Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη ρότα διαχείρισης του καπιταλισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Μιλώντας προχτές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας διαχώρισε τη ΝΔ και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, διαφοροποιώντας και την κριτική που τους άσκησε. Μίλησε για κυβέρνηση ΝΔ, κυβέρνηση «μιας δεξιάς που μάλιστα δεν έχει καμία σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της ΝΔ». Λες και η φιλομονοπωλιακή στρατηγική των κομμάτων που εκπροσωπούν την αστική τάξη μπορεί να διαχωριστεί σε καλύτερη και χειρότερη. Λες και η ΝΔ πριν τον Αντ. Σαμαρά ήταν φιλολαϊκή!

Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τους άσκησε την ακόλουθη κριτική: «Πόσους άλλους διασυρμούς είναι διατεθειμένοι να αντέξουν προκειμένου να είναι γαντζωμένοι έστω και στην τελευταία ρόδα του άρματος της εξουσίας; Για πόσο θα αντέχουν να παριστάνουν τα δεκανίκια του κ. Σαμαρά; (...) οι μικροί κυβερνητικοί εταίροι αδυνατούν να επιβάλλουν το στοιχειώδες».

Δηλαδή θέλουν και δεν μπορούν; Παρασύρονται από τη ΝΔ ή τους επιβάλλεται μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύουν; Εχουν άλλη στρατηγική; Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ συνειδητά στηρίζουν αυτήν την πολιτική, γιατί είναι κόμματα που εκφράζουν όπως και η ΝΔ τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης που μ' αυτή την πολιτική σήμερα ικανοποιούνται. Οικειοθελώς και όχι διά της βίας στηρίζουν την κυβέρνηση και τα βάρβαρα μέτρα που αυτή υλοποιεί, στηρίζουν την ευρωενωσιακή στρατηγική που είναι κόλαφος για τους λαούς.

Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει έναν τέτοιο διαχωρισμό; Τον κάνει για να συγκαλύψει ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι θέμα προσώπων, κομμάτων, δεν θα αλλάξει αν απομακρυνθεί ο Σαμαράς ή φύγει η Μέρκελ απ' την καγκελαρία της Γερμανίας. Είναι στρατηγική που απορρέει από το γεγονός ότι τα μονοπώλια εξουσιάζουν, αφού κρατάνε στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας. Αυτή η αφήγηση τον βολεύει εξαιρετικά γιατί και ο ίδιος έχει στρατηγική που «κουμπώνει» με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, την εξουσία της οποίας θέλει να διαχειριστεί κοροϊδεύοντας το λαό ότι η δική του διαχείριση με άλλο μείγμα θα είναι τάχα φιλολαϊκή.

Περί εκσυγχρονιστικής...

Σε προχτεσινό της σχόλιο «η Αυγή» χαρακτηρίζει, για μια ακόμη φορά, αναχρονιστική τη θέση του ΚΚΕ για την εκτροπή του Ανω ρου του Αχελώου, με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση για το θέμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην ομιλία του στην Καρδίτσα πως «είναι επείγουσα και απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η εκτροπή του Αχελώου, που θα μπορούσε να ποτίσει όλο το θεσσαλικό κάμπο, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να δώσει καλύτερο αγροτικό εισόδημα. Η εκτροπή του Αχελώου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει απαίτηση του λαού της Θεσσαλίας, τόσο για την αξιοποίηση του νερού για άρδευση όσο και για ύδρευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων, που είμαστε ελλειμματικοί».

Μάλιστα δε διστάζει να καταλογίσει στο ΚΚΕ πως η αναχρονιστική πολιτική πρόταση όπως τη χαρακτηρίζει «συναντιέται με τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και των τσιμεντάδων, τότε το μείγμα για την κοινωνία και το περιβάλλον είναι εκρηκτικό».

Τι κρύβεται ωστόσο πίσω από αυτή την άποψη του συντάκτη του σχολίου και κατ' επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κηρύξει αδυσώπητο πόλεμο στην εκτροπή του Αχελώου με πρόσχημα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όταν μάλιστα οι τελευταίες κυβερνήσεις κωλυσιεργούν χαρακτηριστικά για να το ολοκληρώσουν;

Κρύβεται η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ - με την οποία συμφωνεί και υπηρετεί με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ - που δε διαθέτει κονδύλια για την ανάπτυξη της γεωργίας που έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.

... και αναχρονιστικής θέσης

Κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στα τρόφιμα και, γενικότερα, στη γεωργία, που δεν θέλουν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία και στη χώρα μας, για να μη θιχτούν τα αμύθητα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην ολοκληρωθεί το έργο επικαλείται την κοινοτική οδηγία 2000/60 της ΕΕ με την οποία συμφωνεί κι έχει στόχο τη μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε εμπόρευμα. Ταυτόχρονα, αποκρύπτει το γεγονός ότι αν δεν ολοκληρωθεί η εκτροπή τότε περίπου 550.000 στρέμματα αρδεύσιμης γης στο θεσσαλικό κάμπο θα σταματήσουν να αρδεύονται, θα γίνει ερημοποίηση της Θεσσαλίας, με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, στις καλλιέργειες, αλλά και αυξάνοντας τον κίνδυνο που υπάρχει τα αμέσως επόμενα χρόνια να λείψει και αυτό ακόμη το νερό ύδρευσης από πόλεις και χωριά της περιοχής.

Ο τουρισμός

Η συμπόρευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης και διαφόρων επιχειρηματικών ομάδων είναι δεδομένη και αποδεικνύεται καθημερινά στη ζωή. Λογικό. Γι' αυτούς υπάρχει η κυβέρνηση των τριών κομμάτων. Για να βρίσκει τρόπους να ψηφίζονται τα φιλομονοπωλιακού χαρακτήρα μέτρα και πολιτικές. Για να συγκρατεί την οργή των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να περνάει τις αντιδραστικές και θανατηφόρες για τους εργαζόμενους αναδιαρθρώσεις σε όλο το φάσμα των παραγωγικών - κοινωνικών σχέσεων. Ιδιαίτερα καλές, όπως αποδείχθηκε προχτές, στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, είναι οι σχέσεις που διατηρούν οι κυβερνώντες με τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού τομέα της οικονομίας. Οι ευχαριστίες, μάλιστα, του επικεφαλής τους προς τον πρωθυπουργό για τη στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στην υπόθεση της προώθησης των αξιώσεών τους για πολιτικές που θα τους αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη, δεν είχαν τέλος. Και τι δεν είπε ο άνθρωπος, για να καταλήξει στο προκλητικό που τολμούν και αρθρώνουν όσοι δεν έχουν τσουρουφλιστεί από την οικονομική κρίση, ότι «η κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία».

Είναι αλήθεια ότι η κρίση αποδεικνύεται απίστευτη ευκαιρία για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, ανάμεσά τους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού. Μην ξεχνάμε ότι μέσα στα πλαίσια των περιβόητων αναδιαρθρώσεων και των μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τους διευθέτησαν δάνεια εκατομμυρίων, τους έδωσαν τζάμπα κρατικό χρήμα, τους προσέφεραν χαμηλότοκα δάνεια, μετέτρεψαν το υπουργείο Τουρισμού σε διαφημιστικό πόστο των διαφόρων τουριστικών ομίλων. Το κυριότερο, με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου κατάφεραν να κάνουν χιλιάδες απολύσεις και στη θέση των εργαζομένων προσέλαβαν νέους και νέες από άλλες χώρες, που εργάζονται στις μονάδες τους με σχεδόν αποκλειστικό αντίτιμο ένα χαρτζιλίκι και την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Αλήθεια είναι ακόμα ότι, στα πλαίσια του καταμερισμού που κάνουν τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία (τουρ οπερέιτορς), τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα προτείνεται ως προορισμός διακοπών, κύρια των ταξιδιωτών με τα «βραχιολάκια», που η μόνη τους συναλλαγή και οικονομική πράξη που κάνουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, είναι τα χρήματα που πληρώνουν στο ...εξωτερικό. Ομως, εξίσου αλήθεια αποτελεί και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς κυβέρνησης και επιχειρηματιών του τουρισμού για τα ρεκόρ που χτυπάει ο κλάδος. Γιατί, μην ξεχνάμε ότι - αν μη τι άλλο - μιλάμε για μια χρονική περίοδο που το μοναδικό ρεκόρ που προσεγγίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι ρεκόρ όπως της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της καθολικής μείωσης μισθών και συντάξεων, το ρεκόρ της φτώχειας και μαζί της πλήρους αδυναμίας των περισσότερων να ικανοποιήσουν το δικαίωμα στην ξεκούραση και τις διακοπές.

Είναι απόλυτα βέβαιο: Οσο ο ΣΕΤΕ και η όποια κυβέρνηση συμφωνούν για την καλή πορεία του τουρισμού, θα αναφέρονται στον τουρισμό της ελίτ και των πλουσίων, στον τουρισμό που θα στηρίζεται στη μαύρη εργασία και την εξουθενωτική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης με σκοπό το κέρδος. Ο τουρισμός, με την έννοια της ικανοποίησης του δικαιώματος των εργαζομένων στην ξεκούραση, στην περιήγηση, στα ταξίδια, είναι μια ανάγκη που μπορεί να ικανοποιηθεί κόντρα στα συμφέροντα των επιχειρήσεων και πέρα από το σύστημα της δικής τους εξουσίας. Το έχει αποδείξει κι αυτό η ζωή στο σοσιαλισμό.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια

Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν θα είναι εύκολο να διαχειριστεί την αστική εξουσία, αφού αυτό προϋποθέτει ένταση της επίθεσης σε ένα λαό ήδη οργισμένο. Γι' αυτό και ομολογεί ότι θα χρειαστεί κάθε διαθέσιμη βοήθεια. Στο ερώτημα με ποιους θα συνεργαστεί, δηλώνει: «Το πολιτικό σκηνικό μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, και δεν ξέρουμε πώς θα είναι μέχρι τότε». Ομολογεί δηλαδή ότι το κόμμα του φιλοδοξεί να αποτελέσει χωνευτήρι ή χώρο εναπόθεσης των παλιών υλικών του αστικού πολιτικού σκηνικού που στο πλαίσιο της αναμόρφωσής του περισσεύουν ή αναζητούν νέους ρόλους για τον εγκλωβισμό και την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ενσωμάτωση που θα μπορούσε να είναι ολοκληρωτική αν δεν τους χάλαγε τα σχέδια το ΚΚΕ. Γι' αυτό ο Αλ. Τσίπρας δεν παραμελεί να του επιτεθεί, εξομοιώνοντας την τεκμηριωμένη κριτική που του ασκεί με τη «μονταζιέρα» της ΝΔ και αποδίδοντάς την σε «φτηνούς επικοινωνιακούς στόχους» και στην προσπάθεια να κερδίσει την προβολή από τα αστικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που όπως είπε «δεν τιμά το μέγεθος της ιστορικής του αναφοράς»! Δε θα μπορούσε βεβαίως να απαντήσει στην κριτική αυτή με άλλο τρόπο και γιατί αδυνατεί και γιατί κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εννοείται πως στα παραπάνω συμπλήρωσε, προβάλλοντας την επιθυμία του για πραγματικότητα, ότι το ΚΚΕ θα αναγκαστεί «να δει διαφορετικά τη στάση του», να αποφασίσει δηλαδή να γίνει βαστάζος του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς τα ενδότερα της αστικής διαχείρισης. Κούνια που τον κούναγε...

Μισός αιώνας... φτώχεια

Γρηγοριάδης Κώστας

«Φτώχεια και των γονέων», που λέει και ο λαός μας, θα υποστούν τα επόμενα χρόνια και τουλάχιστον για μισό αιώνα οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι μελλοντικές γενιές των απόμαχων της δουλειάς, αφού οι συντάξεις που αποδίδονταν μέχρι το 2010, μετά την περίφημη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» θα κοπούν τουλάχιστον στη μέση. Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με τους μισθούς που έπαιρναν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι ως εργαζόμενοι, θα μειωθεί από το 95,7% στο 48,5%! Στην πραγματικότητα οι γενιές αυτές θα υποστούν μεγαλύτερες απώλειες αν σε αυτές τις περικοπές προστεθεί και η κατάργηση των δύο συντάξεων (13ης και 14ης), που επιβλήθηκε πέρυσι. Τα παραπάνω δεν τα λένε κάποιοι κομμουνιστές - με ξύλινη γλώσσα - όπως τόσα χρόνια συνηθίζουν να τους κατηγορούν τα τσιράκια του κεφαλαίου από τα τηλεπαράθυρα των «8», ούτε οι «Κασσάνδρες» του ΠΑΜΕ. Τα ομολογεί ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με την Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2012 - 2013 που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα. Βέβαια, ο κύριος διοικητής δεν το κάνει για να συμπονέσει τους συνταξιούχους νυν και μελλοντικούς.

Επικαλείται αυτή την πραγματικότητα που το ίδιο το κεφαλαιοκρατικό κράτος - που και αυτός υπηρετεί - δημιούργησε, για να πλασάρει την ιδιωτική ασφάλιση και τα λεγόμενα Επαγγελματικά Ταμεία ως τη διέξοδο δήθεν από τον Καιάδα στον οποίο έριξαν τους συνταξιούχους. Δηλαδή, προειδοποιεί τους σημερινούς εργαζόμενους πως αν δεν θέλουν να πεθάνουν στην ψάθα, θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν ακόμα πιο αδρά για τη σύνταξή τους, καταφεύγοντας στις ασφαλιστικές εταιρείες. Τώρα, το πού οδηγεί η ιδιωτική ασφάλιση, δεν έχουν παρά οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι να δούνε τις συντάξεις στο Μεξικό, στη Χιλή του Πινοσέτ, ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου η χρεοκοπία επιχειρήσεων (ας θυμηθούμε την ΕΝΡΟΝ) οδήγησε σε χρεοκοπία και το επαγγελματικό ταμείο των εργαζομένων. Ας δούνε τη χρεοκοπία δεκάδων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών κάθε μέρα - και στη χώρα μας - που μαζί τους γκρεμίζουν τα όνειρα και τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής. Ας δούνε πού μας οδηγεί η πολιτική τους και ας πάρουν τα μέτρα τους.

Συστημικός μέχρι το μεδούλι

Ευρωενωσιακός ως το μεδούλι, συστημικός ως το κόκαλο και πειθήνιο όργανο του ιμπεριαλισμού κάθε φυλής και εθνικότητας εμφανίστηκε προχτές το βράδυ ο «αρχηγός» της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA. Ο Ν. Μιχαλολιάκος αναλώθηκε σε μια σειρά χιλιοειπωμένα και από άλλους αστούς ψευτο-θεωρήματα, όπως ότι «το χρέος της Ελλάδας είναι ο ορισμός του επαχθούς χρέους», «να γίνει λογιστικός έλεγχος», «έλεγχος για το 2004», «τα παιχνίδια στο χρηματιστήριο», όλα για να πέφτει στάχτη στα μάτια του λαού, να μη θιγεί η εξουσία των μονοπωλίων που καρπώνονται όλο τον πλούτο που ο λαός με το μόχθο του παράγει. Ως άλλος ένας προπαγανδιστής της ευρωένωσης έσπευσε να καθησυχάσει όσους φοβούνται έξοδο της χώρας από το ευρώ ότι «στην Ευρώπη λένε πως αν φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ, θα καταστραφεί και η ΕΕ». Οτι «δεν προβλέπεται» οι ευρωενωσιακοί να διώξουν τη χώρα, αλλά κι αυτό αν γίνει «θα αναζητήσουμε στηρίγματα σε άλλες πλευρές», αρχίζοντας πάλι να μιλά για την ιμπεριαλιστική Ρωσία και τον Πούτιν, σαν να μην έγιναν όσα έγιναν πρόσφατα με την Κύπρο. Χαμένος σε ένα τέτοιο πλαίσιο ονειρεμένης πραγματικότητας, δεν παρέλειψε να υποσχεθεί ότι αν κυβερνήσει «σε ένα χρόνο θα πρασινίσουν τα χωράφια» εντός προφανώς ΕΕ και ΚΑΠ αφού μας διαβεβαίωσε ότι δε φεύγουμε από εκεί.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να διαδοθεί πλατιά το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ

Πλατιά στο λαό πρέπει να φτάσει, με τη φροντίδα των Κομματικών Οργανώσεων, κάθε μέλους του Κόμματος, το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, «Για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας - Για έξοδο από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού», που θα κυκλοφορήσει σε ειδικό ένθετο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Οι Οργανώσεις του Κόμματος σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν ήδη την πανεξόρμηση της Κυριακής. Το Κάλεσμα της ΚΕ απευθύνεται στο λαό καλώντας τον να συζητήσει με τους κομμουνιστές στη βάση των πολύ σημαντικών αποφάσεων που πήρε το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ για το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτούς απευθύνεται, ανοίγοντας «στα γεμάτα» τη συζήτηση για την ανάγκη να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία, για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει διέξοδος απ' την καπιταλιστική κρίση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής του ΚΚΕ υπογραμμίζεται απ' τις ίδιες τις εξελίξεις καθώς η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και οι νέοι της εργατικής - λαϊκής οικογένειας δέχονται ανελέητο σφυροκόπημα. Κατακρεουργούνται δικαιώματα που αφορούν σε μισθούς, Κοινωνική Ασφάλιση, παροχές Υγείας - Πρόνοιας και πολλά άλλα. Το ισχνό λαϊκό εισόδημα λεηλατείται με τα κάθε είδους χαράτσια. Η ανεργία βασανίζει κάθε εργατόσπιτο. Ταυτόχρονα με την επίθεση στα δίκια του, ο άνθρωπος του μόχθου δέχεται επίθεση και στη συνείδησή του. Ασταμάτητα τα κηρύγματα υποταγής και μοιρολατρίας ή επιζήμιων αυταπατών.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό το ΚΚΕ πρωτοστατεί να ξεριζωθούν απ' τις λαϊκές συνειδήσεις φόβοι και αυταπάτες, κάλπικα διλήμματα. Εφιστά ταυτόχρονα την προσοχή της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων να μην παγιδευτούν στην προπαγάνδα του δίπολου. Να απορρίψουν τόσο την πρόταση της ΝΔ όσο και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφού και οι δύο - με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης ο καθένας - αποσκοπούν στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που ισοδυναμεί με κόλαση για το λαό. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι η μόνη διαμορφωμένη με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι η μόνη για την οποία αξίζει ο λαός να ενωθεί σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, να παλέψει για την επιβολή της.

Αυτά τα ζητήματα επιδιώκει το ΚΚΕ να συζητήσει γόνιμα και δημιουργικά με το λαό, υλοποιώντας ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα, με ένταση της δράσης στο κίνημα, παντού όπου ζουν, εργάζονται, μορφώνονται οι άνθρωποι του μόχθου και τα παιδιά τους. Την Κυριακή το άνοιγμα αυτό πρέπει να σηματοδοτηθεί με την πιο πλατιά πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη», που πρέπει να φτάσει στους χώρους δουλειάς, σε πόλεις και χωριά, στα εργατικά - λαϊκά σπίτια, να μελετηθεί και να πυροδοτήσει ένα διάλογο για την αναγκαιότητα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, ισχυροποίησης της πρότασής του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ