Εξαρση απολύσεων, χειροτέρευση εργασιακών σχέσεων, νέες «στρατιές» εργασιακής ομηρίας και γιγάντωση της «μαύρης», ανασφάλιστης εργασίας είναι η σημερινή εικόνα στο ΥΠΠΟ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων ΥΠΠΟ, τον περασμένο Νοέμβρη υπηρετούσαν 5.200 συμβασιούχοι (9.000 μόνιμοι και αορίστου), ενώ σήμερα είναι 1.800. Πάνω από 1.100 εργαζόμενοι απολύθηκαν, χάνοντας τα ασφαλιστικά μέτρα. Δεν ανανεώθηκε η σύμβαση 3.000 εργαζομένων στο τέλος του 2007.
Τα κενά σε οργανικές θέσεις υπερβαίνουν τις 3.000 (500 αρχαιολόγοι, 650 συντηρητές, κλπ.), ενώ οι πραγματικές ανάγκες αυξάνονται. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ομολογούν ότι χρειάζονται 3.300 έκτακτους για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών τους μόνο για το χειμώνα. Οι αρχαιοφύλακες εκτιμούν ότι ακόμη κι αν καλυφθούν οι 1.200 κενές οργανικές θέσεις του κλάδου τους, η ουσιαστική φύλαξη με τις υπάρχουσες συνθήκες απαιτεί 3.800 αρχαιοφύλακες (σήμερα είναι 1.850). Η Αρχαιολογική Υπηρεσία υπολειτουργεί σε όλους τους τομείς (καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων, σωστικές ανασκαφές, έργα, ωράρια μουσείων - αρχαιολογικών χώρων).
Το απάνθρωπο όριο των 24 μηνών με συμβάσεις (πέραν του οποίου επέρχεται απόλυση), που προβλέπει το ΠΔ «Παυλόπουλου», στερεί από το ΥΠΠΟ «προσωπικό με κατάρτιση, εξειδίκευση και εμπειρία (πολλοί συμβασιούχοι εργάζονται πάνω από 10 χρόνια στο ΥΠΠΟ) σε λεπτές εργασίες (ανασκαφές, αναστηλώσεις, συντήρηση, μελέτη, φύλαξη), οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην οριστική ανεργία και απαξίωση των σπουδών τους (...) διαιωνίζει την εκμετάλλευση και την ανακύκλωση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Πάγιο αίτημα, η μονιμοποίησή τους.
Η κυβέρνηση «απαντά» χρησιμοποιώντας 3.000 ανασφάλιστους εργαζόμενους, με προγράμματα «STAGE», οι οποίοι εργάζονται ήδη 14 μήνες στο ΥΠΠΟ, με την επίφαση της «μαθητείας», και με μισθούς πείνας. Καθυστερεί την προκήρυξη 190 θέσεων φυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, εμμένοντας στην προφορική συνέντευξη των υποψηφίων, όταν δεν απορροφά ούτε καν τους απόφοιτους του ΙΕΚ που το ίδιο το κράτος έφτιαξε για τις ειδικότητες φύλαξης αρχαιοτήτων.
Ωστόσο, οι πλειοψηφίες των σωματείων εξακολουθούν να σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους για το ρόλο της ΕΕ, αποκρύπτοντας ότι η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αποτελεί πολιτική επιλογή της και των κομμάτων - απολογητών της.