Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ασαντ: «Ο συριακός στρατός και ο λαός αντέχουν»

Συνέντευξη καταγγελίας της επέμβασης παραχώρησε σε λιβανικό μέσο ο Σύρος πρόεδρος

Ο συριακός στρατός στην επαρχία Χομς επανακατέλαβε αεροπορική βάση στην Ντεράα
Ο συριακός στρατός στην επαρχία Χομς επανακατέλαβε αεροπορική βάση στην Ντεράα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «επί της αρχής» απόφαση της συριακής ηγεσίας να συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο που Ρωσία και ΗΠΑ προωθούν, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση συγκεκριμένες λεπτομέρειες, επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Μάναρ» της λιβανικής «Χεζμπολάχ», ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Σύμφωνα με αραβικά Μέσα, καθώς η συνέντευξη άρχισε να μεταδίδεται την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο συριακός στρατός και ο συριακός λαός αντέχουν ακόμη απέναντι στην επίθεση που δέχονται επειδή πιστεύουν ότι τελικά θα νικήσουν, και κατήγγειλε εκ νέου το Κατάρ ότι στηρίζει με κάθε τρόπο «τις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο συριακό έδαφος».

Εκτίμησε ότι οι περισσότερες αραβικές ηγεσίες «εκτελούν εντολές ξένων δυνάμεων» και υπεραμύνθηκε της συμμετοχής των μαχητών της «Χεζμπολάχ» στο πεδίο της μάχης, αφού ως «αντίσταση απέναντι στο Ισραήλ βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς μετερίζι με το συριακό στρατό και λαό που είναι αντιμέτωποι με πράκτορες του Ισραήλ». Ο Σύρος πρόεδρος προειδοποίησε, πάλι, ότι η Συρία «θα απαντήσει όταν χρειαστεί με στρατηγικό τρόπο στο Ισραήλ» και εξέφρασε την άποψη ότι γίνεται προσπάθεια «ν' ανοίξει μέτωπο» και στα κατεχόμενα υψώματα Γκολάν.

Σύμφωνα με τη λιβανική εφημερίδα «αλ Ακχμπάρ», ο Ασαντ, σε άλλες δηλώσεις του, φέρεται να υποστήριξε ότι έχει, ήδη, φτάσει στη Συρία ένα πρώτο φορτίο των αντιαεροπορικών συστημάτων «S300» και ότι αναμένονται, εντός των ημερών, και τα άλλα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Σύρος πρόεδρος τόνισε ότι θα υλοποιηθούν μέχρι την τελευταία τελεία όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Δαμασκός με τη Ρωσία.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προετοιμασίες

Προπαρασκευαστική συνάντηση της Διεθνούς Συνόδου ανακοίνωσε, χτες, ο ΟΗΕ ότι θα γίνει στις 5 Ιούνη στη Γενεύη. Οπως επιβεβαίωσαν και πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικά θέματα Ουέντι Σέρμαν και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν, ενώ από ρωσικής πλευράς θα συμμετέχει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Παρ' όλα αυτά, η ανταλλαγή «διπλωματικών πυρών» ανάμεσα στις δύο δυνάμεις που προωθούν τη Σύνοδο συνεχίστηκε και χτες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε δυσφορία για την άρνηση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ν' αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η αμερικανική στάση εγείρει ανησυχίες και ερωτηματικά για το πόσο πραγματικά γίνεται προσπάθεια να διοργανωθεί και να πετύχει η Διεθνής Σύνοδος. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι η αποστολή ρωσικού οπλισμού στη συριακή ηγεσία «θα βοηθήσει μόνο στην παράταση της αιματοχυσίας».

Οι λεγόμενοι αντικαθεστωτικοί της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» φαίνεται να μποϊκοτάρουν τη διεθνή διάσκεψη, αφού πρώτα έθεσαν ως όρο συμμετοχής την εκ των προτέρων αποδοχή της αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία και στη συνέχεια, χτες, έθεσαν ως όρο την «απόσυρση των μαχητών της Χεζμπολάχ και των Ιρανών» από το συριακό έδαφος, κρύβοντας βέβαια την παρουσία μισθοφόρων και πρακτόρων των ιμπεριαλιστών που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας αυτή τη στάση εκτίμησε ότι η «Εθνική Συριακή Συμμαχία» επιδιώκει να ματαιώσει τη διάσκεψη γιατί όποιος θέλει πραγματικά να συζητήσει «δε θέτει όρους στο τραπέζι».

Στη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Κουσάιρ, κοντά στα λιβανικά σύνορα μαίνονται σφοδρότατες συγκρούσεις, ενώ ο συριακός στρατός έχει πλέον αποκλείσει όλες τις εισόδους και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της. Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, πυρά από το συριακό έδαφος έπληξαν την τουρκική μεθόριο και ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε, χωρίς ν' αναφερθούν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ