Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
«Μπαλάκι» τα θύματα των επεμβάσεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το μέγεθος της ιμπεριαλιστικής υποκρισίας και απανθρωπιάς αναδεικνύεται ανάγλυφα στην ιστορία εκατοντάδων βασανισμένων ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προσφύγων από την Αφρική, οι οποίοι τείνουν να μετατραπούν «σε μπαλάκι» ανάμεσα σε Γερμανία και Ιταλία, οι οποίες αφού συμμετείχαν στη διάλυση των χωρών που ζούσαν, σήμερα τους θεωρούν «βάρος». Οπως αποκαλύπτει έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, που φιλοξενείται σε αρκετά γερμανικά ΜΜΕ, οι ιταλικές αρχές έδωσαν περίπου 500 ευρώ σε πρόσφυγες, κυρίως από τη Λιβύη, την Γκάνα και το Τόγκο, οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην Ιταλία την περίοδο που μαινόταν η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, προκειμένου να μεταβούν στη Γερμανία.

Σήμερα, περίπου 1,5 χρόνο μετά, τουλάχιστον 300 εξ αυτών ζουν στο ύπαιθρο, σε δρόμους και παγκάκια, πίσω από το μνημείο του Βίσμαρκ στο Αμβούργο, εκτεθειμένοι στο κρύο και σε κάθε κίνδυνο. Οι αρχές του κρατιδίου του Αμβούργου αρνούνται να επιτρέψουν τη μετεγκατάστασή τους και δεν τους χορηγούν βίζα υποστηρίζοντας ότι οι ξενώνες είναι γεμάτοι και ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Οι γερμανικές αρχές χαρακτήριζαν «ακατανόητες και απαράδεκτες» τις ενέργειες των ιταλικών αρχών, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη δήλωση.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα όταν την περασμένη βδομάδα οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο κέντρο του Αμβούργου με κεντρικό σύνθημα «Δεν γλιτώσαμε από τις βόμβες του ΝΑΤΟ για να πεθάνουμε στους δρόμους του Αμβούργου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι φράχτες και εμπόδια για τους ξεριζωμένους(29/4/2016)
Η νέα επέμβαση στη Λιβύη ετοιμάζεται ως «βοήθεια»(20/4/2016)
Ναυάγιο με δεκάδες αγνοούμενους ανοιχτά της Λιβύης(1/4/2016)
Νέο ναυάγιο με θύματα μετανάστες(23/9/2014)
«Ανακάλυψε» ευθύνες του ΝΑΤΟ(31/3/2012)
Βαρύς φόρος αίματος και στην κεντρική Μεσόγειο(25/2/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org