Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ»
Πίσω από τα διαδικαστικά κρύβουν την ουσία

Ο καβγάς για την κατάθεσή του συγκαλύπτει ότι στηρίζεται σε οδηγίες της ΕΕ που υποθάλπουν τον αντικομμουνισμό και στοχοποιούν το κίνημα

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, που προγραμματίζεται για τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, θα καταληχθεί, όπως όλα δείχνουν, η τύχη του νομοσχεδίου «ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία». ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, αλλά μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν την ουσία του αντιδραστικού νομοθετήματος. Τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό.

Είχε προηγηθεί χτες σύσκεψη στη Βουλή, με τη συμμετοχή του γγ της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου, του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, του πρώην υπουργού Πρ. Παυλόπουλου, του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Αθ. Μπούρα και του πρόεδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Α. Νεράντζη, όπου καθορίστηκε η επιχειρηματολογία με την οποία η ΝΔ θα δικαιολογήσει την άρνησή της να προωθήσει και να στηρίξει το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με διαρροές, η ΝΔ λέει ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και ισχυρίζεται τώρα, για δικούς της λόγους, ότι «δεν θεσπίζει ιδιώνυμο», το οποίο θα παραβίαζε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης και «θα μπορούσε να γενικευθεί κατά πάντων».

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και ο Χ. Αθανασίου, μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής, προσθέτοντας ότι απαιτούνται «μικρές βελτιώσεις» στο υπάρχον πλαίσιο και όχι νέο νομοσχέδιο. Επέκρινε ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ που δε στήριξε το 2011 το αντίστοιχο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «δεν διαφέρει σε τίποτα ο νόμος που εισήχθη επί Παπαϊωάννου με τον σημερινό. Διαφέρει μόνο στην τιμωρία των Νομικών Προσώπων».

Παίρνοντας την πάσα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κεραμίδια για να καταγγείλει ότι «οι μάσκες έχουν πέσει για το κυβερνητικό κόμμα, που τώρα προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την ουσιαστική του άρνηση να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας». Επίσης, ότι η ΝΔ είναι «δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της» και ότι «κλείνει τα μάτια μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εκθέσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας και προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από την ανοχή στην άνοδο της φασιστικής βίας και το χάιδεμα στην Χρυσή Αυγή».

Κουβέντα δεν βρήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να ποινικοποιήσει την ιδεολογία, την πολιτική, την άποψη για ιστορικά γεγονότα, που διαφοροποιείται, είναι αντίθετη στην κυρίαρχη άποψη της αστικής τάξης. Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι το ζήτημα μεταφέρεται εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης και πως «κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές». Προσπαθεί δηλαδή μέχρι τέλους να προσδώσει προοδευτικό περιεχόμενο σε ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο, και σ' αυτό συμπλέει και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη θυματοποίησή της επιδιώκει η Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για «ανθελληνικά κέντρα» που στοχεύουν στον περιορισμό της δράσης της, όταν όλα τα κέντρα του συστήματος την πριμοδοτούν και την εκτρέφουν για να την ξαμολήσουν κατά του κινήματος, ενώ δεν παραλείπει να χύσει το δηλητήριό της ισχυριζόμενη πως «ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ