Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώθηκε ότι για το 2013 δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ για λειτουργικά έξοδα των Εφορειών Αρχαιοτήτων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, με αποτέλεσμα τα χρέη προς ΔΕΚΟ και προμηθευτές να συσσωρεύονται, ενώ προβλήματα στοιχειώδους λειτουργίας αντιμετωπίζουν και τα μουσεία. Μια δυνατότητα οικονομικής «ανάσας» ήταν τα λεγόμενα ΧΕΠ («Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής») για την κάλυψη άμεσων αναγκών (από βενζίνη μέχρι χαρτί τουαλέτας) τα οποία όμως τελικά δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρά τις «διαβεβαιώσεις» της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού τον περασμένο Ιούλη ότι έχει «επιληφθεί» του θέματος.
Το αποτέλεσμα είναι, τα ελάχιστα χρήματα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφενός να μην επαρκούν, αφετέρου, όταν δίνονται, να εμπίπτουν σε κωδικούς που αφορούν προμήθεια... κουρτινών και λαμπτήρων, την ώρα που δεν υπάρχει βενζίνη για να πάνε οι αρχαιολόγοι σε μακρινές ανασκαφές. Να θυμίσουμε εδώ ότι το ελάχιστο προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καλύπτει πολλούς νομούς με πλήθος μνημείων και ανασκαφών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που καλύπτει τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, με 22 έργα ΕΣΠΑ σε εξέλιξη που απασχολούν πάνω από 200 συμβασιούχους. Αυτή τη στιγμή χρωστά 5.500 ευρώ για βενζίνη και όλους τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο, ενώ οι αυτοψίες, οι σωστικές ανασκαφές αλλά και τα ίδια τα έργα των ΕΣΠΑ υλοποιούνται... από την τσέπη των εργαζομένων!
Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν ότι «υπάρχει μεγάλη πίεση, ώστε να δοθούν οι σωστικές ανασκαφές σε ιδιώτες εργολάβους». Αυτό γίνεται ως εξής: Τα χρήματα για τις σωστικές ανασκαφές, δηλαδή για την αρχαιολογική έρευνα σε ιδιωτικά οικόπεδα, έφτασαν στις αρχές Φθινοπώρου και με κωδικούς που προβλέπουν... μισθοδοσία! Δηλαδή, οι Εφορείες δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που υπήρχε κωδικός μισθοδοσίας, η πρόσληψη δεν μπορεί να γίνει αν δεν εκδοθεί σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Ετσι οι Εφορείες: Είτε θα ακολουθήσουν όλες τις διαδικασίες με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και τελικά να μην μπορέσουν να κάνουν ανασκαφές μέσα στο χειμώνα (για αντικειμενικούς λόγους) είτε να αναθέσουν τις ανασκαφές σε εργολάβους, για το οποίο φυσικά το αστικό κράτος δεν βάζει κανένα εμπόδιο...
Για τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ξεκάθαρο ότι η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση, τόσο της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και των ίδιων των μνημείων εν γένει σε μια τέτοια προοπτική, εγκυμονεί κινδύνους γι' αυτήν. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «κανένας ιδιώτης δεν μπορεί - ούτε θέλει - να αναλάβει το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης ενός αρχαιολογικού χώρου. Αυτό που πραγματικά θέλουν οι ιδιώτες είναι το κόστος να παραμείνει στο δημόσιο και οι ίδιοι να καρπωθούν μόνο τα οφέλη, εισπράττοντας τα εισιτήρια, τα έσοδα από τα αναψυκτήρια κ.λπ.». Σημειώνουν επίσης και την αρνητική πείρα από τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες που έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.
Στο πλαίσιο της τακτικής για ιδιωτικοποίηση, οι αρχαιολόγοι εντάσσουν και τις «διαθεσιμότητες» με την κατάργηση οργανικών θέσεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, την ίδια ώρα που οι «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» «νοικιάζουν» εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με μισθούς πείνας. Να σημειωθεί ότι η απληρωσιά «βασιλεύει» και στους εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ και στα έργα ΕΣΠΑ.
Κατήγγειλαν και το ξεπούλημα του ιστορικού κτιρίου της οδού Μπουμπουλίνας, όπου είναι η έδρα του υπουργείου Πολιτισμού, μέσω ΤΑΙΠΕΔ (μαζί με ακόμη 28 ακίνητα του δημοσίου) με αποτέλεσμα να υποχρεούται τώρα το ΥΠΠΟ να πληρώνει... ενοίκιο στο πρώην κτίριό του.
Σε κάθε περίπτωση οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν ενάντια στη συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με κάθε μέσο.