχει το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση προσπαθεί είτε να ρίξει το φταίξιμο στους ίδιους τους συνταξιούχους είτε να αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν!

Γι' αυτό και αποφάσισε, χωρίς πολλά - πολλά, να αναστείλει την καταβολή των συντάξεών τους μέχρι να αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες! Ομως από επώνυμες καταγγελίες συνταξιούχων, ορισμένες από τις οποίες έχουν φτάσει και στο «Ρ», οι ίδιοι έχουν απογραφεί κανονικότατα, αλλά το ΙΚΑ δηλώνει ότι δεν τους έχουν στείλει κανονικά τα στοιχεία οι τράπεζες που έκαναν την απογραφή. Και αυτό συμβαίνει ενώ συνολικά τα ταμεία έχουν διενεργήσει δύο και τρεις απογραφές. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο χέρι κοντά 90 εκατομμύρια ευρώ από συντάξεις που δεν αποδίδει στους συνταξιούχους στην ώρα τους (δεν θα αποδώσει στην ώρα τους συντάξεις δύο μηνών για τους 90.000 συνταξιούχους). «Θα» τα δώσει κάποτε. Ομως για καθέναν που περιμένει τα 500 ευρώ να ζήσει όχι μόνο ο ίδιος αλλά κι ολόκληρη οικογένεια πίσω του, το πρόβλημα είναι τώρα!

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα, αναστέλλοντας τις συντάξεις, και ταλαιπωρώντας για πολλοστή φορά χιλιάδες συνταξιούχους δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη συνεχή αντιασφαλιστική επίθεση της οποίας ο επόμενος στόχος της περιγράφεται καθαρά στη «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ για τις συντάξεις και πριν λίγες μέρες προβλήθηκε από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας: να υποκαταστήσουν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με σχήματα και φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης, να περικόψουν τις δημόσιες συντάξεις, να μειώσουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση και να παραδώσουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από τις συντάξεις και τις υπηρεσίες Υγείας στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Προτείνει ως λύση...

Για το πρόβλημα της διατροφικής επάρκειας που αντιμετωπίζει η χώρα μίλησε από το Κιλκίς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής γάλακτος στην περιοχή. Είπε, ότι αγροτικές επιχειρήσεις σαν τη συγκεκριμένη, που ξεκινούν από την καλλιέργεια και την παραγωγή ζωοτροφών μέχρι την κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος και την τυποποίηση άλλων ζωοκομικών προϊόντων, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, δείχνουν «ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας»... Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εταίρος της τρικομματικής συγκυβέρνησης, αξιοποιώντας ένα βασικό πρόβλημα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα - που δημιούργησε φυσικά η ακολουθούμενη και από το κόμμα του πολιτική της ΕΕ για την ενίσχυση των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα - προτείνει ως «λύση» το επιχειρηματικό μοντέλο για τη γεωργία και την κτηνοτροφία - και πάλι εκπορευόμενο από την ΕΕ των μονοπωλίων - που δε θα δώσει λύση ούτε στο διατροφικό πρόβλημα, ούτε στους μικρομεσαίους αγρότες. Οποιες βεβαίως τέτοιες επιχειρήσεις αντέξουν στον ανταγωνισμό, θα δώσουν φυσικά κέρδη στους επιχειρηματίες. Και αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κεφαλαίου τους.

... το ίδιο το πρόβλημα

Διότι οι καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα έναντι του μικρού και πολυδιάσπαρτου κλήρου, ωστόσο σε μια οικονομία όπου κυριαρχεί η λογική του μονοπωλιακού κέρδους σε συνδυασμό με την αναρχία της παραγωγής στον καπιταλισμό, και με δεδομένη επίσης τη συμμετοχή στην ΕΕ με τις ελευθερίες κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων κλπ, αλλά και το διεθνή ανταγωνισμό, η διατροφική εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, και αυτό είναι σε βάρος του λαού. Διότι μόνο αν η αγροτική παραγωγή σχεδιαστεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης της αγροτικής παραγωγής και της γης και δίπλα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς για τους μικρούς αγρότες, μπορεί να υπερκαλύπτει τη διατροφή, με φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα. Γι' αυτόν το στόχο πρέπει να παλέψει η φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας λέγοντας ΟΧΙ στην «ανάπτυξη» της καπιταλιστικής αγροτικής οικονομίας, που τους θέλει σύγχρονους είλωτες στα χωράφια για τα κέρδη των καπιταλιστών του αγροτικού χώρου.

Απότοκα του συστήματος

Συνεχίζεται η αποπροσανατολιστική για το λαό κοκορομαχία μεταξύ των αστικών κομμάτων σχετικά με την «αναγκαιότητα» ενός νέου νόμου για «αντιμετώπιση» του ρατσισμού και του φασισμού. Ακούγονται μια σειρά από επιχειρήματα όπως ότι «Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει το κενό της νομοθεσίας, που αξιοποιούν οι ρατσιστικές και φασιστικές οργανώσεις για να διαπράττουν ρατσιστικά εγκλήματα», τοποθετήσεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Τέτοια νομοθεσία υπάρχει. Ηδη από το 1966, ο ΟΗΕ (κάτω από διαφορετικούς, θετικότερους για τους λαούς διεθνείς συσχετισμούς, με παρούσα την ΕΣΣΔ) ενέκρινε σχετική με το ζήτημα Διεθνή Σύμβαση, που επικυρώθηκε από 86 συνολικά χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών που σήμερα ανήκουν στην ΕΕ. Στην Ελλάδα, το 1979 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα το νόμο 927, που κύρωνε τη Σύμβαση του ΟΗΕ. Ο νόμος αυτός, τυπικά, όχι μόνο δεν αφήνει παράθυρο για φυλετικό - ρατσιστικό λόγο που μπορεί να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία, αλλά τιμωρεί ακόμη και τις προσβλητικές ρατσιστικές εκφράσεις. Μάλιστα, με τροπολογία που ψηφίστηκε το 2001 τα παραπάνω εγκλήματα διώκονται αυτεπάγγελτα. Το θέμα είναι τι εφαρμόστηκε από τα προβλεπόμενα στο χαρτί. Είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ασκήθηκαν μόλις τέσσερις ποινικές διώξεις από τους διωκτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους.

Σε ένα άλλο παράδειγμα: Στη Γερμανία απαγορεύεται από το ίδιο το Σύνταγμά της η ίδρυση ναζιστικού κόμματος. Αυτό δεν εμπόδισε μια ακριβώς τέτοια συμμορία να σχηματιστεί, να αναπτύξει την εγκληματική της δράση, να δολοφονήσει συνολικά δέκα άτομα, ανάμεσά τους κι έναν Ελληνα μετανάστη. Δεν εμποδίστηκαν σε τίποτα οι μισάνθρωποι από ένα νόμο όσο πολυδιαφημισμένος ή αυστηρός κι αν είναι. Κι αυτό γιατί στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν ριζικά ο ρατσισμός και ο φασισμός. Με νόμους και δικαστικές αποφάσεις εντός καπιταλιστικού συστήματος δεν περιορίζεται η δράση των ρατσιστικών, φασιστικών, νεοναζιστικών οργανώσεων.

Ο φασισμός, ο ρατσισμός δε γεννιούνται στο κενό, ούτε είναι εγκλήματα νοοτροπίας και ψυχοσύνθεσης που εμφανίζονται δήθεν σε όλα τα πολιτικά συστήματα, όπως αποπροσανατολιστικά προβάλλεται τελευταία. Είναι αντιδραστικό ρεύμα που γεννιέται στο ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα, μέσα στο ίδιο το αστικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το γεγονός ότι ο ρατσισμός κατά των νέγρων ήταν επίσημη κρατική ιδεολογία και πολιτική στις ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του '60... Αλλά μήπως τα κράτη δεν κυνηγούν τους μετανάστες που τους ονομάζουν λαθραίους; Αυτό δε γεννά ρατσισμό; Δεν τροφοδοτεί το φασισμό; Το σύστημα που γεννά το φασισμό - ρατσισμό, που συνιστά από μόνο του έγκλημα κατά της τεράστιας πλειοψηφίας της ανθρωπότητας, δε θέλει ούτε μπορεί να εξαφανίσει τα ίδια τα γεννήματά του, αλλά κι αν συγκυριακά εξαλείψει μερικά γιατί δεν τα χρειάζεται, θα γεννήσει κι άλλα. Αυτή δεν είναι μόνο μια θεωρητική αλήθεια, αλλά έχει αποδειχθεί και από την ιστορική εμπειρία.

Η φασιστική - ρατσιστική ιδεολογία και πρακτική θα αντιμετωπίζονται όσο ο λαός θα απομονώνει τους φασίστες και ρατσιστές σε κάθε τόπο δουλειάς και λαϊκή γειτονιά, όσο θα ανεβαίνει η εργατική - λαϊκή πάλη που θα βάζει στο στόχαστρο τη μήτρα που γεννά το φασισμό - ρατσισμό, δηλαδή το σύστημα της εκμετάλλευσης. Θα εξαφανιστεί μαζί με το σύστημα που το δημιούργησε, όταν η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα πάρουν την οικονομική και πολιτική εξουσία στα χέρια τους.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Οι ναζί και οι εκλογές του ΣΑΤΑ

Μπροστά στις εκλογές του ΣΑΤΑ και αφού πρώτα «έφαγαν πόρτα» σε μια σειρά εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς όπου εμφανίστηκαν, τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να δηλώσουν παρουσία στον κλάδο των ταξιτζήδων. Με ένα κάλεσμα αχταρμά, όπου περισσεύουν οι κορόνες του τύπου «Είναι οι Πολιτικοί και συνδικαλιστικοί απατεώνες που ασελγούν πάνω στην Πατρίδα μας, στο Εθνος μας και στον κλάδο μας (...) Ολοι αυτοί οι κάποιοι που μέχρι τώρα διαχειριζόντουσαν τα κοινά του κλάδου μας και οι Πολιτικοί τους προϊστάμενοι δεν είνα απλά ανίκανοι ή αλαζονικοί, είναι άτομα χωρίς καθόλου Εθνική συνείδηση που ο καθένας από το πόστο του συμβάλλει στον αφανισμό του Εθνους και του κλάδου μας».

Πιστά όργανα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων αφήνουν στο απυρόβλητο τη λεγόμενη απελευθέρωση που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ για να συνθλίψουν τους μικρούς σε κάθε κλάδο, δεν λένε κουβέντα για την πολιτική που ανοίγει το δρόμο σε εταιρείες ταξί, ή για τη συντριβή του μεροκάματου που έχει κάνει το ταξί πολυτέλεια για το λαό. Παίζουν ξεδιάντροπα το παιχνίδι του καπιταλιστικού συστήματος, βάζουν πλάτη στη βαθιά εκμετάλλευση που αυτό γεννά. Καμιά ανοχή στα τσιράκια των μονοπωλίων. Να απομονωθούν άμεσα. Οι ταξιτζήδες που αγωνίζονται, για να υπερασπιστούν τη δουλειά τους, που δουλεύουν δωδεκάωρα για να πάνε ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι τους, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ο αντίπαλος, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις που τα υπηρετούν, είναι ισχυρός, αλλά όχι ανίκητος. Ο οργανωμένος, μεθοδικός και επίμονος αγώνας η λαϊκή συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, και η προοπτική της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, είναι ο δικός τους μονόδρομος. Σ' αυτή την πορεία τα ναζιστικά σκουπίδια της Χρυσής Αυγής θα βρεθούν στη θέση που ανήκουν. Στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Προκαλεί ο υπουργός για τη σύγχρονη δουλεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε όριο έχει ξεπεράσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που, εκ μέρους της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει ενθαρρυντικά και θετικά τα νέα στοιχεία για την απασχόληση, εμπαίζοντας εργαζόμενους, άνεργους και μισοάνεργους. Τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν χτες και αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», δείχνουν ότι το Μάη του 2013 έχει 55.733 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις και πως το πρώτο πεντάμηνο του 2013 έχει 76.193 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις.

Ομως, τα στοιχεία λένε κι άλλα που ο υπουργός τα αποσιωπά. Λένε, για παράδειγμα, ότι από τις σχεδόν 55 χιλιάδες περισσότερες προσλήψεις το 99,9% ήταν στον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστίαση, ποτά, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.ά.). Είναι, δηλαδή, προσλήψεις που αφορούν σε εποχιακή εργασία.

Από την άλλη, ο υπουργός κάνει ότι αγνοεί τα στοιχεία που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, στη ζούγκλα δηλαδή που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή στην οποία είναι υπουργός.

Παράλληλα, με την ανεργία που τραβάει την ανηφόρα η κυβέρνηση φρόντισε να καταργήσει τις ΣΣΕ. Να πάει τον κατώτερο καθαρό μισθό στα 490 ευρώ για τους πάνω από 25 ετών και στα 420 ευρώ για τους κάτω από 25 ετών εργαζόμενους. Στον επισιτισμό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΣΣΕ, ενώ στα ξενοδοχεία οι μισθοί μειώθηκαν κατά 15%. Η εργοδοσία συνολικά στον τουρισμό απολαμβάνει τη δυνατότητα να απασχολεί νέους μέχρι 29 ετών με 400 - 450 ευρώ αμοιβή, ανασφάλιστους μέσω δήθεν προγραμμάτων κατάρτισης. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι πλέον το κυρίαρχο μοντέλο. Ετσι μια θέση εργασίας μοιράζεται σε δύο και τρεις εργαζόμενους, το ίδιο και τα ψίχουλα που δίνονται αντί για μισθούς.

Γι' αυτές τις θέσεις δουλείας -και όχι εργασίας- επαίρεται ο υπουργός Απασχόλησης και η κυβέρνηση. Γι' αυτές τις θέσεις δουλείας το μεγάλο κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του από χαρά.

Συνεχείς οι εξετάσεις στο κεφάλαιο

Δεν πάει μήνας που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι για την ιδέα μιας ευρωβουλευτού του γερμανικού αδελφού του κόμματος «Die Linke» να προταθεί ο Αλ. Τσίπρας για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, που κατέχει σήμερα ο Ζ. Μπαρόζο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ (...) "μετράει" πολύ και έχει γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και για ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις», κόμπαζε μεταξύ των άλλων και ο Δ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του.

Προχτές απ' τη Μαδρίτη ο Αλ. Τσίπρας αυτοπροτάθηκε για την ...προεδρία της ΕΕ! Είπε, δηλαδή, ότι αν γίνουν εκλογές, πράγμα πολύ πιθανό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τις κερδίσει, πράγμα, επίσης, πιθανό, τότε θα είναι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014! Και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια ευκαιρία να «διαχειριστεί τα προβλήματα της ΕΕ»!

Αμα βάζεις διαρκώς υποψηφιότητα για όποια θέση διατίθεται κι άμα συγχρόνως δίνεις εξετάσεις στην τάξη στην οποία ανήκουν οι θέσεις αυτές και τις δίνεις επιτυχώς, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να σου γίνει το χατίρι. Απ' το τι διεκδικεί όμως και από ποιους η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ερωτήματα που θα πρέπει και να προβληματίσουν το λαό και να τα απαντήσει σωστά βγάζοντας και συμπεράσματα για το ρόλο που παίζει, και που είναι καταφανώς σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Λυκοσυμμαχία και ανθρώπινα δικαιώματα όροι αντίθετοι

Σχολιάζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου τις εξελίξεις στην Τουρκία και, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2002. Πρόκειται για μια σοβαρή δημοκρατική δοκιμασία, η οποία, μέχρι στιγμής, εκθέτει την τουρκική κυβέρνηση. Η χωρίς όρια, τυφλή καταστολή (...) αποδεικνύει στην πράξη πόσα πολλά μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε πόσα ακόμα επίπεδα, προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει το δημοκρατικό κριτήριο - πρόκριμα ένταξης στην ΕΕ»...

Ας αφήσουμε κατά μέρος την αγωνία της κ. Δούρου για το αν και πότε η Τουρκία θα ενταχθεί στη λυκοσυμμαχία, παρότι δε συνάδει με την έγνοια που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα του λαού της Τουρκίας. Η ΕΕ δεν είναι χώρος διασφάλισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων αυτών, αλλά χώρος όπου κατακρεουργούνται ασύστολα. Αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη ίσως εντύπωση είναι η προσπάθεια του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ να υπονοήσει ότι στην ΕΕ ανθεί η «δημοκρατία», δεν έχει θέση ο αυταρχισμός και η καταστολή και συνεπώς η κυβέρνηση Ερντογάν εκτίθεται με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Οι του ΣΥΡΙΖΑ εκτίθενται με τέτοιες δηλώσεις. Γιατί ο αυταρχισμός και η καταστολή για την ΕΕ του κεφαλαίου είναι προσόν που οφείλει να διαθέτει ένα αστικό κράτος, απέναντι στον εχθρό λαό. Ενα προσόν που το διαθέτουν όλα τα κράτη - μέλη της και το αξιοποιούν δεόντως εναντίον των λαών, των εργατικών - λαϊκών κινημάτων. Είναι αυτής της ΕΕ οι ντιρεκτίβες που σχεδόν ταυτίζουν δραστηριότητες του εργατικού - λαϊκού κινήματος με επικίνδυνο εξτρεμισμό και τρομοκρατία, στο πλαίσιό της διεξάγονται ασκήσεις στρατιωτικές καταστολής πλήθους. Και που βεβαίως εφαρμόζονται στην πράξη σε κάθε κράτος - μέλος, όταν οι κυβερνήσεις, αποφασίζοντας να επιβάλουν αντιλαϊκά μέτρα, αντιμετωπίζουν τη λαϊκή πάλη με καταστολή. Και ας καμώνονται πως δεν το βλέπουν οι ευρωλάγνοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπορούμε να τους εμποδίσουμε

Εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σημαίνει είμαι καθημερινά αντιμέτωπος με το θάνατο. Ανεργος στη Ζώνη τι σημαίνει; Να μην έχεις ούτε νερό για τα παιδιά σου. Ο λόγος για έναν από τους χιλιάδες «Ζωνάδες», που έχουν καταδικαστεί στην ανεργία. Εδώ και τρία χρόνια. Ισως να μοιράζει ακόμη και τις μπουκιές στα πιάτα του σπιτιού, που κατάφερε να αποκτήσει φτύνοντας αίμα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είχε καταφέρει να ξοφλήσει τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ του περασμένου έτους και τα πανωτόκια τους. Και η ΕΥΔΑΠ για το εξευτελιστικό ποσό των 831 ευρώ - γιατί τόσο είναι το χρέος - πήγε να βγάλει το σπίτι του στο σφυρί. Η είδηση δε σταματάει όμως εδώ. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά σπεύδει την επόμενη μέρα μαζί με τον άνεργο στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ, απαιτώντας να σταματήσει η διαδικασία «αναγκαστικής κατάσχεσης». Πρώτο σπουδαίο βήμα μετά την παρέμβαση του συνδικάτου, η επανασύνδεση του νερού στο σπίτι του άνεργου μεταλλεργάτη. Επόμενο βήμα, η κατάσχεση πήρε για την ώρα αναβολή.

Το παραπάνω περιστατικό σίγουρα δε είναι μεμονωμένο. Σήμερα στο ρόλο του κυνηγού σπιτιών για χρέη είναι η ΕΥΔΑΠ, αύριο η ΔΕΗ, οι τράπεζες, σήμερα ήταν ο άνεργος στη Ζώνη, αύριο ο συνταξιούχος, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Το μήνυμα απέναντι στα αρπακτικά πρέπει να είναι ξεκάθαρο: «Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι το οργανωμένο ταξικά προσανατολισμένο κίνημα θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια», την ώρα που ρημάζουν τα δικαιώματά μας, λεηλατούν το βιος μας, κλέβουν τις μέρες και τις ζωές μας.

Το παραπάνω περιστατικό, επίσης, και η αντιμετώπισή του δείχνουν το δρόμο. Αυτόν που φανερώνει ότι μπορούμε να βάλουμε εμπόδια. Οχι καθένας μόνος του. Ολοι μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές. Ο άνεργος μεταλλεργάτης πήγε στο συνδικάτο. Και το συνδικάτο μπήκε μπροστά, για να φράξει το δρόμο στην κατάσχεση. Πρέπει να το πιστέψουμε ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Με τον οργανωμένο ταξικό αγώνα, με την αλληλεγγύη της τάξης μας. Είναι η πηγή της ανεξάντλητης δύναμης της εργατικής τάξης, του λαού, να πολεμήσουν στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, καπιταλιστές, κυβέρνηση, ΕΕ, καταδικάζοντάς μας στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στην αδυναμία ικανοποίησης στοιχειωδών αναγκών των οικογενειών μας και που προχωρούν και σε κατασχέσεις, αναγκάζοντας ανθρώπους του μόχθου να μείνουν άστεγοι. Είναι αδίστακτοι, αλλά δε θα αφήσουμε να τους περάσει.

Επαγρύπνηση, συναγερμός. Ολοι για έναν και ένας για όλους. Να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων και των συνδικάτων. Να πυκνώσουν οι γραμμές των Λαϊκών Επιτροπών στις εργατογειτονιές. Καμιά κατάσχεση σπιτιού δε θα αφήσουμε να περάσει. Κανένα πρόβλημα δε θα αφήσουμε έξω από τη συλλογική συζήτηση και δράση για την οργάνωση αντιμετώπισής του, στις συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, στα συλλογικά όργανα των εργατών. Να δυναμώσουμε τη Λαϊκή Συμμαχία. Ολοι στον αγώνα για την επιβίωση των ανέργων, ενάντια στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στην περικοπή και υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, στο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στις απολύσεις, στα χαράτσια και τους φόρους, κ.λπ. Με γραμμή ενάντια στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις και στα κόμματά του, στην ΕΕ. Ναι, σ' αυτό το δρόμο μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org