Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Ψηφίζονται σήμερα τα νομοσχέδια του μνημονίου

Στο 37,5% το (πρώτο) «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, με χαμένα και τα Ταμεία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Συζητήθηκαν χτες και μπαίνουν σήμερα σε ψηφοφορία σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Κυπριακού Κοινοβουλίου η δανειακή σύμβαση και οι «μνημονιακοί» νόμοι, που περιλαμβάνουν σειρά αντιλαϊκών μέτρων, μεταξύ των οποίων περικοπές σε μισθούς, κοινωνικές παροχές, ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση της φορολογίας.

Την ίδια στιγμή, το «κούρεμα» επισήμως στην Τράπεζα Κύπρου φτάνει -όπως ανακοινώθηκε- στο 37,5% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, πλήττοντας και τα ασφαλιστικά ταμεία, με σημαντικές απώλειες για τους εργαζόμενους. Επιπλέον ποσοστό 22,5% δεσμεύεται προσωρινά και μετατρέπεται σε μετοχές της τράπεζας, με τις συνολικές απώλειες για τους καταθέτες και τα Ταμεία να φτάνουν το 60%. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην Κομισιόν, το «κούρεμα» δε θα σταματήσει εδώ, αλλά θα υπάρξει και δεύτερη φάση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Αναστασιάδη συντηρεί το ψευτοδίλημμα «μέτρα ή χρεοκοπία», απειλώντας ότι σε περίπτωση καταψήφισης της δανειακής σύμβασης και των νόμων του μνημονίου, θα καταρρεύσει η κυπριακή οικονομία. Για αντιπερισπασμό στη λαϊκή δυσαρέσκεια, χτες, ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με στόχο τον «εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών», στα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών για οποιαδήποτε μορφή αδικήματος, ενώ τα ευρήματα των ερευνητικών επιτροπών που εγκρίνονται ομόφωνα θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σε χτεσινή της συνεδρίαση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός Δανειακής Σύμβασης και Μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την ΟΝΕ του ευρώ», σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα. Θεωρεί ότι «οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την κυπριακή οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα και ευρύτερα στην οικονομία και η συνεπακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης». Προβάλλει έτσι μια μορφή διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, χτες συναντήθηκαν στην Αγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου και ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Α. Ντάουνερ, με θέμα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ