Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Εγγυημένη» η αντιλαϊκή επέλαση

ΣΟΦΙΑ.--

Πιο πολύ με ευχολόγιο έμοιαζαν οι χτεσινές προγραμματικές δηλώσεις του τεχνοκράτη νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι, καθώς στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο δημόσιο σταθμό ΒΝΤ υποσχέθηκε σχεδόν τα πάντα: Από αυξήσεις των πενιχρών μισθών των εργαζομένων με πενταροδεκάρες έως... καταπολέμηση της φτώχειας. Ηταν ωστόσο προσεκτικός αφού έθεσε ως ορίζοντα πραγματοποίησης των εξαγγελιών όχι άμεσα αλλά το... τέλος της θητείας του.

Για το έργο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» και τον αγωγό «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» και άλλα έργα υποδομής ο Ορεσάρσκι είπε ότι θα παραδοθούν στα μονοπώλια. Ωρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ορεσάρσκι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στη βουλγαρική κυβέρνηση επτά «συστάσεις» προκειμένου να υλοποιηθούν μέσα στο προσεχές 18μηνο, στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος «μεταρρυθμίσεων» (2013-2014) και αυτού της σύγκλισης (2012-2016). Πυρήνας των συστάσεων είναι το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων και το παραπέρα χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με παράλληλη εξίσωση (και αύξηση...) των ορίων συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες.

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών και πανεπιστημιακό καθηγητή Οικονομικών Πλάμεν Ορεσάρσκι, εγκρίθηκε προχτές από την πλειοψηφία των μελών της νέας βουλγαρικής Βουλής που προέκυψε από τις πρόωρες εκλογές της 12ης Μάη. Συγκροτήθηκε από τη μετεκλογική συνεργασία ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα, δηλαδή το «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» και το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» της τουρκικής μειονότητας. Οι βουλευτές του μέχρι πρόσφατα «κεντροδεξιού» κυβερνώντος κόμματος GERB καταψήφισαν, ενώ οι 23 βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα» με την αποχή που δήλωσαν, ευνόησαν τη συγκρότηση της κυβέρνησης. 20 και πάνω χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού και 6 από την είσοδο στην ΕΕ, ο βουλγαρικός λαός βλέπει επιδείνωση των συνθηκών ζωής του (1 στους 4 ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας) και έχει απωλέσει σημαντικές κατακτήσεις και δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org