Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Από την προχτεσινή διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΠΟ
Από την προχτεσινή διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΠΟ
Με συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της Ακρόπολης, χτες, για μια ώρα (12.30 - 1.30 μμ), συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.

Ο αποκλεισμός της εισόδου έγινε στο πλαίσιο της τρίωρης, χτεσινής στάσης εργασίας τους (12μ - 3 μμ), η οποία επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Συμβασιούχοι που ανέρχονται σε χιλιάδες και καλύπτουν μεγάλες, πάγιες και μεγάλης διάρκειας ανάγκες της.

Τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις τους πραγματοποίησαν και οι εκατοντάδες συμβασιούχοι αρχαιολόγοι του ιδιωτικού τομέα και της ΤΑ, οι οποίοι εργάζονται στις ανασκαφές των «μεγάλων έργων», και καθώς προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία απαιτούν τη μονιμοποίησή τους. Αυτοί, μετά την προχτεσινή καθιστική διαμαρτυρία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν, ότι «το παρόν εργασιακό καθεστώς, με την ανοχή του ΥΠΠΟ, μας περιορίζει μόνο στο τεχνικό τμήμα της εργασίας μας, που είναι η ανασκαφή και μας απομακρύνει από την κύρια πορεία της αρχαιολογικής έρευνας. Μας αποκόπτει από την καταγραφή, την ταξινόμηση, τη μελέτη και τη δημοσίευση των επιστημονικών συμπερασμάτων. Οι μόνιμοι συνάδελφοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (360 περίπου για 30.000 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και εκατοντάδες ανασκαφές) δεν αρκούν σε καμία περίπτωση ώστε να φέρουν εις πέρας το τεράστιο αυτό πολιτιστικό έργο. Ως ελάχιστο, απτό, παράδειγμα αναφέρουμε τις δεκάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών που περιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, για τη διεξαγωγή σωστικών ανασκαφών που προηγούνται της κατασκευής κτιρίων. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, πρωτίστως καθ' ομολογία του υπουργού Πολιτισμού Κου Ε. Βενιζέλου και των υπολοίπων αρμοδίων, καθιστά αναγκαία την άμεση στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τους έκτακτους αρχαιολόγους».

Χαρακτηριστική απόδειξη των παραπάνω είναι και η εικόνα που μετέφερε στο «Ρ» ένας συμβασιούχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τη Λάρισα, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ. Στις δύο εφορίες της Λάρισας ('ΙΖ Βυζαντινών και 7η Κλασικών) εργάζονται περίπου 80 μόνιμοι και 150 συμβασιούχοι, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τους νομούς Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας τα νησιά των Β. Σποράδων, και τη Φθιώτιδα (!). Ακόμη και ο σημερινός αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκεί (με ό,τι αυτό σημαίνει για την πληθώρα αρχαιοτήτων στις περιοχές αυτές) και τα πράγματα φυσικά θα χειροτερέψουν αν η πλειοψηφία των εργαζομένων απολυθεί.

Τέλος θυμίζουμε ότι σήμερα οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ προχωρούν σε 24ωρη απεργία, η οποία θα επαναληφθεί στις 10/4, οπότε θα συγκεντρωθούν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα εγκαινιαστεί μια νέα συλλογή και στις 19/4, οπότε θα ξανασυγκεντρωθούν έξω από το ΥΠΠΟ.

«Λύπη» Βενιζέλου...

Τη «λύπη» του για την «ακραία πρωτοβουλία» των συμβασιούχων αρχαιολόγων να «καταλάβουν το χώρο την Ακρόπολης» εξέφρασε, εκτός του Κ. Σημίτη και ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος. Μάλιστα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τα αιτήματα των εργαζομένων και να προσβάλλει, συγχρόνως την επιστημονική τους ευαισθησία, αν όχι και επάρκεια, είπε πως «δεν περίμενα ότι ορισμένοι - για προφανείς πολιτικούς λόγους - θα παρασύρουν μία ομάδα σε ενέργειες που δείχνουν έλλειψη σεβασμού και ευαισθησίας απέναντι στα μνημεία και μάλιστα απέναντι στο κορυφαίο συμβολικό μνημείο που είναι ο Παρθενώνας»! Τους κατηγόρησε επίσης πως έθεσαν «υπό ομηρία τα μνημεία», προφανώς, κατά τον ίδιο τρόπο που το ΥΠΠΟ κρατά σε εργασιακή ομηρία εδώ και χρόνια, χιλιάδες ειδικευμένους εργαζόμενους των υπηρεσιών του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ