Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στο δρόμο του αγώνα

«

Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι», λέει η λαϊκή θυμοσοφία για να στηλιτεύσει τη θρασύτητα και την ξεδιαντροπιά. Το ρητό αυτό πάει γάντι στη σημερινή κυβέρνηση, που, προκειμένου να περάσει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της, ειδικότερα στο κομβικό θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, προσπαθεί «να βγει και από πάνω», κάνοντας επίθεση στις μορφές πάλης των εργαζομένων, με αφορμή τις χτεσινές δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Η θρασύτητα αυτή έχει ταξική προέλευση και οι κραυγές για «διασάλευση της τάξης», για «δράση έξω από τα όρια της νομιμότητας», αποδεικνύουν το βαθύ φόβο της για τη δύναμη του συντονισμένου ταξικού εργατικού αγώνα.

Αυτό το οργανωμένο, εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με μπροστάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, έχει αποδείξει ότι δε θα δεχτεί την καρατόμηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων που κερδήθηκαν με αίμα από την εργατική τάξη. Δρώντας στο φως της μέρας, μέσα στο κίνημα των εργαζομένων, σαλπίζει το μήνυμα της αντεπίθεσης, της ρήξης και της ανατροπής της σημερινής πολιτικής. Διεργασίες αγωνιστικές αναπτύσσονται και στο χώρο των αγροτών, αξιοποιώντας τους πολύχρονους αγώνες που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Στην ένταση της σημερινής πολυμέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι, από όλα τα λαϊκά στρώματα που βγαίνουν στον αγώνα, αντιπαραβάλλουν τις δικές τους κάθε φορά μορφές πάλης.

Το λαϊκό κίνημα της χώρας δεν είναι σημερινό, έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά. Κουβαλάει μαζί του μια βαριά ιστορία και πείρα. Με σκληρούς αγώνες και με δραστικές μορφές πάλης οι εργαζόμενοι απέσπασαν στο διάβα του χρόνου δικαιώματα στις εργασιακές σχέσεις, το βιοτικό επίπεδο, τις κοινωνικές παροχές. Δικαιώματα που δεν τα χάρισε κανένας, που ήταν αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών, που στοίχισαν και κορμιά. Γι' αυτό η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της υπηρέτες - που, λόγω και του δυσμενούς συσχετισμού δύναμης, έχουν βαλθεί να ξεκάνουν κάθε κατάκτηση, με συρρίκνωση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων - πρέπει να ξέρουν ότι με το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν.

Οσο θα χτυπάνε τα δικαιώματα στην αξιοπρεπή εργασία, στην υγεία και πρόνοια, στην κοινωνική ασφάλιση, στην παιδεία και τον πολιτισμό, τόσο θα θεριεύει και η αντίσταση του λαού. Η προώθηση νέων κατασταλτικών μέτρων, ο «τρομονόμος» που ετοιμάζεται, ο περιορισμός του δικαιώματος στη διαδήλωση, οι πολυεθνικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί δείχνουν ότι η άρχουσα τάξη ανησυχεί και παίρνει τα μέτρα της. Προετοιμάζει το οπλοστάσιό της για να τσακίσει τις λαϊκές αντιδράσεις. Γι' αυτό το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να πάρει και αυτό τα μέτρα του, να εντείνει τη δράση του σε όλα τα μέτωπα, στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, στους χώρους της νεολαίας.

Και το «νήμα του αγώνα» βρίσκει τη συνέχειά του. Το έδειχναν τα βουρκωμένα μάτια χτες του συνταξιούχου που συμμετείχε στην αγωνιστική μαχητική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Ηταν ο οικοδόμος που αγωνίστηκε με τη γενιά του, ξηλώνοντας πεζοδρόμια για να γίνει η κοινωνική ασφάλιση, που έβλεπε τα παιδιά και τα εγγόνια του να παίρνουν δυναμικά την αγωνιστική σκυτάλη. Ο εφιάλτης της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας γεννιέται μέρα με τη μέρα στους αγώνες που ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα, στα φύτρα της προοπτικής της λαϊκής εξουσίας που θα επιβάλουν οι εργαζόμενοι με το δικό τους μέτωπο πάλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ