Πέμπτη 9 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επικοινωνιακά παιχνίδια με την ανεργία...

Στα «κεραμίδια» έχει ανέβει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο και αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το μήνα Απρίλη σημειώθηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 29.298 θέσεις εργασίας. Αύξηση, που όπως αναφέρεται, είναι μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο περσινό μήνα του 2012, αλλά και τον περασμένο Μάρτη. Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλη, ανακοινώθηκαν 89.779 αναγγελίες πρόσληψης, 18.078 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου), 20.843 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 21.560 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα του Απριλίου για τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτουν από το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", συνιστούν μια θετική ένδειξη για τις εξελίξεις στην απασχόληση στη χώρα μας, σε συνέχεια των επιδόσεων του Μαρτίου». Και προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθούμε στενά και προσεκτικά την εξέλιξη των ροών, ώστε κατά τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη συγκυρία και την εποχικότητα των στοιχείων, να είμαστε σε θέση να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με την εν δυνάμει παγίωση, αλλά και την κεφαλαιοποίηση αυτών των θετικών τάσεων».

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για το 1,5 περίπου εκατομμύριο ανέργους - που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς - ο υπουργός Εργασίας να κάνει λόγο έστω και για «θετική ένδειξη». Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο είναι «προ των πυλών». Σημειώνουμε δε, ότι το μήνα Απρίλη, στο σύνολο των προσλήψεων που ανακοινώθηκαν, περίπου το 25%, δηλαδή 21.560 θέσεις, αφορούν τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό (εποχική απασχόληση), σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Επιπλέον κάποιες από τις προσλήψεις αφορούν εργάτες στη μεταποιητική βιομηχανία, επίσης εποχική απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ