Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Σκάκι
Το σκάκι ενώνει

Το σκάκι, εκτός από την ωφελιμότητα και τη χρησιμότητά του σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, έχει κι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ενώνει τους σκακιστές ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, ηλικία, επάγγελμα, αλλά και από οικονομικές ή πολιτικές διαφορές. Στα πλαίσια της παρουσίασης «Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» από το περιοδικό «Κορφές» διαβάζουμε: Το 1948 ήταν κομμάτι μιας άγριας και παράλογης εποχής. Μετά την Κατοχή από τους Γερμανούς και τον εμφύλιο που ακολούθησε, βρέθηκαν να συνυπηρετούν σε στρατόπεδο του Ναυπλίου δύο από τους καλύτερους Ελληνες σκακιστές: Ο λοχαγός Μηχανικού Γιώργος Γαϊτανάρος, πολιτικός μηχανικός (κατόπιν Πρωταθλητής Ελλάδας 1951, '52, '53) και ο στρατιώτης Τάκης Παναγόπουλος, δικηγόρος Αθήνας, πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης και στιχουργός (κατόπιν Πρωταθλητής Ελλάδας 1957).

Ο Γαϊτανάρος έπληττε φοβερά στο στρατόπεδο κι όταν συνάντησε τον Παναγόπουλο ενθουσιάστηκε. Είχε βρει ισοδύναμο αντίπαλο. Τον αγκάλιασε και του πρότεινε να παίζουν σκάκι στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο Παναγόπουλος είχε μόλις μετατεθεί εκεί ύστερα από μακρά εξορία στη Μακρόνησο. Προειδοποίησε τον Γαϊτανάρο για τις συνέπειες συγχρωτισμού ενός αξιωματικού του στρατού μ' έναν κομμουνιστή. Ο Γαϊτανάρος αδιαφόρησε και από τότε τα βραδάκια οι δύο εξαιρετικοί άνθρωποι συναντιούνταν σε κεντρικό καφενείο του Ναυπλίου για σκάκι και καλαμπούρι. Οι παρτίδες τους θεαματικές και υψηλού επιπέδου, συγκέντρωναν πολυπληθή «γαλαρία». Αμέσως έγιναν αντικείμενο αγάπης και θαυμασμού από τους σκακιστές της περιοχής.

Γρήγορα όμως βρέθηκε και ο... καλοθελητής που «κάρφωσε» στο διοικητή τις... αντεθνικές αυτές δραστηριότητες. Ο διοικητής ήταν καλός άνθρωπος, εκτιμούσε τον Γαϊτανάρο, αλλά τρόμαξε για τη δική του διοικητική ευθύνη. Του συνέστησε να αποφεύγει τον Παναγόπουλο. Ο Γαϊτανάρος αρνήθηκε. «Λίγο σκάκι εκτός υπηρεσίας είναι η μόνη μου ψυχαγωγία», απάντησε. Ο διοικητής μετά από αρκετή συζήτηση τον διέταξε τελικά να μην ξανασυναντήσει τον Παναγόπουλο, τουλάχιστον δημόσια. Ο Γαϊτανάρος, με πολλή αξιοπρέπεια, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να υπακούσει. Η δήλωση θεωρήθηκε «αυθάδης» και ο διοικητής τον τιμώρησε - επιεικώς - με 40 μέρες «περιορισμό εντός στρατοπέδου».

-- Γιώργο σ' έκαψα, του είπε την επομένη ο Παναγόπουλος.

-- Κάθε άλλο, αποκρίθηκε ο Γαϊτανάρος. Τώρα είναι που θα παίζουμε 40 μέρες συνέχεια σκάκι μέσα στο στρατόπεδο!

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου ο μετέπειτα Πρωταθλητής Τάσος Αναστασόπουλος έπαιξε 18. Αζ6, πώς κέρδισε ο Γαϊτανάρος με τα μαύρα;


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org