Πέμπτη 9 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τις τουρκικές αξιώσεις σιγοντάρει το ΝΑΤΟ

Απροκάλυπτες δηλώσεις του γγ της λυκοσυμμαχίας

Το ΝΑΤΟ πιέζει για διευθέτηση του Κυπριακού στα μέτρα της Τουρκίας και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και ο γγ Α. Ράσμουσεν
Το ΝΑΤΟ πιέζει για διευθέτηση του Κυπριακού στα μέτρα της Τουρκίας και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και ο γγ Α. Ράσμουσεν
ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό υιοθετεί με δηλώσεις του ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ράσμουσεν, επαληθεύοντας ότι η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, στον προθάλαμο της οποίας θέλει να μπει η Κύπρος, υπονομεύει παραπέρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την προοπτική μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του είπε ότι μετά την επίλυση του Κυπριακού θα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόρυξης του φυσικού πλούτου από την κυπριακή ΑΟΖ, αναπαράγοντας τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας, που απειλεί με διχοτόμηση αν δεν πάρει μερτικό από τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Ο Α. Ράσμουσεν έκανε λόγο για «παράλογη κατάσταση» αναφερόμενος στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «όλες οι πλευρές» πρέπει να προχωρήσουν και να βρουν λύση. Είπε μάλιστα ότι η σημερινή κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις γίνονται σε μία περίοδο που εντείνονται οι μεθοδεύσεις για ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, από την Τουρκία, τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με αφορμή και την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα σχέδια για ένταξη στο Συνεταιρισμό υπερασπίστηκε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ισχυριζόμενος ότι «οι προτεραιότητες αυτές εξυπηρετούν, μέσα στο σημερινό ανταγωνιστικό και δύσκολο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, κατά τρόπο αποτελεσματικό τα συμφέροντα και την προοπτική της χώρας». Την ευκαιρία έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία να αξιολογήσει τις δηλώσεις Ράσμουσεν, για αξιοποίηση του φυσικού αερίου μετά τη λύση του Κυπριακού. Τις δηλώσεις Ράσμουσεν καταδίκασε το ΑΚΕΛ.

Πιέσεις στο Κυπριακό, με αιχμή την οικονομική κρίση, άσκησε και ο Επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει «αναζωογόνηση» της διαδικασίας επίλυσης, με το επιχείρημα ότι η επανένωση «θα έδινε αποφασιστική ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» της Κύπρου. Χτες ανακοινώθηκε ότι το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για το σχέδιο εκταμίευσης των δόσεων προς την Κύπρο, θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χθες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αλλά και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, με θέμα τόσο τους σχεδιασμούς στο Κυπριακό, όσο και την ενέργεια. Εν τω μεταξύ, η αμερικανο - ισραηλινή «Noble» αναμένεται να ξεκινήσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ το καλοκαίρι, όταν αποδεσμευτεί το γεωτρύπανο της εταιρείας από το κοίτασμα Καρίς του Ισραήλ. Η γεώτρηση θα έχει ολοκληρωθεί σε 75 - 90 ημέρες, μέχρι τον Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στο επίκεντρο ισχυρών μονοπωλίων(2019-11-06 00:00:00.0)
Διεργασίες και κόντρες για νέες και παλιές «ενεργειακές πύλες»(2017-11-02 00:00:00.0)
Διασταυρώνουν τα ξίφη τους ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα(2017-07-15 00:00:00.0)
Αλλο οι «ιστορικές πραγματικότητες», άλλο ο στόχος της «λύσης»(2015-01-27 00:00:00.0)
Ερευνες και πολεμικές ασκήσεις ανεβάζουν το «θερμόμετρο»(2014-10-21 00:00:00.0)
Προχωράνε οι έρευνες για το φυσικό αέριο(2011-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ