Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΟΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ
Για τρίτο κατά σειρά μήνα μείωση της απασχόλησης

Σταθερή η τάση αύξησης της ευελιξίας στη μισθωτή εργασία

Μείωση των θέσεων της μισθωτής εργασίας για τρίτο κατά σειρά μήνα, δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για τις ροές της απασχόλησης το μήνα Νοέμβρη που δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες. Σύμφωνα με αυτά, η μισθωτή απασχόληση μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 23.080 θέσεις (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 2.749 θέσεις που χάθηκαν, αλλά η καταγραφή έγινε χειρόγραφα), ενώ συνολικά το τρίμηνο Σεπτέμβρη - Νοέμβρη οι θέσεις μισθωτής απασχόλησης μειώθηκαν κατά 94.934. Την ίδια στιγμή, οι νέες θέσεις που δημιουργούνται είναι στην πλειοψηφία τους θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας σε βάρος της πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα, το μήνα Νοέμβρη χάθηκαν 132.996 θέσεις (δεν υπολογίζονται οι χειρόγραφες καταστάσεις) και έγιναν 112.665 αναγγελίες πρόσληψης, δηλαδή οι προσλήψεις ήταν λιγότερες κατά 20.331 θέσεις απασχόλησης. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι η μείωση των θέσεων απασχόλησης προέρχεται αποκλειστικά από την ηλικιακή ομάδα 30 έως 64 ετών, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των νέων 15 έως 24 ετών δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις απ' αυτές που χάθηκαν. Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι ταυτόχρονα με τη γενικότερη μείωση της μισθωτής απασχόλησης, έχουμε και αντικατάσταση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων με νεότερους και πιο φθηνούς και ειδικά απ' αυτή την ομάδα που ο κατώτερος μισθός είναι στα 511 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με την «Εργάνη» συνολικά το εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης είναι θετικό κατά 99.956 θέσεις απασχόλησης και μένει να αποδειχτεί εάν η μείωση του τελευταίου τριμήνου σηματοδοτεί μια γενικότερη αναστροφή της τάσης αυτής που καταγράφεται στη μισθωτή απασχόληση και το 2013.

Σε κάθε όμως περίπτωση, ακόμα και αν υπάρξει σταθεροποίηση και μια σχετική αύξηση της απασχόλησης, το σίγουρο είναι ότι οι νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης είναι θέσεις, υποαπασχόλησης που αντικαθιστούν την πλήρη απασχόληση. Συγκεκριμένα, το μήνα Νοέμβρη από τις νέες προσλήψεις που έγιναν, το 37,78% ήταν θέσεις μερικής απασχόλησης, το 17,45 θέσεις εκ περιτροπής εργασίας και μόνο το 44,77 ήταν πλήρους απασχόλησης. Συνολικά στο εντεκάμηνο, το 36,20% των προσλήψεων ήταν θέσεις μερικής απασχόληση, το 14,02% εκ περιτροπής εργασίας και μόνο το 49,78% ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ